Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6676224 www.bgdnes.bg

Художникът Алекси Иванов, който нареди изложба в нужник: Всички сме дупета!

Политици, спортисти и актьори - нарисувани като задни части

Доли ТАЧЕВА

Художник подреди творенията си не къде да е, а в тоалетна!

В нужника на варненска галерия 28-годишният Алекси Иванов гордо окачи политици, спортисти и актьори, изобразени като задници.

"Наричам ги дупета хора! Първоначалната ми идея беше да бъдат обикновени граждани, но видях, че предизвиква по-голям интерес, когато лицата са разпознаваеми. Добавих и хора, които са оставили следа в човешката история. Няма да споменавам имена, защото искам всеки сам да си направи асоциация. Целта ми не е да обидя някого, а да покажа, че всички сме еднакви до някаква степен", разказа пред "България Днес" младият творец.

Реклама

Художникът вярва, че тоалетните са едно от нещата, от които всички се нуждаем, независимо от възрастта, расата, религията, пола или сексуалната ориентация. Тоалетната е място, на което оставаме сами със себе си, и от тази гледна точка тя би могла да бъде много по-спокойно и уединено място за разглеждане на произведения на изкуството, отколкото претъпкана с посетители галерия или музей.

"Направих я там, защото това е изключително специфично място, което се посещава дори от хора, които не посещават галерии по принцип", допълва Алекси.

Неговата среща с изкуството се случва преди повече от 15 години. Оттогава постоянно пътува и рисува.

"Изключително ценни за нас са колчетата по тротоарите, улични стълбове, електрически кутии. Във всеки град има нещо, което е специфично", разказва художникът.

Върху колоритните персонажи Алекси работи от години. Когато най-накрая му се удава възможност да направи изложба у нас, включва малко над 50 лица, сред които има и обикновени хора от различни раси. Провокира го мястото, на което живее и работи в момента, френската столица на дизайна - Сент Етиен. Там той е заобиколен именно от хора с различен произход.

За първи път комичните образи се появяват в комиксово списание. В края на миналата година следва изложба в градска тоалетна във френския град.

Днес Алекси търси подходящо място в София, където да подреди своите картини, като обещава да нарисува още специално за събитието.

Снимки: Архив "Съвременно пространство"

Реклама
Реклама
Реклама