Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6972314 www.bgdnes.bg

Японска компания предлага падащи звезди по поръчка през 2020 г..

Японска компания се готви да организира впечатляващ метеорен дъжд над Хирошима през 2020 г., надявайки се да привлече вниманието на клиенти от целия свят с услугата си и да предлага падащи звезди по поръчка, предаде АФП.

Компанията ALE със седалище в Токио слага последни щрихи върху проектите си за два микроспътника, които след извеждането им в орбита ще могат да изхвърлят малки топки. Те ще се разграждат при проникването в атмосферата, излъчвайки много силна светлина при влизането си в контакт с молекули въздух. Спътниците ще могат да се използват отделно един от друг или заедно.

Реклама

Те ще бъдат изстреляни следващата година - единият с ракета на Японската агенция за изследванe на космическото пространство (ДЖАКСА), а другият с ракета на частна компания. На борда на всеки от тях ще има 400 топки, чийто химичен състав се пази в тайна. Цветът им пък ще може да варира в зависимост от използваните съставки. Топките ще са достатъчни за 20-30 събития, уверяват от компанията.

Амбициите на компанията и ръководителката й Лена Окаджима обаче излизат далеч извън пределите на Япония. "Вземаме за мишена целия свят, тъй като резервът ни от падащи звезди ще е в космоса и ще може да бъде разпространен навсякъде", каза Окаджима.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама