Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/10178099 www.bgdnes.bg

Беглецът от затвора Хосе пропищя от португалска килия

Иска да не е на строг режим, а на общ

Гватемалецът, който се оказа аржентински бандит, се жалва от тесния и студен пандиз "Монсанто"

Беглецът от Софийския затвор Хосе Мартинез, който се оказа не гватемалец, а аржентинският бандит Родолфо Хосе Лорман-Руския, се жалва от чужда килия! Последните 4 г. кримката прекарва в пандиза "Монсанто" в португалската столица Лисабон. Условията там също не се нравят на Хосе. Той се оплаква, че е тикнат в тясна, влажна и студена килия, в която прекарва по 22 часа на ден.

Реклама

Не е ясно по какво тези условия се различават от Централния затвор в София, от който духна заедно с Николай Николов-Шатката, но аржентинецът и неговият адвокат се заканват да сезират Съда по правата на човека. Това съобщава португалско издание, което цитира известния пандизчия. Според него шефът на панделата лъже, че Хосе все още представлява опасност. С този мотив той е оставен за девети път под строг режим.

Според каторжника и неговата защита опасността е намаляла с времето. Те се пробвали на всеки 6 месеца за смяна на режима, но всеки път им отказвали. В подкрепа на тезата си защитата представя доклади, според които Хосе е спокоен зад стените на затвора, сътрудничи, спазва правилата, участва в дейностите на затвора и няма противоречиви нагласи с другите лишени от свобода. Затова е странно защо той продължава да е изолиран и под строг режим, вайка се юристът Лопес Герейро.

От администрацията припомнят, че Хосе си е служил с фалшиви документи, укривал се е от властите и е избягал от български затвор. Това стана през пролетта на 2014 г., когато Хосе и Шатката напускат пандиза в София като на филм. Те разбиват стената на котелното, където работят като парнаджии. Излизат на двора, където ги чака "Опел Астра" със син буркан. Колата напуска затвора през главния вход без никаква проверка. Според разследващите каналджии се погрижили Шатката и Хосе да стигнат до Петрич, откъдето духнали на юг през зелена граница. От там следите им се губят.

У нас Хосе отговаря за въоръжен грабеж в прохода Хаинбоаз, извършен през 2011 г. Тогава заедно с трима българи Хосе организира нападение над бизнесмена Атанас Атанасов от Велико Търново. Бандитите, въоръжени с автомати, спират автомобила и плячкосват 65 хил. лв. Чужденецът удря бизнесмена, който е прострелян, с приклада по главата. След като Хосе вече е духнал, Темида осъжда аверите му от грабежа на общо 38 г. решетки. Процесът срещу чужденеца е спрян заради липсата му.

Междувременно криминалисти от Португалия влизат в дирите на Хосе и го закопчават за банкови обири заедно със съучастника му Хосе Майдана-Кончето. При ареста Кончето представя българска лична карта на името на Никола Петков. Благодарение на акцията става ясно, че беглецът от български затвор не е Хосе Луиз Гевара Мартинез, а е най-търсеният аржентински бандит Родолфо Хосе Лорман Кренц, който е издирван от 2003 г. за отвличането на студента Кристиян Шайър.

През октомври 2016 г. Родолфо Хосе Лорман е осъден на 18 г. и 10 месеца решетки. Няколко месеца е тикнат в затвора "Монсанто", където търка нара и до днес. Желанието на Хосе е да бъде екстрадиран в родината си Аржентина, като се кумулират присъдите му.

Реклама

Откриването на Хосе събужда надеждите на близките на изчезналия студент, че той може да бъде намерен. Семейството му плаща над 277 хил. долара откуп за него, но така и не го виждат повече. Смята се, че Кристиян е бил пленен в Бразилия и е бил убит в нощта на плащането на откупа. През 2019 г. информатор проговаря и разкрива, че тялото на студента е било изхвърлено в приток на река Уругвай.

Местните власти отделят 100 хил. долара за безпрецедентна акция по претърсване, при която е изпразнена реката. Отклонени са над 9 млн. литра вода, за да може антрополози да работят на спокойствие и да търсят останки от тялото на похитения младеж. Информаторът иска за сведенията 1 млн. песо награда. Оказва се, че разкритията му не помагат особено, защото останки не са открити. Намерени са само части от лопата и чувал, за които тайнственият свидетел е разказал.

Осъдени

Осъдени за бягството си от панделата са Хосе-Родолфо и Николай Шатката. Преди време Софийският районен съд ги признава за виновни при задочен процес.

Магистратите дават на Хосе 2 г. условно с 5-годишен изпитателен срок, понеже със самоличността му на гватемалец, с която е известен у нас, той се води неосъждан. Шатката получава 4 г. ефективно, но ченгетата нямат следа от него, за да го върнат на топло.

Реклама
Реклама
Реклама