Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6876177 www.bgdnes.bg

Климатологът Петър Янков: На абитуриентите ще им върви по вода

Петър Янков е управител на метеорологичния офис на ТВ-МЕТ. Роден е на 7 юли 1961 г. в Пловдив. Завършва Физическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски", специалност ДМетеорологияУ. Има 13-годишен опит като синоптик във Военновъздушните сили. "България Днес" разговаря с него за времето по абитуриентските балове, опасността от градушки и защо по това време на годината сутрин пече слънце, а следобед вали дъжд.

- Г-н Янков, баловете започват. Какво време ще "предложите" за абитуриентите и техните родители?

Реклама

- Ще им върви по вода! Защото ще има валежи. Днес и утре преваляванията ще бъдат само в западната половина на страната. Ще паднат между 10 и 15 литра на квадратен метър. По-интензивни ще бъдат валежите в Югозападна България, така че на зрелостниците там повече ще им върви по вода. Бих казал на дамите да се подготвят с връхна дреха през нощта, защото температурите ще паднат.

- Какво ще е времето на изток?

- В източната част на България зрелостниците ще се радват на повече слънчеви часове. Там ще вали на 25 май (петък), като дотогава времето ще бъде стабилно и ако има някакви валежи, те ще са слаби и за кратко. Все пак на Балканите времето е динамично и не може да не се отрази. Реално в петък ще има условия за дъжд в цялата страна, но най-интензивни ще бъдат в източните и южните райони. Това са областите, където циклонът ще се пренесе - тръгва от Италия, преминава през западните части на Балканите и достигайки до Егейско и Черно море, ще донесе валежи на 25 и 26 май.

- Какви температури да очакваме?

- От 24 до 26 май максималните температури ще бъдат около 26 градуса.

- Каква е прогнозата до края на месеца?

- След 26 май валежите ще започнат да отслабват и до 28 май ще има повече слънце с повишение на температурите.

- По това време на годината големият страх на хората са градушките. Има ли от какво да се плашат?

- Населените места не са защитени от Агенцията за борба с градушките, само земеделските земи. Днес и утре има условия за градушки в крайните северозападни и югозападни райони. В петък също има условия за силни гръмотевични бури и градушки.

- Големи ли ще са ледените късове?

Реклама

- Условията са за по-интензивни градушки и се очаква да се развият с големи градови зърна. Не може точно да се каже, защото тези явления се конкретизират в рамките на 1 час преди да започнат. Наблюдават се с технически средства и се оценяват. В източните райони агенцията все още не действа, защото населените места са близко. Нямат разположени установки за противодействие. Оставаме на силата на случайността. Шофьорите трябва да имат предвид тази прогнози и да си спират колите под навеси, както и да си слагат покривала. Но и да внимават, докато тичат да си спасяват колата, да не им пострада главата.

- Има ли логично обяснение или е мит, че по това време на годината задължително сутрин пече слънце, а следобед е мрачно и вали дъжд?

- На Балканите винаги от 23 до 28 май вали често. Сегашната обстановка е съчетание на благоприятни условия на разположени циклони (области на ниско налягане) високо в атмосферата. Това са т.нар. високи циклони. А ниско при Земята е разположена област на високо налягане. Понеже циклоните са високи, сутрин има повече слънце. Когато слънчевото греене подпомогне облакообразуването и се усили в дневния ход, циклоните на над 3000 м създават подходящи условия за образуване на купесто-дъждовни облаци. Май месец такива високи циклони са характерни и през първата и последната десетдневка често се случат подобни обстановки. Ако погледнем към справките, ще видим, че това е времето с най-чести валежи. Много рядко на 24 и 25 май не вали. А е хубаво тогава хората да могат да се радват на празника - да манифестират, да излязат с децата си и да участват активно в най-хубавия български празник - Деня на писмеността. Нещата в атмосферата са сложни, но се опитвам да го обясня на достъпен език за хората. Те не са длъжни да разбират от специализираните обяснения. Те се интересуват от крайния ефект - все повече се задават въпроси не само какво е времето, но и защо е точно такова.

- Преди време прогнозата за лятото беше за много валежи. Продължава ли да е така?

- През юни и юли се очакват повече валежи в западната половина на страната, а в източните части ще бъде по-сухо времето. Това се дължи на средиземноморски циклони, които преминават през Южна Гърция. През август традиционно според климатичните справки ще е по-хладен месец и с по-ниски температури спрямо юли. Високи температури може да очакваме във втората половина на юли. Юни и юли са най-подходящи са почивка на родното Черноморие - водата е бистра, няма цъфтежи на водорасли и опасните течения още не са започнали. През август времето се обръща и се появява мъртвото вълнение.

Реклама
Реклама
Реклама