Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6663694 www.bgdnes.bg

Осъден кардиолог менте продължава да лекува

Доктор Вуцов представя фалшива диплома, за да цери сърца

Темида не може да отнеме лекарските права на менте кардиолог, осъден на 2 години условно. Това могат да направят от Българския лекарски съюз или инспектората, но към момента не са направени постъпления. Така компрометираният доктор може да се върне на работа в болницата в Бургас, където е назначен месец преди да избухне скандалът. Това ще се случи, ако прокуратурата се откаже да протестира решението на Старозагорския районен съд, което стана ясно миналия четвъртък.

Доктор Иван Вуцов е практикувал с фалшива диплома 12 години. Той е извършвал и частни прегледи като кардиолог, въпреки че няма тапия за това. Той е завършил медицина през 1985 година, като придобива специалност "Вътрешни болести" през 1991-ва. Същата година започнал и специализация по кардиология, но не успял да си вземе изпитите.

Реклама

През 1996 година прави втори опит да стане кардиолог. Отново явяването на държавния изпит е неуспешно. Тогава Вуцов се сдобива с неистинско свидетелство, че е завършил кардиология. Благодарение на документа той се издига за известно време чак до шеф на отделение по инвазивна кардиология в университетската болница "Проф. д-р Стоян Киркович".

Миналия четвъртък районните магистрати осъдиха на две години условно с 4 години изпитателен срок доктор Вуцов. Прокурор Надежда Белчева все още се чуди дали да настоява за по-тежка присъда.

Близо две години докато трае процесът, от Българския лекар съюз и останалите институции бездействат по случая.

На 18 септември 2015 година тогавашният главен секретар на министерството заяви, че ведомството ще поиска от лекарския съюз да отнеме правата на Вуцов. От етичната комисия обаче заявиха, че не са получавали писмо с подобно искане.

Регионалната здравна инспекция отказва да заличи доктор Вуцов от регистрите си и той продължава да има частна практика като кардиолог. Районната колегия на БЛС в Стара Загора също не се произнесе по случая "Вуцов".

Точно когато се разрази скандалът, д-р Иван Вуцов бе започнал от месец да работи в Бургаската многопрофилна болница "Бургасмед". Той е бил назначен на трудов договор като специалист по вътрешни болести в спешното приемно отделение на МБАЛ "Бургасмед", както и в медицински център "Бургасмед". От болницата подчертаха, че той не работи като кардиолог. Зарекоха се и да го освободят, ако бъдат отнети правата му след края на процеса. Това засега не се случва.

Като стигма в процеса остана и мистериозният случай с изчезване на важни документи от папката с делото. Вдън земя потънаха копието от фалшивата диплома по кардиология на Вуцов, както и протоколите от изпитите в Медицинския университет за придобиване на специалност "Кардиология", които доктор Вуцов не могъл да издържи. Документите бяха предоставени отново от Софийския градски съд на Районния съд в Стара Загора. За целта се наложи делото да бъде върнато на прокуратурата за намиране на документите отново.

Реклама
Реклама
Реклама