Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6873584 www.bgdnes.bg

Говорещата с истински звезди Станислава Айви, позната като Стаси Кара: Не се отказвам от Кевин Спейси!

Заминавам за Холивуд, снимам "Поверително за киното"

Коя е тя?

За журналистката Станислава Айви, позната като Стаси Кара от тв предаването "Като на кино", червеният килим, по който стъпват звездите, е не просто сън. Той е нейният път към успеха. Те вече работи по новия си проект - пътуващ видеоблог за срещи със световни звезди като Антъни Хопкинс, Кевин Спейси, Уилям Дефо, Никол Кидман и др.

- Станислава, с какво се занимавате вече извън "Като на кино"?

- В момента активно работя по две неща. Първото е влогът "Синема Конфиденшъл" (в превод: "Поверително за киното"), който вече излъчи своите първи 10 епизода. Обединени са в една тема - Европа. Срещнах се с европейски актьори, скочили успешно в Холивуд, и посетих европейски градове, използвани като филмови локации.

Реклама

- Кои бяха най-запомнящите се интервюта?

- За мен бе изключителен шанс да се срещна очи в очи със Стелан Скарсгард, Жули Делпи, Жулиет Бинош, Настася Кински. Всички те са много интересни хора. Пиер Франческо Фавино и Елена Аная са емблематични имена за италианското и испанското кино, които са стигнали и до Холивуд. Интересен е този мост, който осъществяват.

- Какво да очакваме от втория сезон на влога ви?

- Срещите в Европа доведоха до следващата ми идея - лятото планирам да прекарам доста време в Лос Анджелис. Искам да направя още 10 епизода там на място. Отново срещи с режисьори, актьори, пиари, продуценти, композитори. Може би ще стигна и до Сан Диего и Мексико.

- Имате ли план за първото интервю?

- О, да, и то идва от една лична история. Преди около 15 години работих във видеотека в Лондон. Там идваше често немският актьор Фалк Хенчел, когото видяхме в една от главните роли на хитовия сериал "Легендите на утрешния ден". Тогава той работеше като професионален танцьор и излизаше на сцени с артисти като Джей Ло и Джъстин Тимбърлейк. Станахме приятели и дори гледахме филми заедно. Споделяше, че иска да замине за Лос Анджелис. Аз се шегувах: "Да бе, да! Всички искат". И преди няколко години, когато вече бяхме изгубили контакт, гледах един филм и го разпознах. Бях в шок. Казах си: "Но той е мой приятел". Точно тогава започна да се появява и в други американски продукции и накрая и в този сериал. Писах му дали ме помни и той ми отговори. Разменихме си телефоните и това ще е първото интервю, което ще направя отвъд океана.

- Как избирате артистите за интервютата?

- Идеята на моя проект е да покажа човешката страна на звездите - какво им коства като хора да извървят пътя към успеха. Преди две години, когато бях в Лос Анджелис, сервитьорът в едно заведение се оказа един от актьорите в "Американски пай". Явно го срещнах в момент на спад след внезапната слава на комедията. История, която искам да разкажа.

- Не се ли притеснявате от сексскандалите, които тресат Холивуд в момента?

- О, не. Преди да замина, ще излъча и една поредица от 5 епизода, които ще бъдат на снимачната площадка на сериала "Блудници", където бях в Лондон. Ще може да видите разговорите ми с актрисите Лив Тайлър, която участва в британска продукция не само заради таланти си, но и по стечение на обстоятелствата - годеникът й е британец. Беше много приятна снимачна площадка в един важен световен момент - когато всички погледи са насочени към жените заради скандала "Уайнстийн". "Блудници" е сериал със силни женски персонажи, създадени от жени продуцентки и режисьори. У нас се излъчва по новия канал Epic Drama.

Реклама

- Какво знаят известните актьори за България?

- В повечето случаи си говорим за България извън запис. С Тим Рот сме обсъждали България, защото снима в Балчик и ми разказваше за приключенията си там, когато се видяхме в Кан преди няколко години. Беше с изключително приятни впечатления. Повечето големи звезди знаят къде се намира страната ни, но им се струва екзотика. Крис Прат от "Пазителите на галактиката" разказваше с въодушевление за обстановката у нас, а продуцентът Лоренцо ди Бонавентура, който е голяма фигура в Холивуд, сподели, че е бил с родителите си като малък тук. Те били музиканти и са работили у нас. Но най-много сме си говорили за България с Нина Добрев.

- Какво не знаем за нея?

- Много хора не разбират защо тя говори предимно на английски в интервюто ми с нея. Негодуваха, че две българки комуникират на чужд език. Това се случи, защото тя от малка живее в САЩ и й бягат думи. Впечатляващо е колко добре говори български въобще. На нея обаче й е по-трудно, защото не практикува езика. И когато имаш 5 минути с този човек, нямаше смисъл да я мъча и да се напрягаме и двете.

- Откакто слезе от екрана, какво ти споделят хората, които те срещат?

- Казват, че им липсвам. А аз ги успокоявам, че продължавам да снимам. Сбъдва се това, което ми каза една нумероложка навремето - че в моя живот има много нови начала."Като на кино" е моята голяма любов, моето дете, което съм създала от нищото и то се превърна от рубрика в предаване и вече живее собствен живот. Сега предстои да отгледам "Синема Конфиденшъл". Работя и над първия си късометражен филм като режисьор.

- Какъв е той?

- Трилър, по-скоро психодрама. В главната роля ще бъде английски актьор, работил със световни режисьори.

- Срещнахте се с Джерард Бътлър скоро, как си прекарахте?

- Да, на снимачната площадка на "Код: Ангел". Успях да наблюдавам част от процеса на работа и си играх с кученцето Шушка. Запознахме се, той е прекрасен. Не отказва на никой да се снима или да поговори, превърна се в нещо като българска национална звезда. Моя приятелка му каза, че са се виждали преди 9 години в Лондон по време на премиерата на негов филм и той й каза: "Разбира се, знаеш ли колко ми липсваше!" Има и чувство за хумор. Атакуван е буквално на всяка крачка от фенове.

- Какви са тайните на звездите да са винаги бляскави?

- Спортът е най-важното. Най-впечатляващата трансформация на актьор, който съм срещала през последните години, е Крис Прад. Той беше един симпатичен шишко, но дойде шансът на живота му и нямаше какво да направи, освен да пие вода и да не яде нищо дълго време и да тренира като луд. И го направи, никой не очакваше, че той ще успее да влезе в такава форма, с перфектните плочки на корема за "Пазителите на галактиката". Хубавото е, че успя да запази тази форма и да се шегува с предишната си.

- Кои имена на български актьори се чуват вече зад граница?

- В последните години много български актьори си намериха агенти в Лондон и в Щатите. Анжела Недялкова е емблематичен пример след участието й в "Т2: Трейнспотинг" с Дани Бойл като режисьор и всички онези звезди в главните роли. Впечатляваща е Ирмена Чичикова и това, което й се случи. Филм с нейно участие спечели "Златна мечка" на „Берлинале“. Възхищавам се на българските актьори, които са достатъчно смели да търсят успеха си зад граница.

- Кой е любимият ви български филм?

- Много ми хареса "Възвишение". Вижда се, че Виктор Божинов е вложил страст и не е правил компромиси. За режисьора е важно да разкажеш историята, както ти я виждаш.

- Кой е най-интересният комплимент, който сте получавали от звездите?

- Ха-ха. Актьорите са много мили хора. Мой фаворит е Кевин Спейси, един от най-впечатляващите ми събеседници. Каза ми, че съм много красива. Тъжно ми стана, когато го обвиниха в сексуален тормоз, но аз лично не съм променила мнението си за него като актьор. Гийермо дел Торо, режисьорът, бе впечатлен, че можем да говорим на испански, защото съм завършила Испанска гимназия.

- И все пак - свободна ли сте за тези комплименти?

- Сърцето ми е заето в момента главно с кино. Не бих казала, че е свободно, но не бих го нарекла заето. Сега са ми важно пътуването и филмът, по който работя, и дано последват фестивални участия, което ще е бонус. Защото, учейки режисура в Нюйоркската филмова академия, си дадох сметка, че най-хубавото е процесът да правиш кино. В него си оставяш сърцето и душата.

Реклама