Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6860692 www.bgdnes.bg

Организаторът на фаталната експедиция: Боян пое риск с времето

"Боян Петров пое риск с времето. Условията не бяха добри, когато е тръгнал", разказа ексклузивно за "България Днес" организаторът на фаталната експедиция Мохан Ламсал. Собственикът на "Макалу Адвенчърс" е бил ангажиран от алпиниста за изкачването на Шиша Пангма (8027). Българинът за последно беше видян на 3 май в лагер 3 под върха. Оттогава той е в неизвестност. В неделя надеждите за неговото оцеляване започнаха да изгасват.

Приятелката на Боян Петров - Радослава Ненова, взе решение шерпите и китайските спасители да не предприемат рисково качване до самия връх в издирване на изчезналия. Те достигнаха до лагер 3, където се очакваше да намерят следи от българина. Беше открита единствено фланелка. Дрехата не е сигурно, че е притежание на Петров.

Реклама

"От лагер 3 нагоре няма да го намерим жив. Колкото и да ми се иска да не губя надежда - за мен животът и оцеляването на всички участници в спасителната акция са много важни. Затова предпочитам на слизане спасителните екипи да претърсят районите, където има шанс да открият Боян жив", написа във Фейсбук Радослава Ненова.

Мохан Ламсал разкри за пръв път любопитни подробности около плана на Петров за атака на върха.

"Тръгна от Катманду на 13 април. Бяха на базовия лагер на 17 април. Целта беше да стартира на 29 април, а ден по-късно да бъде на лагер 2 - разкри Мохан Ламсал. - След ден почивка трябваше на 2 май да се качи на лагер 3. Планираше на 3 май да атакува върха, на 4 май да се върне в лагер 2 и на 5 май да слезе. Идеята беше през цялото време да действа соло. Без да има помощ от шерпи, въжета или допълнителен кислород. Останалите от експедицията изчакваха по-добро време. Той пое риск. Времето на Шиша Пангма не беше хубаво. Бързаше, защото го чакаше експедиция, организирана от нас. Тя вече тръгна към Еверест и в момента е на базовия лагер под най-високия връх. Боян беше включен в нея."

Най-сериозното отклонение от плана на Боян е оставянето на сателитния телефон.

"Нямам представа защо не го е взел, когато е тръгнал на 29 април - разсъждава Мохан Ламсал. - Бях учуден, защото трябваше да го носи в планината. Останалите алпинисти казаха как Боян бил много силен. Самите те изчакваха по-хубаво време. Боян не е обикновен катерач. Изкачил е десет 8-хилядника. Поиска от мен специална храна за диабетици. Това е нещо специфично, но успях да му го осигуря. Той остана доволен. Преди да тръгне от Катманду, се събрахме заедно на вечеря с унгареца и двамата италианци, които бяха с него. Боян беше приятелски настроен, щастлив и всичко беше прекрасно."

До редакционното приключване все още нямаше положителни новини около търсенето на Боян Петров.

Скатов покори Чо Ойю

Друг български алпинист - Атанас Скатов, покори без кислород и шерпи шестия по височина връх на планетата Чо Ойю (8188 м). Атаката е продължила 13 часа. Височината беше последната част от плана на Боян Петров след Шиша Пангма и Еверест (8848 м).

Веганът Скатов също имаше проблеми с лошото време. Той беше задържан в лагер 2 от ураганните ветрове.

Четете още

Вятърът спъна търсенето на Боян

Вятърът спъна търсенето на Боян

Спасителят Дрю Пачи:
Шансовете на Боян са крайно ниски

Спасителят Дрю Пачи: Шансовете на Боян са крайно ниски

Пилот №1 ще спасява Боян
Пилот №1 ще спасява Боян

Пилот №1 ще спасява Боян

Алпинистът Себастиано Валентини:
Никой не търси Боян!

Алпинистът Себастиано Валентини: Никой не търси Боян!

Реклама
Реклама
Реклама