Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7059078 www.bgdnes.bg

Трите Бирми обявени за издирване

Заради разбитите фабрики за нелегални цигари

Още двама техни авери търсят ченгетата

Трите Бирми са обявени за издирване във връзка с разбитите фабрики за производство на нелегални цигари, научи "България Днес". Ченгета търсят под дърво и камък бащата Евлоги и синовете му Димитър и Георги Станоеви, разкриват източници от разследването.

"Тримата са обявени за общодържавно издирване към момента. Събират се данни дали са напуснали страната и ако се установи, че са извън пределите на България, ще бъдат търсени и международно", категорични са ченгетата.

Реклама

Разплитането на сенчестия бизнес, свързан с нелегалното производство на папироси, започва още през август от Окръжна прокуратура - Пловдив. Тогава са атакувани цехове в Дупница, Тутракан и Горна Оряховица. В ареста попадат 23-ма души, които получават обвинение за държане на акцизни стоки без бандерол. Намерени са 42 тона тютюн за около 7 млн. лева, както и 190 000 кутии цигари от различни марки на стойност 1,5 млн. лева.

Оказва се, че по време на акцията в ареста се озовават само шофьори и работници в цеховете, но нито един от "мозъците", които стоят зад нелегалните фабрики. След няколкочасови разпити на задържаните бачкатори част от тях решават да пеят и разкриват пред ченгетата цялата схема на нелегалния бизнес, включително и кои са шефовете им.

Така във вторник миналата седмица окръжните пловдивски прокурори изпращат случая на столичните си колеги, след като събират достатъчно доказателства, че е налице организирана престъпна група. Тогава започва работата и по предполагаемите босове на бандата, които ръководят нелегалните фабрики.

На сериозни проверки са подложени домашни адреси, офиси и два култови ресторанта. Първият е "Везувий" в софийския квартал „Иван Вазов“, а другият "Бест". Заведението към днешна дата е сръбски ресторант, но там първоначално се намираше култовата кръчма, стопанисвана от Коко Динев - "Кошарите".

По време на тараша в ареста попада и Лидия Станоева, по-известна като Лидка Скалата. Тя е бивша жена на Евлоги Станоев, но след развода двамата запазват добрите си отношения и общия бизнес, твърдят техни близки. Скалата е задържана за 24 часа, след което освободена. Часове след като излиза на свобода, пред медиите атрактивната дама разкрива:

Реклама

"Нямам нищо общо с бившия ми мъж от пет години. Оттогава не съм го чувала и виждала, а от три години сме официално разведени. Нито аз, нито синът ми Георги имаме представа за неговия официален или неофициален бизнес. Не се интересуваме от това какво прави, не знаем дали извършва престъпления или не. Не поддържаме отношения с този човек", твърди Скалата пред светския сайт "Хотарена".

Лидия Станоева за първи път попада в криминалните хроники в началото на века, когато е разследвана като крупен вносител на стоки, нарушаващи интелекуалната собственост, разкриват тогава медиите. Бизнес дамата е проверявана за внос и търговия с менте дрешки от топмарки като "Версаче", "Долче и Габана", "Гучи" и други.

Скалата притежава няколко фирми. Единственото дружество, от което е излязла Станоева, е "Лидтрейд“. Там тя е била съдружник с лице, което прикрива капитала чрез офшорката "Рутгерс Импорт" АД, регистрирана на Британските Вирджински острови. Партньорът й там се казва Робърт Тачев, който на свое име има цели 35 фирми, показва справка в Търговския регистър.

Димитър Станоев, който е по-големият син на Евлоги Станоев от първия му брак, попада в полезрението на ченгетата преди година, разкриват хора от Икономическа полиция. Тогава той е присъствал в разследване на ДДС измами с телешко и свинско месо.

"Тези хора са били собственици на фабриките, те са организирали производството и са получавали финансовия ресурс", повдигна завесата по време на среща с журналисти зам. главният прокурор Иван Гешев в петък, но отказва да назове имена. Според изнесени от Гешев данни незаконните фабрики в Дупница, Горна Оряховица и Тутракан за цигари генерират поне 10 млн. лв. месечно.

Спецпрокурор под стрес,

объркали го с разследван

Спецпрокурор е в стрес, след като е объркан с Евлоги Станоев - Голямата Бирма, разкри пред "България Днес" говорителката на спецпрокуратурата.

По време на обиска на сръбския ресторант "Бест" медии разпространяват видеоклип, на който се вижда мъж, който е съпроводен от тежко въоръжени ченгета и качен в черен автомобил. Оказва се, че това не е Голямата Бирма, а спецпрокурор.

"Откакто медии го нарочиха за задържан, колегата е в голям стрес", разкрива Манолова. Тя допълни, че предстои прецизирането на материалите по събраните доказателства и съвсем скоро ще бъде организиран брифинг, на който ще бъдат изнесени повече подробности за акцията.

Реклама
Реклама
Реклама