Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6664227 www.bgdnes.bg

Рекордно дълга драма, тревога сред населението: 9-и месец ВОДА С УРАН

Откриха опасния метал в още едно село 

Доли ТАЧЕВА

Помните ли патакламата, която се вдигна миналата година, за намерения уран във водата на Хасковско? То не бяха речи, комисии, обещания и закани. И както всичко в нашата държава, без никакъв резултат.

Вече 9-и месец жителите на Хасково и региона не могат да пият и да се къпят с водата в домовете си.

Реклама

През април м.г. в живителната течност бяха открити повишени нива на уран и оттогава местните имат забрана да я използват.

"Докато не излязат пробите на водата, забраната ще важи. Изследвания са направени края на декември м.г., чакаме резултати от ВиК - Хасково", отсече пред вестника д-р Соня Димитрова, директор на Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Хасково. Потърсихме за коментар и представител на водоснабдителното дружество, но никой не отговори на обажданията ни.

Преди дни тежкият метал е открит и във водата на хасковско село Владимирово и то минава под забрана да използва течащата вода за пиене и готвене. Временно решение на проблема има, след като здравните инспектори са връчили предписание на управителя на ВиК - Стара Загора, за осигуряване на вода за питейни нужди за населението на селото.

Под забрана е и водата от чешмите в селата Върбица, Сталево и Светлина. Хората там имат течаща вода, но ако я пият, рискуват да си навлекат големи проблеми, предупреждават експерти.

Същото е и положението в пловдивските села Пъдарско, Драгойново, Караджалово и Брягово, както и в Първомай. Водата там може да се използва за къпане и миене на посуда, но категорично се забраняват пиенето и готвенето с нея.

Местните хора масово се страхуват и затова готвят с минерална вода, но това им излиза много скъпо. Някои рискуват здравето си за сметка на големите суми, които трябва да оставят в магазина, за да имат нормална вода постоянно.

България е сравнително богата на уранови находища и заразяването на водата става главно около тях. Уранът е тежък, силно токсичен, радиоактивен метал с блясък. Той се натрупва в човешкия организъм и има годишна доза, която човек може да поеме. Ако дозите са в рамките на нормалните количества, няма да се отразят на здравето. Ако са в над допустимите стойности, както е в област Хасково например, уранът може да увреди всички клетки в човешкия организъм. Натрупва се в бъбреците и пикочния мехур.

Реклама
Реклама
Реклама