Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6863225 www.bgdnes.bg

6 г. затвор за касапина на Никол

След като закла момичето в асансьор

Обвиненият не признава вина, делото ще се гледа по общия ред

Между пет и шест години затвор най-вероятно ще иска прокуратурата за 16-годишния Иван Иванов, обвинен в убийството на четвъртокласничката Никол Йончева в асансьор в Бургас на 20 август 2017 г. Това се разбра от краткия коментар на наблюдаващия прокурор Ангел Ангелов по делото, което започна в Окръжния съд на Бургас вчера.

От държавното обвинение са категорични, че събраните доказателства сочат, че именно Иван Иванов е извършителят. По неизяснени и до момента причини Иван е нанесъл удар с нож във врата, като е прерязал сънната артерия на момичето. Никол е убита по особено мъчителен начин - била е в съзнание, викала е за помощ, но Иван я е оставил в асансьора, без да й помогне.

Реклама

Във фаталния 20 август 2017 г. 11-годишната Никол и Иван, на 15 г., отишли да пушат наргиле в блок в жк "Меден рудник". Двамата се запознали в интернет. Срещали се два пъти преди деня на клането.

"Ще преценим, вероятно ще поискаме между 5 и 6 години затвор при отегчаващи вината обстоятелства", коментира прокурор Ангелов. Максималното предвидено наказание за това престъпление е присъда от десет години затвор, обясняват юристи. Меката присъда е заложена в наказателния закон, тъй като тя се прилага за непълнолетни извършители на убийства. Към момента на извършване на зверското престъпление Иван е 15-годишен ученик със специални образователни потребности.

"Да получи адекватна присъда за това, което е направил. Защото той много добре е съзнавал какво прави", гневи се Христина Борисова, близка на убитото момиче.

При старта на съдебния процес не се оправдаха очакванията, че 16-годишният Иван ще признае вината си и делото ще мине по реда на съкратеното съдебно следствие. При такъв сюжет той щеше да намали присъдата си с една трета и щеше да прекара в затвора около 5 години. След като не направи самопризнания, делото ще се гледа по общия ред с разпит на свидетели и вещи лица, стана ясно след първото заседание в съда вчера, което се проведе при закрити врата. Процесът ще тръгне по същество на 5 юни в Окръжния съд в Бургас.

Нито едно от исканията на защитата на Иван не уважиха магистратите. Адвокатът поиска изменение на мярката му за неотклонение от "задържане под стража" в по-лека. Защитата на Иванов настояваше и за нова психиатрична и съдебномедицинска експертиза, което също не бе прието от съда.

По време на първото заседание вчера за първи път след клането на Никол в блок 108 на бургаския жк "Меден рудник" само на метри разстояние една от друга застанаха майката на убитото момиче - Мими Ставрева, и майката на обвинения - Донка Петрова.

Реклама

"Синът ми не е виновен. Той е набеден. Друг е убиецът - маскиран мъж", заяви майката на обвинения - Донка.

200 хиляди лева е гражданският иск, който майката на зверски закланата Никол предяви към подсъдимия Иван Иванов. Бургаският окръжен съд конституира Мими Ставрева като граждански ищец и прие претенцията й за нанесени неимуществени вреди.

"За мен е 100% доказано делото. Изказвам лично мнение. Не ангажирам нито съда, нито прокуратурата", коментира адвокат Яни Николов, защитник на семейството на Никол.

Час преди старта на делото близки на погубената Никол се събраха на протест пред Съдебната палата в Бургас. Митингът бе без плакати и скандирания. Събралите се хора подчертаха, че е недопустимо деца да убиват деца, че престъпността сред младежите расте и наказанията трябва да са по-сериозни.

Замерят го с яйца

Със сурови яйца бе посрещнат обвиненият Иван Иванов пред Съдебната палата в Бургас, където бе доведен под конвой. Докато той криеше лицето си с качулка, възрастен мъж изскочи от протестиращата тълпа и започна канонада срещу душманина на Никол. Разгневеният белокос мъж издебна охраната на Иванов и секунди след като го изведоха от камионетката, го атакува в гръб и удари с няколко яйца.

"Той уби човек! Какво да го правя?", гневеше се белокосият мъж, който се представи като "съпричастен с трагедията на семейството".

Реклама
Реклама
Реклама