Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6768012 www.bgdnes.bg

Митьо Дебелия прибран в ареста

Топфалшификаторът е пуснал пипала в цялата страна

Закопчани са още 12 бандити, участвали в схемата за документи менте

Соченият за топфалшификатор Димитър Димитров - Митьо Дебелия и още 12 души са задържани по подозрения за участие в схема за изготвяне на неистински документи.

Димитров, който според ченгета е в челната петица на майсторите на ментета в Пловдив, е арестуван при спецоперация на полицията в града. Обискирани са няколко адреса, където по данни на криминалистите са се изработвали фалшиви документи, съобщи сайтът "Трафик нюз". Освен Дебелия ченгетата са прибрали още 12 души, които са заподозрени за участие в престъпната схема. Те са задържани в различни градове на територията на цялата страна. При тараша на адреси, ползвани от прибраните в килия, са открити множество заготовки и готови фалшиви документи, сред които и лични карти и паспорти.

Реклама

Всички арестувани ще останат зад решетките за срок до 24 часа, след изтичането на които се очаква прокуратурата да поиска за тях налагането на постоянна мярка "задържане под стража".

Според източници, близки до разследването, Митьо Дебелия е тартор на престъпната група. Ченгетата имали данни, че скандалният фалшификатор е пуснал пипала, които са се разпрострели из цялата страна. Има последователи, които работят усърдно за него срещу солидно заплащане, разкриват разследващи. Участниците в бандата са следени няколко месеца, преди да бъдат арестувани.

През последните десет години Митьо Дебелия е задържан няколко пъти. Той излежа и ефективна присъда. През 2007 година групата му, в която членуваха още девет души, бе разбита при акция на полицията. Тогава от четири адреса в Пловдив антимафиотите иззеха десетки фалшиви норвежки, македонски, литовски, португалски, украински, хърватски, израелски, китайски, италиански, британски и други паспорти. Освен това бяха намерени заготовки за фалшиви визи за САЩ, Канада и др. държави от Европейския съюз.

Срещу организацията на Дебелия, която действала като паспортна служба, тогава прокуратурата внесе близо 180 страници обвинителен акт. Веществените доказателства срещу членовете на бандата за престъпната й дейност са събрани в няколко чувала и сакове. Сред задържаните фалшификатори са стари познайници на полицията. Зад решетките освен Димитров попадат и други майстори на документи менте, сред които Георги Панев-Четворката и Иван Стефанов.

От комисията "Кушлев" бе направено искане за отнемане в полза на държавата на имущество на Димитров и съпругата му Гинка. Докато процедурата се задейства, Дебелия вече бе успял да прехвърли голяма част от имотите си.

През 2012 година Димитров отново бе арестуван при паралелна акция на полицията в Пловдив и Бургас. Дебелия бе спипан в ресторант, а при обиските бяха иззети мобилни телефони и сим карти, флашки, фалшиви паспорти и др. Дебелия има няколко присъди, които са свързани основно с фалшифициране на документи.

Реклама
Реклама
Реклама