Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6859085 www.bgdnes.bg

КОНПИ не може да пипне Чоков

Ценко не е бос на банда!

Няма група за рекет - няма престъпно богатство

Синът му Мартин може да не помирише зандана

Недокоснати остават богатствата на селския първенец Ценко Чоков. След като е оправдан като тартор на банда за рекет, отвличания и палежи, КОНПИ не може да го пипне с пръст, колкото и да описва имуществото му. Просто защото групировка е нямало, а всеки от подсъдимите по делото е действал по своя воля и на своя глава, без да уведомява Ценко. Това реши Специализираният наказателен съд в четвъртък. Така конфискацията на имуществото отпада като вариант, коментират пред "България Днес" адвокатите на подсъдимите.

След ареста на Чоков през 2016 година разследващите коментираха, че той е бил изключително активен през последния си мандат и успешно е разширявал бизнеса си и утроявал земеделските си земи. Малко след това инспектори се появиха да правят опис в дома на фамилията в Галиче, но това се оказва напразно. Чоков се разминава с тежките наказания и е осъден на 4 години и половина затвор само за отделните престъпления, а не като ръководител на престъпна група, за каквото бе обвинен.

Реклама

По време на разследването ченгетата така и не успяват да докажат, че Чоков е присвоявал земи или е ръководил останалите подсъдими, които застанаха пред Специализирания наказателен съд. Твърди се, че бившият кмет е купувал земите си предимно от близки на "починали". Последваха дела за това дали е притискал хора да му продадат за жълти стотинки нивите си и дали не е фалшифицирал някои от нотариални актове.

Всички процеси срещу Чоков търпят пълен провал. Делата за придобиване на земя по противозаконен начин бяха прекратени, а Чоков оправдан. Така след като излезе на свобода, ще продължи да кара лимузините си, всяка за хиляди левове, без никой да търси произход на парите му.

Дотук се стига след близо 7 години разследване, сигнали, проверки и дела срещу скандалната кметска фамилия.

Бившият кмет на врачанското село Галиче е признат за виновен за отвличане, побой и палеж на кола и оправдан за лихварство.

Чоков чу присъдата си в болнично легло, с което бе докаран в съда от линейка на Централния софийски затвор.

"Хвалел се е на свои близки на свижданията, че прави по 100 лицеви опори без почивка. Това бе казано в съда, където в четвъртък се правеше на болен и неподвижен. През април прокурорът дори изиска камерите от затвора, за да провери дали наистина Чоков се разхожда без патерици и инвалиден стол през почивните дни. Така и не видяхме записите, защото прочетоха присъдата", разкриват уплашени до смърт свидетелите срещу селския първенец, които вчера до късно останаха в залата с надежда да чуят по-тежка присъда.

Реклама

Те са категорични, че три лекарски комисии са дали заключение, че Чоков е вменяем и здрав, за да дава обяснения. В четвъртък той нито продума, нито помръдна от болничното легло.

По думите на прокурор Росен Радев 4 месеца Ценко Чоков е бил в затворническата болница, но е отказал да се лекува. Това е бил първият му случай като прокурор в заседателната зала да внесат човек на носилка.

"Ако Чоков бе предприел мерки, е щял да бъде на крака", категоричен е обвинителят.

Синът на Чоков – Мартин, е осъден на 4 години затвор, обществено порицание и глоба от 5000 лв. Той е признат за виновен за закана за убийство. За него съдът прие, че е осъществявал незаконна банкова дейност, отпускайки кредити с високи лихви на свои съселяни, и заради това получил неправомерно над 11 хил. лв. В момента Чоков-младши е под домашен арест и вероятно ще остане така до края на процеса.

Адвокатите на Чокови тепърва ще обжалват присъдата на втора инстанция и е вероятно делото да стигне до върховните магистрати. Докато се мята по инстанциите, Мартин може да излежи присъдата си у дома и въобще да не помирише затвор. Два дни домашен арест му се водят един лежан ден в килия. След като ченгетата провериха адреса неочаквано, Мартин повече не си е подавал носа навън. Преди това имаше няколко сигнала до прокуратурата, че джитка със скъпия си джип не само в Галиче, но и в Бяла Слатина.

Трима от останалите подсъдими - Сашо Димитров, Димитър Каменов и Касъм Касъмов, са напълно оправдани. Иван Тодораков получава също 4 години зандан, а Васил Филиповски - 3-годишна условна присъда за лихварство.

Свидетели:

Бягаме от Галиче,

преди да си дойде!

Брутално пребитият и обезобразен Емил Марков, който твърди, че е поръчан от Ценко Чоков за рождения си ден, е избягал в чужбина, научи "България Днес". Преди шест месеца той се изнесъл окончателно от Галиче заедно със сина си заради страх от скандалната кметска фамилия. Примера му се канят да последват около 30 човека, дръзнали да излязат в съда, за да разказват за извращенията и тормоза, на който са били подлагани по време на кметуването на скандалния Чоков. Някои от тях са изнасилвани с шише, избивани са им зъби, горени са с цигари. Всичко това не било вършено в заговор, заключиха съдиите. Всеки от подсъдимите посягал по собствени подбуди на жертвите, без да уведомява другите.

"Чоков вече е излежал две години, има още две години, може и по-малко. Остава ни, докато го държат там, да бягаме, да се спасяваме. И следващия път няма да има жив, който да разказва!", проплака пред "България Днес" един от основните свидетелите срещу Чоков и сина му, пожелал да остане анонимен.

Реклама
Реклама
Реклама