Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6906452 www.bgdnes.bg

Предаде се Джито от "Килърите 6"

Три години Интерпол търси наркобоса

Мартин и майка му Мила Георгиева "поръчали" Жоро Шопа, Радо Слънцето и Тишо Мравката, твърди прокуратурата

Издирваният с червена бюлетина от Интерпол Мартин Георгиев-Марто Джито сам се е предал в ГДБОП с адвоката си. 30-годишният Джито е едно от основните действащи лица в бандата "Килърите 6" заедно с майка си Мила Георгиева, доведена дъщеря на бившия шеф на митниците Христо Кулишев. Двамата и още няколко членове на тяхното семейство са обвинени като организирана престъпна група за куп тежки престъпления - убийства, палежи, рекет, разпространение на наркотици.

Реклама

Самата Мила Георгиева до 2012 г. е работила с издирвания от Интерпол аферист Иван Танев-Универсалния, син на бившия министър на земеделието Георги Танев, който също се издирва от Интерпол. Освен за мокрите поръчки с "Килърите 6" Георгиева е разследвана за източване на 16 млн. лв. ДДС с групата на "Универсалните".

В бюлетината на Интерпол е посочено, че Мартин Георгиев-Джито е издирван като лидер на организирана престъпна група. В миналото той беше съдружник на Георги Славов-Жоро Главата, син на взривения в асансьор сикаджийски бос Стоил Славов. Според криминалисти Джито става бос на разпространението на марихуана в София след стрелбата по Златомир Иванов-Баретата, който му преотстъпил бизнеса си с тревата.

Семейната престъпна група на Мила Георгиева и Мартин Джито беше разбита, но синът успя да избяга през януари 2015 г. Според прокуратурата бандата на Мила и Мартин е поръчала убийствата на Георги Семерджиев-Жоро Шопа, близък до издирвания наркобос Евелин Банев-Брендо. Събраните от разследващите доказателства сочат, че на мушката на "Килърите 6" са били още Тихомир Дочев-Мравката, един от оправданите за убийството на сикаджийския бос Милчо Бонев-Бай Миле. В актива на семейната банда е и поръчката за очистването на Радостин Бързанов-Радо Слънцето, подсъдим като част от наркобандата "Чуковете". Срещу трите "мишени" имаше опити за убийства през 2014 г., но оцеляха.

Делото срещу Мила Георгиева и останалите от бандата - доведеният и родният й брат, бившият й съпруг, бизнесменът Георги Божилов-Жоро Тениса, в момента се гледа в специализирания съд.

Материалите за Мартин Георгиев-Джито са отделени. Преди да избяга, той заживява на семейни начала с Жанета Калчева, дъщеря на Радослав Калчев-Черния Роди от Варна.

През април 2015 г. беше разбита и неговата престъпна група за убийства, дрога, рекет, отвличания, но той също успя да избяга. Духна от страната дни преди полицейска акция за задържането му, след която беше посочен от прокуратурата за ръководител на престъпна група, извършила убийствата на Борислав Манджуков, строителния предприемач Мито Дамянов и съпругата му Наталия. Манджуков е застрелян на 24 март 2014 г. пред кооперация на столичния бул. "България", а Дамянови - на 8 януари 2015 г. в квартал "Витоша" в София.

Реклама

Черния Роди бе задържан в Доминикана през юни 2017 г. Оказа се, че повече от две години се крил на екзотичния остров, където имал бизнес. Калчев бе върнат у нас и след кратък престой в ареста се призна за виновен по повдигнатите му от прокуратурата обвинения и сключи споразумение. По този начин получи минимална присъда от две години затвор условно, но съдът промени наказанието му на една година пандиз. От присъдата му беше приспаднат предварителният арест и така Черния Роди вече е на свобода. Дали това ще се случи и с Мартин Джито още не е ясно.

Универсалната прибира 26 млн. евро

Мила Георгиева-Универсалната е разследвана в Румъния за кражба на близо 26 милиона евро европейски средства от тамошния Фонд "Земеделие", предназначени за храни за бедните.

Случаят, който влезе в миналогодишния доклад на ОЛАФ, беше оповестен от "Биволъ". Сайтът съобщи, че огромната сума е препрана през офшорки и върната в България през фирма с участието на Мартин Георгиев. Майката на Джито е известна и като Царицата на месото. Прякора си получава преди повече от 10 години, когато източвала ДДС от сделки с месо.

Реклама
Реклама
Реклама