Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6723951 www.bgdnes.bg

Бандата на Слънцето изгрява на Слънчака

Съдят ги за продажба на дрога

Отнасят леки наказания след споразумения с прокуратурата

Бандата на Иван Митов-Слънцето ще излезе от затвора точно в разгара на летния сезон по морето, когато е и най-активното търсене на дрога в морските курорти. Аверите на наркобоса Слънцето ще се радват на свободата си съвсем скоро, което става възможно, след като те се признаха за виновни по повдигнатите им обвинения за разпространение на наркотици и сключиха споразумение с прокуратурата. Така членовете на бандата си подсигуриха намаляване с една трета на присъдите, които биха им лепнали магистратите, ако делото бе минало по общия ред. Справка с Наказателния кодекс показва, че при нормален съдебен процес прокуратурата е можела да претендира за затвор до 12 години. Причината е, че в случая става въпрос за тежки престъпления - разпространение на наркотични вещества чрез организирана престъпна група.

Иван Митов-Слънцето и още шестима негови авери бяха арестувани при зрелищна акция на морето през лятото на 2016 г. Тогава от МВР обявиха, че престъпната група на Слънцето, който вече има зад гърба си излежана присъда, през зимата продава дрога в планинските курорти, а лятото се мести в Слънчев бряг. Бандата, предимно от софиянци, работела основно на популярния "Какао бийч", съобщи тогавашният главен секретар на МВР Георги Костов след акцията за неутрализиране на престъпната група.

Реклама

След близо година и половина престой по арестите участниците в бандата предпочитат да признаят вината си и така да се измъкнат от тежки наказания.

Соченият за бос на групата Иван Митов-Слънцето се разбра с прокуратурата за три години затвор. Той бе в ареста от 19 август 2016 г. до деня на присъдата - 7 февруари 2018 г. Това са над 17 месеца, които му се приспадат. Следователно му остават малко над 18 месеца. Слънцето ще излезе от затвора през август догодина, съобщава сайтът "Флагман". Аверът на Слънцето - 34-годишният Стойко Стоев, е другият с тригодишно наказание. Спецсъдът отбелязва, че той е действал в условия на опасен рецидив. Стоев лежа в ареста, колкото и Слънцето. Затова той също ще излезе на свобода през август 2019 г.

За разлика от тях обаче останалите участници в бандата ще се радват на свободата си само след няколко месеца. Две години затвор е наказанието на Димитър Тодев, който също сключва споразумение с прокуратурата. Той и досега е в ареста, а това време ще му се приспадне от присъдата. Така Тодев ще лежи още само шест месеца и половина и ще излезе на свобода през август. Най-младият член на бандата - 24-годишният Марио Говедарев от своя страна е сключил споразумение с държавното обвинение за година и 10 месеца затвор. След приспадането на ареста му остават да излежи още 4,5 месеца и ще бъде свободен в през юни. Същите присъди и същият престой зад решетките имат и останалите двама от бандата - Методи Зайков и Божидар Станулов. Така и последните двама от групата ще се радват на свободата си съвсем скоро.

Най-леко е наказанието за Петър Димитров, който се е споразумял с прокуратурата за наказание от една година и осем месеца затвор, съобщава сайтът "Флагман". Димитров обаче е единственият член на бандата, който е пуснат от съда с по-лека мярка за неотклонение в хода на делото. Димитров бе в ареста 9 месеца - от август 2016 г. до май 2017 г. Затова, макар и с по-леко наказание, той ще трябва да излежи в затвора единайсет месеца и ще го напусне в началото на 2018 г.

Схемата на групата

Членовете на организираната престъпна група разпространявали кокаин, хероин, амфетамини, екстази, марихуана и хашиш в курортен комплекс Слънчев бряг, Несебър и други селища в страната, установяват разследващите. Групата е създадена от Митов през януари 2014 г. Всеки от участниците в нея е имал строго определени функции по доставянето на наркотици на едро, съхраняването, разпределението на дози и пласирането, главно край заведения или с доставка на адреси.

Установено е, че групата е имала и силово звено, чиято задача била да елиминира всякаква конкуренция на територията на Слънчев бряг и да събира пари от некоректни клиенти.

Реклама
Реклама
Реклама