Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6790614 www.bgdnes.bg

След 5 г. Чеци излиза на свобода

Ако Яна беше ваше дете, щяхте ли да го пуснете?, пита ВКС майката на Яна

След 5 години може да излезе от затвора убиецът на Яна Николай Русинов-Чеци. Той може да се окаже свободен, след като излежи 2/3 от присъдата си от 20 години, каквато окончателно му наложи Върховният касационен съд (ВКС). Чеци вече е излежал 7 години, докато процесът се точи по съдебните зали, и му трябват още 5, за да може да задейства процедурата за предсрочно освобождаване.

По не особено жесток начин е била убита 28-годишната Яна Кръстева, млатена, душена и насилвана в храстите на Борисовата градина. Това решиха окончателно върховните съдии в четвъртък. И пожалиха подсъдимия Николай Русинов-Чеци, давайки му 20 години зад решетките, вместо доживотен затвор, както бе осъден на първа инстанция.

Реклама

Майсторката на детски играчки Яна Кръстева е открита смазана от бой, с потрошени ребра, избито око от орбитата, обляна в кръв, изнасилена, разсъблечена и покрита с мръсно шалте в храстите на Борисовата градина в средата на юли 2011 година. Осъденият Чеци до последно отрича вина, въпреки че доказателствата го уличават като извършител на тежкото престъпление. Той дори се опитва да избяга от закона, като заминава за чужбина и купува билет за ЮАР, за да зачезне завинаги. Пет негови косъма по тялото на Яна, биологичен материал, отпечатъци по окървавения телефон на девойката и засечения му телефон на територията на парка се оказват достатъчни, за да бъде признат за виновен за убийството. За изнасилването, което магистратите твърдят в мотивите си, че се е случило, той не е обвинен и няма да бъде съден.

Според закона задушаването не се води престъпление, извършено по особено жесток начин. Според мотивите Чеци нямал умисъл да затрие девойката, но не му пукало дали тя ще умре или не. Затова я блъскал с телефона в главата, с юмруци удрял вече кървящите й рани и изсипал интензивни удари по нея с твърд предмет - бутилка, сочат експертизите. През тези около 30 минути агония 28-годишното момиче безрезултатно и до последно се опитвало да се изплъзне от хватката на едрия мъж. Той е притискал тялото, устата и носа на Яна, докато издъхне. Това за ВКС не е жестоко убийство. За тях Русинов не е жесток, а просто безчувствен.

По скандален начин приключват седемгодишните съдебни неволи за сметка на семейството на Яна. Явор и Росица Кръстеви са частни обвинители срещу Чеци, но повече не могат да направят нищо по закон, освен да потърсят кръвнината си. Присъдата е определена като кръвна обида за почернените близки на момичето, които до последно се бореха доживотен затвор.

Новината за присъдата застига бащата на Яна Кръстева – Явор, в болница. Майката Росица е срината и разсипана, защото очакваше най-тежкото наказание.

"Искам да попитам господата върховни съдии, ако Яна беше тяхно дете и я бяха убили зверски, дали щяха тогава да дадат 20 години на душманина? Дали нямаше да върнат смъртната присъда", плаче съсипана майката Росица.

Мотивите към решението за нея са повече от фрапиращи. Оказва се, че ако Чеци бе наръгал с нож Яна поне два пъти, едва тогава можеше да се смята, че убийство е особена жестоко, сочат класификациите в закона.

Реклама

"Според закона асфикцията не е жестоко престъпление", коментира дългоочакваното и окончателно решение и адвокатът на семейството Григор Вълков.

С това случаят за убийството на Яна Кръстева е приключен.

"Поемам ударите и вече нямам сили. Понякога съм толкова срината , че тежки мисли ми минават да последвам Яна, да посегна на живота си", плаче неутешимо майката Росица.

"Ние, почернените родители, влизаме с наведени глави в залата, до там сме докарани. А убийците на децата ни се пъчат гордо и вирят главите си. Затова трябва око за око, зъб за зъб. Както е направила малката Мария от Стара Загора, убила изнасилвача си Боньо Фаса и спасила цяло общество от такъв изверг", казва Росица Кръстева.

По това време бащата на момичето е с изключен телефон. Страховете му, че убиецът на дъщеря му ще бъде пуснат скоро на свобода, вече са реалност. Още преди седмица бащата на Яна сподели пред "България Днес" опасенията си, че решението на ВКС се бави твърде дълго от декември до сега и това го притеснява. Той не признава никакво друго възмездие освен доживотната присъда и се закани, че ако Чеци излезе жив от затвора, ще го чака.

Адвокат Вълков: Могат да се борят в Страсбург

"Семейство Кръстеви може да потърсят правата си в Страсбург. В България нищо повече не може да се направи". Така адвокат Григор Вълков коментира присъдата, за която близките научиха от медиите. Майката на убитото момиче Росица, е категорична, че в Страсбург се бранят правата на човека, но в повечето случаи успяват да спечелят осъдените престъпници.

"Чеци не е човек! Законите се в полза на криминалните типове, не да пазят обикновените хора. И в Страсбург ще пожалят Чеци повече от нас" - плаче майката на убитото момиче.

Семейството на Яна не се и надява на кръвнина, тъй като досега никой от почернените родилите не е видял и лев от убийците на децата им.

Реклама
Реклама
Реклама