Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6966569 www.bgdnes.bg

Дясната ръка на Брендо тайно у нас

Тихомълком у нас е върнат Матей Боев, дясна ръка на Евелин Банев-Брендо в наркобандата, прочула се с прозвището "Кокаинови крале". Боев е докаран в България от италиански затвор, където излежава присъда за дрога. Повод за трансфера му е молба да доизлежи наказанието си в български затвор.

Вчера тя бе разгледана от Апелативния съд в София. Магистратите ще обявят дали ще уважат молбата на Боев до месец. Според юристи решението почти сигурно ще бъде в полза на Боев. Единственият въпрос е дали съдът ще склони да намали допълнително присъдата на наркобоса. На първа инстанция тя е редуцирана с две години от 12 на 10, но адвокатите на Боев настояват тя да стане само шест.

Реклама

Екип на "България Днес" единствен присъства на последното заседание по делото и успя да направи ексклузивни снимки на Боев. Според италианския съд той е човекът, който лично е контролирал наркоканалите на Брендо и впоследствие е помагал за изпирането на печалбите. В интервю за в "24 часа" прокурор Джузепе Джорджино, който стартира разследването срещу групата, изчисли, че Брендо и Боев са спечелили поне 100 млн. евро от трафик на 40 тона кокаин.

В Италия Матей Боев има две присъди като част от банда за трафик на дрога по делото "Кокаинови крале". Едната е девет години за приготовление към трафик на кокаин, а втората три за участие в престъпна група. Босът му Евелин Банев отнесе 20 години зад решетките, но с адвокатски врътки успя да се върне у нас преди окончателната присъда, а впоследствие изчезна.

В затвора Матей Боев поддържа примерно поведение, става ясно от изпратените от италианските власти документи. Наркобосът изкарва курс за готвач, занимава се с музика и се труди редовно. Съвестното поведение на Боев му позволява да си намали присъдата. Според италианския Наказателен кодекс всеки пандизчия без провинения получава автоматично намаление на наказанието с 40 дни на всеки шест месеца. Така според изчисленията на защитата му той трябва да излезе на свобода далеч по-рано от предвидения шести март 2025 г.

В случай че Апелативният съд в София реши да го върне в България, Боев може да напусне пандиза съвсем скоро. Причина е разминаване в законите между двете страни. У нас максималното наказание за престъпленията на Боев е само 10 години според тълкуването на адвокатите, но може да намалее дори и до шест, което автоматично намалява присъдата. На първа инстанция прокуратурата очаквано не се съгласява с адвокатите. В крайна сметка Софийски градски съд приема версията на защитата. Магистратите все пак решават, че дясната ръка на Брендо трябва да лежи десет години в пандиза.

В случай че решението бъде потвърдено и от Апелативния съд, наказанието на Боев ще бъде намалено и с още над 400 дни заради бонусите в Италия. При този вариант на практика заместникът на Брендо ще е излежал над половината от присъдата си. Това, щом окончателно бъде върнат в български затвор, му дава право да поиска предсрочно освобождаване.

През последните години съдилищата масово уважават подобни молби дори и когато става дума за закоравели бандити. Така според юристи няма да е изненада, ако Боев още след няколко месеца излезе на свобода.

Реклама

Предателство го спасява

Наркобандата на Брендо и Боев бе разбита при международната полицейска операция "Кокаинови крале" през 2012 г. Тогава стана ясно, че италианските власти са имали информация, че Брендо и помощниците му въртят трафик на кокаин от Южна Америка към Европа още през 2008 г. След като няколко от пратките са заловени, е разплетена и цялата организация. Изяснява се, че връзката с колумбийските наркобарони се поддържа от Брендо. След покупката на кокаина за доставките към Европа отговаря лично Матей Боев. Именно той е човекът, носел куфарите с пари при сделките в Колумбия. Впоследствие купува яхти и наема екипажи за доставка на стоката към Испания.

Впоследствие Боев отговарял и за изпирането на печалбите. За целта той и съпругата му ползват няколко сметки в швейцарска банка на името на офшорки. Съдействие при финансовите операции им оказва и бившата ни тенисистка Елена Пампулова-Бергоми, става ясно от присъдата по делото.

След като схемата е разплетена през 2008 г., карабинерите планират и акция за разбиване на групата на Брендо с колеги от други страни. На една от срещите от българска страна присъстват висш полицай и прокурор. Малко след нея Брендо мистериозно научава за готвения арест и бандата се покрива. Изтичането на информация забавя операцията до лятото на 2012 г. Тогава при задържането на Брендо в него бе открит документ за готвената акция от 2008 г.

Реклама
Реклама
Реклама