Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/10029771 www.bgdnes.bg

Божидар Андреев: Бях дал обещание, но не успях да го изпълня

Българинът само с три успешни опита, изпусна медал

Божидар Андреев (73 кг) остана пети в олимпийският турнир по вдигане на тежести. Българинът беше сочен като един от фаворитите за медали, но нямаше ден. Той завърши само с три успешни опита и двубой 338 кг (154+184 кг).

"Бях близо. Трябваше да тласна 190, за да стана трeти, но не успях за съжаление. Ядосан съм и съм нервен. За пореден път се провалих на състезание. В последната седмица ми беше много трудно. Не можех да спра да мисля за една трагедия, която се случи. Бях направил едно обещание, но не успях да го изпълня и искам да се извиня. Надявам се занапред да не е така. Можех да направя още нещо, но имам проблем с рамото. Като се прибера, ще отделя време за тази травма", заяви Божидар Андреев в ефира на БНТ.

Реклама

В първото движение тежкоатлетът започна много силно. Той вдигна без никакви проблеми 150 кг. Във втория опит българинът допусна лека техническа грешка и не успя на 154, но веднага след това се коригира със същия резултат. Андреев се движеше на четвърто място във временното класиране. Безспорен лидер беше китаецът Жийон Ши, който постави нов олимпийски рекорд от 166 кг. Изненадата дойде от молдовеца Мартин Робу със 155 кг, с което той се нареди трети. Пред него завърши перфектният в изхвърлянето Хулио Майора Перина (Вен).

В решителното второ движение Андреев започна добре със 184 кг. Въпреки че получи успешен опит от съдиите, 24-годишният българин имаше колебание. Ключовият момент в битката беше следващото вдигане. Старши треньорът на националния отбор Иван Иванов записа 189 кг. Но щангата натежа и беше изпусната. В този момент започна голямото надлъгване между претендентите за отличия. От нашия щаб дадоха шанс на българина да почине и посочиха още по-голяма тежест - 190 кг. Във финалния опит за медал Андреев отново не успя, въпреки че на тренировки е вдигал много по-сериозни резултати.

Преди броени дни сериозна трагедия застигна личния треньор на щангиста Пламен Братойчев. Неговата дъщеря почина след боледуване.

Титлата спечели китаецът Жийон Ши със световен рекорд в двубоя от 364 кг и нов олимпийски рекорд.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама