Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6828249 www.bgdnes.bg

Броят на убитите при атентата в Кабул нарасна до 52 души

Атентаторът камикадзе, който се взриви пред център за регистрация на избиратели в афганистанската столица днес по-рано, е отнел живота на най-малко 52 души и е ранил над 100 души при най-кръвопролитното нападение по време на подготовката на изборите, насрочени за октомври, предадоха Ройтерс и ДПА, цитирани от БТА.

Отговорност за самоубийствения атентат в Кабул пое групировката "Ислямска държава".

Сред жертвите на нападението има 21 жени и пет деца, уточни говорител на афганистанското министерство на здравеопазването.

Реклама

Говорителят на вътрешното министерство Наджиб Данеш каза, че атентаторът се е самовзривил до център, където служители издавали карти за самоличност в рамките на процедурата по регистрация на избирателите за насрочените за октомври парламентарни избори.

Експлозията унищожила автомобили и изпочупила стъклата на близките сгради, покривайки улицата с отломки.

Това е най-тежката атака в Кабул от януари, когато бомба, скрита в линейка, отне живота на около 100 души.

Днешният атентат беше извършен в западен район на столицата, в който живеят много представители на предимно шиитското малцинство хазара, нееднократно подлагано на атаки, за които отговорност пое ИД. Нападението беше извършено въпреки засилените мерки за сигурност.

Преди дълго отлаганите избори за членове на парламента и за областни съвети през октомври центрове за регистрация на избиратели са разкрити в цял Афганистан и имаше опасения, че те могат да станат обект на екстремистки нападения. Макар регистрацията да започна този месец, вече имаше множество нападения, чиято цел е да осуетят процеса на регистриране.

Пак днес при бомбена експлозия близо до център за регистрация в северния град Пул и Хумри загинаха шестима души от едно семейство, а още трима души бяха ранени.

Ако процесът на регистрация на милионите избиратели, много от които нямат афганистанска карта за самоличност, не приключи навреме, изборите почти сигурно ще бъдат отложени за догодина, отбелязва Ройтерс.

Реклама
Реклама
Реклама