Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6861892 www.bgdnes.bg

Деница Тонкева, дъщеря на застреляния от дете ресторантьор: На делото ще разкажа истината за убийството

Лазар Влайков разпродава общински имоти на безценица ,за да покрива дългове към НАП, твърди момичето

"Истината по случая с убийството на баща ми ще я разберете в съда. Имам какво да кажа, но ще го съобщя, когато започне делото срещу Лазар Влайков, заяви пред "България Днес" Деница, дъщеря на застреляния във Виноградец ресторантьор Наско Тонкев.

Реклама

Баща й бе застрелян на 31 август миналата година в собственото му заведение. В разгара на тържество по случай 6-годишния рожден ден на малкия Юри той е прострелян смъртоносно с бойния пистолет на общинаря Лазар Влайков. Експертиза доказва, че рожденикът е произвел смъртоносния изстрел. Според семейството на Тонкев фаталният куршум е изпратен от самия Влайков.

"Експертизата, която излезе, че малкият Юри е стрелял, според мен не доказва със 100-процентова точност истината. В съда ще се чуе и ще се разбере", закани се отново момичето.

Наказанието, което общинарят може да получи, е между 3 и 10 години затвор, предвижда законът.

"Ние като близки на убития можем да искаме най-тежкото наказание, но съдът ще реши на база законите, това е", обяснява почернената дъщеря и добавя: "Лазар Влайков и родителите на малкия Юри не съм ги виждала отдавна във Виноградец".

Преди дни Деница Тонкева изпрати отворено писмо до главния прокурор Сотир Цацаров. Момичето настоява на бившия вече председател на общинския съвет в Септември Лазар Влайков да му бъде направена пълна данъчна ревизия. Според Деница, след като Лазар Влайков е бил пуснат под парична гаранция срещу 8000 лева, сградите, които са били собственост на кооперация "Виноградец", са били разпродадени тихомълком и на нереално ниски цени.

"От информацията, която имам, причина за разпродажбата са задължения на Лазар Влайков към НАП", твърди дъщерята на разстреляния рестораньор.

Реклама

"Аз разбрах съвсем случайно за случая. Продадена е сграда в центъра на Виноградец, където тренират народни танци дечицата. Те ми разказаха как един ден без предупреждение им било казано, че не могат вече да тренират в залата си", обяснява Тонкева.

В същото време обвинителният акт срещу Влайков е готов и е внесен в съда. Очаква се насрочване на делото.

Според държавното обвинение Лазар Влайков не е взел мерки за сигурност за притежаваното от него оръжие - пистолет "Глок 21" и 45 боеприпаса за него, поради което последвало причиняване на смъртта на 47-годишният ресторантьор Наско Тонкев.

Според обвинителния акт фаталният изстрел е бил произведен от 6-годишното дете, намиращо се наблизо.

"На 21 август Лазар Влайков получава разрешение за покупка на фаталния "Глок 21", като представя и декларация, че ще го съхранява в метална каса на постоянния му адрес. Още същия ден Влайков закупува пистолета. Десет дни по-късно, на 31 август, семейството на обвиняемия е поканено да празнува рожден ден на 6-годишното момче, син на негов приятел. Гостите се събрат в ресторант "Градина" във Виноградец. Като тръгва от дома си, вместо да остави пистолета "Глок 21" на мястото му за съхранение, го поставя в личната си чантичка и го взима със себе си", пише в обвинителния акт.

В разгара на празненството имало заря, някои от гостите стреляли с газово оръжие. Когато изстрелите от газовите пистолети започнали да намаляват своя интензитет, обвиняемият Лазар Влайков решил да се похвали с новия пистолет. Той заредил пълнителя и стрелял във въздуха, след което започнал да го показва и предава на други лица, които също стреляли с оръжието, пише в документа.

Обвиняемият Лазар Влайков повикал при себе си пострадалия Наско Тонкев, за да му покаже пистолета. Наско Тонкев също стрелял няколко пъти във въздуха. По същото време 6-годишното дете обикаляло около масата и проявило интерес към оръжието. Към 23,50 ч. - 23,55 ч. пистолетът се озовал по неустановен начин в ръцете на момчето, което се намирало в градината и произвело изстрел. Куршумът попаднал в областта на горната лява мишница на Наско Тонкев, който станал от пейката, паднал по гръб и починал, пише още в документа на прокуратурата.

Реклама
Реклама
Реклама