Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6867095 www.bgdnes.bg

Брендо продаде скандална фирма на арабка

Панамски бедняци боравят с милиони у нас

Мистериозната Хефзиба Абитбул наследява една от фирмите на Банев, легализирала милиони

Мистериозна дама от арабски произход е купила една от фирмите на Евелин Банев-Брендо, показа проверка на "България Днес". Така след сделката с родената в Израел 35-годишна Хефзиба Абитбул се слага окончателен край на аферата с 3,5 млн. евро, за които разследващи твърдят, че е реализирана от Брендо и роднините му.

Реклама

Финансовата врътка, в чиято последна брънка се превръща арабката Хефзиба, започва още през 2006 г. Тогава офшорката "Маунтфилд пропъртис С.А" решава да започне бизнес у нас. Според документите нейни собственици са трима социално слаби граждани от Панама, използвани, за да се крие името на истинския бос. На специално свикано събрание бедняците вземат решение да регистрират две фирми у нас - "Дрийм Стоунс" и "Гранд Компликасион". В протокола изрично е посочено, че тяхното седалище ще бъде на столичния бул. "Витоша" 21. На същото място се намира и бутиковият хотел "Ле Фльор" на Брендо. Освен адреса панамските "бизнесмени" са готови и с имената на българските си представители. В протокола изрично е посочено, че двете фирми ще се управляват от съпругата на Брендо Моника Добринова и сестра й Десислава Дишлиева.

Малко след като регистрацията в България става факт, панамските бедняци започват да действат. С тяхно решение от 27 ноември 2006 г. е отпуснат безлихвен заем от 50 000 евро на фирмата "Дрийм Стоунс".

Траншовете продължават и през 2007 г. В края на март бедняците от Панама отпускат на българското си дружество "Дрийм Стоунс" 1 млн. евро без лихва, за да се разплати с кредитори от Швейцария, Великобритания, Ирландия, Франция, Люксембург, Лихтенщайн, Италия, Гърция и България. Кой са мистериозните кредитори не е посочено. На същия ден другата българска фирма, притежавана от офшорката "Гранд Компликасион", получава 2,5 млн. евро със същата цел.

Малко след като милионите пристигат у нас, панамските "бизнесмени" сменят и управителите на двете си родни фирми. Вместо съпругата и балдъзата на Брендо постовете се заемат от племенницата на подземния бос Георги Семерджиев - Жоро Шопа, Ирена. Шопа от години е сочен за дясна ръка на Брендо и човекът, който движи легалния бизнес на „кокаиновия крал“ у нас. По същото време Ирена Семерджиева поема и управлението на хотела на Банев "Ле Фльор". Заедно с Ирена в управлението на фирмите влиза и бизнесменът Димитър Миров, който е известен със страстта си към скъпи часовници. След неговата поява една от тях, "Гранд Компликасион", отваря верига бутици за луксозни часовници и бижута. Част от тях са разположени в помещение на хотела на „кокаиновият крал“. Миров дори дава интервюта, хвалейки се, че фирмата е станала представител за България на едни от най-скъпите световни марки часовници.

Милионните схеми не остават незабелязани за българските власти. По същото време срещу балдъзата на Брендо Десислава Дишлиева започва разследване за пране на пари, след като спецченгета откриват в банков сейф 3 083 800 евро кеш. Неофициално тогава разследващи обявиха подозренията си, че това са парите, преведени от панамската офшорка.

Разследването срещу Дишлиева съвпада с размествания около собствеността на българските фирми, наподобяващо според експерти стремеж за заличаване на следите около милионите. Първо през 2008 г. "фиктивните" собственици на панамската офшорка "Маунтфилд пропъртис С.А" са сменени с три други офшорки. През 2012 г. двете български дружества са продадени на друга офшорка от Британските Вирджински острови. Малко след това една от българските фирми, "Дрийм Стоунс", е ликвидирана. Втората, "Гранд Компликасион", се озовава в ръцете на бизнесмена Миров, който я препродава на арабката Хефзиба Абитбул.

Дружеството трупа огромни загуби

След покупката на "Гранд Компликасион" от Хефзиба Абитбул дружеството рязко тръгва надолу. Според публикуваните в Търговския регистър отчети от преуспяващия някога бизнес с часовници на фирмата не е останало почти нищо. Вместо това арабската собственичка успява да натрупа загуби за 986 хиляди лева и задължения за още 1,3 млн. лева. Какво става с получените милиони евро от панамска офшорка в документите не е посочено. Без резултат за момента е и точещото се над десет години дело за пране на пари срещу Десислава Дишлиева.

Реклама
Реклама
Реклама