Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6829936 www.bgdnes.bg

Милиционер обира Тончо Русев

Покойният композитор е един от най-големите филателисти у нас

Безценната колекция от марки на композитора задигната от човек на службите

Милиционер краде цялата колекция от марки на покойния Тончо Русев. Това се случва през далечната вече 1985 година.

Маскиран бандит нахлува в къщата на композитора и взима всичко ценно, което окото му види. Джебчията успява да отмъкне и огромната колекция от пощенски марки, които Русев събира в продължения на дълги години. Тя наброява повече от няколко хиляди от ценните хартийки, но те никога не са открити.

Реклама

На следващата година крадецът е открит. Той се оказва бивш член на милицията. Самите марки, някои от които са много ценни, така и не са намерени. Крадецът признава, че докато бъде заловен, успява да разпродаде на части колекцията на други филателисти. Кои са те, така и не става ясно и Точно Русев не успява да си върне марките. Това не отчайва композитора, който отново започва да събира марки и с годините създава нова уникална колекция. Какво се случва в момента с нея, не е ясно.

Тончо Русев дълги години членува в софийското филателно дружество "Петко В. Караиванов", което се намира в центъра на столицата, похвали се неговият председател Константин Пенков. Великият композитор прекрачва прага на софийското филателно дружество за прът път в края на 70-те години на миналия век.

"Идваше често тук - признава пред "България Днес" Пенков. - Идваше основно на нашите сбирки, но в последните няколко месеца спря. Никога не е издавал колко му е голяма колекцията. Беше събрал всичко, което му е необходимо. Тук си разменяше марките", добавя председателят на софийското филателно дружество. Той го оглавява вече от три години, а членовете му са точно 100.

Любовта на Точно Русев към марките е огромна, признава неговият добър и стар приятел Христо Николчев, който също е филателист. Двамата с композиторът са запознават на сбирка преди повече от 35 години и поддържат връзка почти до последния дъх на големия български творец.

"Бях приятел на Тончо Русев - хвали се Николчев. - Той се появи за първи път на една световната изложба на марки в София. Тогава се запознахме. Оттогава започнахме да общуваме".

Николчев твърди, че създалият над 1000 песни Русев е един от най-запалените колекционери, които познава.

Реклама

"При него нямаше корист, а огромна любов към пощенските марки. Говореше все хубаво за това си хоби. Много ги обичаше", спомня си Николчев, който е филателист от дълги години.

Русев е обсебен от марките и купува купища от тях. Колекцията му включва ценни хартийки от България, Англия, Русия, Франция и още куп европейски страни.

"Някъде през 1985 година един крадец, който по-късно се оказа, че е служител на милицията, взе, че разби апартамента на Тончо и прибра всичките му марки - разкри пред вестника Николчев. - Години по-късно апаша го заловиха, но марките вече бяха продадени на различни хора."

Въпреки че няма нито една марка, Тончо Русев не се отказва от това да ги събира. Той започва да възстановява колекцията си отначало.

"По това време работеше яко и бе много известен. Вадеше луди пари. Пишеше много и печелеше добре. Казваше, че му идвало да пише постоянно, и после се чудеше откъде му идват толкова много пари. Не знаеше какво да прави с тях. Реално голяма част от спечелените пачки той ги влагаше в закупуването на пощенските марки. Всичко това го правеше съвсем любителски. Не е имал за цел да прави пари чрез своята колекция. Радваше се, като намереше някоя нова марка за него. При всяка покупка беше щастлив. Колекцията му си стои в дома му. Тя е относително голяма", добавя приятелят на Точно Русев - Христо Николчев.

Елин Пелин също ги събира

Елин Пелин също е бил известен филателист. Българският писател е запален по събирането на марки. Същото може да се каже и за театрала Матьо Македонски.

"Филателистите не са случайни хора. По света има 150 милиона колекционери", разяснява шефът на българските филателисти Пенков, чиято колекция от марки наброява повече от няколко милиона. Той започва да ги събира от 4-годишен и до ден днешен продължава да търси нови попълнения за колекцията си.

40 милиона струва най-скъпата

Около 40 милиона лева струва най-скъпата марка в света. Това е единствената останала такава от Британска Гвинея, с цена един цент и емисия от 1856 г. Марката представлява три кораба, отпечатани с черно мастило върху червена хартия. Написан е девизът на колонията: "Даваме и очакваме в замяна." Марката не е показвана от 1968 г. Тогава е собственост на колекционера Джон Е. дю Понт, който умира през 2010 г. Какво става след това с марката не се знае със сигурност.

Реклама
Реклама
Реклама