Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6971925 www.bgdnes.bg

Майка на деца с увреждания: Държавата ни прокуди!

Емигрирала в Германия, за да спаси отрочетата си

"Държавата прокуди мен и децата ми! Мъчно ни е! Много искаме да се върнем в България, но системата е тотално сбъркана. Жалко е, защото това са хора, които могат да дадат много. Пък и всеки има право да живее достойно."

Това призна с мъка пред "България Днес" майка на две деца с увреждания. Откриваме Анелия Димова в Германия, където тя е принудена да емигрира преди 7 години.

Реклама

Борбената жена ражда Зара и Иво през 2008 г. в Стара Загора. Бебетата са недоносени, поради което получават усложнения. Момченцето е с по-леки увреждания, но момиченцето е диагностицирано с детска церебрална парализа и епилепсия.

"Първото, което ми предложиха, беше да си оставя децата и въобще да не се занимавам с тях. Аз като една нормална майка не го направих", спомня си изстрадалата жена.

След 3 години обикаляне по доктори и институции Анелия не успява да намери адекватно лечение за наследниците си, а състоянието им започва да се влошава.

"Получих предложение за работа в Германия. По това време не знаех даже езика. Реших, че това е шансът, и заминахме", допълва борбената майка.

В Германия Димова попада в съвсем друга реалност. Там хората с увреждания са по улицата и никой не гледа на тях като на прокажени. Здравни специалисти посещават дома й, за да преглеждат дъщеря й, която посещава и дневен център.

"Сутрин я взимат с бус, после я връщат. Аз имам живот, тя също. Следобед сме заедно и се забавляваме. Може да излезем, а не да стоим затворени между четири стени, защото няма рампа например", разказва за живота там Димова.

Реклама

Въпреки многото облаги семейството страда за родината си. Иво посещава българско училище, за да не загуби корените си, а на Зара постоянно се разказва за България.

"Чужбината е тежка. Раздялата с близките е много трудна. Лошото е, че с мен постоянно разговарят майки за Терминал 2. Много искат да заминат, което е жалко. Това са млади, работещи хора, които имат и здрави деца, които ще израснат някъде другаде", признава емоционално Анелия.

Почти всеки месец младата майка се връща в България, за да вземе участие в протестите на родителите на деца с увреждания. Обича страната си и иска да отглежда децата си тук, затова е готова да се бори до край.

Доли ТАЧЕВА

Реклама
Реклама
Реклама