Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6753481 www.bgdnes.bg

480 бона завлякла парламентарна чиновничка

Четирима падат в схемата на служителката от гаража

Прибрала парите от кандидати за коли на безценица от автопарка на НС

Чиновничка от парламента е обвинена, че е прибрала близо половин милион лева от кандидати за коли на далавера от автопарка на парламента. Бившата служителка в гаража на Народното събрание Десислава Алексиева-Русинова е дадена на съд заради измамата, съобщиха от Софийската районна прокуратура (СРП). Държавното обвинение приключва разследването срещу 44-годишната жена на 7 март и внася обвинителен акт срещу нея. Очаква се съдът да насрочи дата за делото.

Според събраните доказателства бившият експерт в дирекция "Автомобилно обслужване и гаражи" в парламента Русинова измамила четирима души, от които е прибрала общо 480 хил. лева. Данните на разследващите сочат, че престъплението е извършено за времето от март 2011 г. до 04.03.2013 г. По това време Десислава Алексиева-Русинова е "държавен експерт" в Дирекция "Автомобилно обслужване и гаражи" в Народното събрание на Република България. Русинова няма правомощия за провеждането на търгове за продажба на употребявани автомобили. Колите се водят държавна собственост и са зачислени към автопарка на парламента. Подобни моторни превозни средства са дарявани на държавни органи и учреждения след отпадане на необходимостта от употребата им по предназначение и провеждане на нарочна процедура, установяват разследващите и уточняват:

Реклама

"Въпреки това Десислава Алексиева-Русинова решила да набави за себе си облага по неправомерен начин, възползвайки се от служебното си положение." Тя използвала това, че четирима познати на нейни приятели не познавали реда за придобиване на движими вещи, които са държавна собственост, и решила да печели от това пари за себе си.

Прокуратурата установява, че на различни дати в периода от март 2011 г. до септември 2012 г. Русинова се свързала с потенциалните "купувачи" на коли от автопарка на Народното събрание. Пред тях тя се представила като служител на парламента й им предложила съдействие за участие в търгове за продажба на различни марки автомобили. Клиентите заявили интерес към голям брой коли, някои от тях искали да купят по над десет автомобила, сред които и микробуси. Русинова им обещала да им помогне това да се случи, като срещу услугата изискала и получила от тях различни суми. По тази схема успяла да измъкне от четиримата общо 480 235 лева. Измамените не получили автомобилите, за закупуването на които им било обещано съдействие, по простата причина, че колите не се продавали на търг. След като не успели да си вземат обратно и парите, дадени за участие в несъществуващото наддаване, те подали сигнали в полицията. Така измамната схема на чиновничката от парламентарния гараж е разбита и срещу нея започва разследване. Повдигнато й е обвинение за измама, извършена от длъжностно лице, в големи размери. За него законът предвижда наказание "лишаване от свобода" от една до осем години.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама