Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/10569614 www.bgdnes.bg

Режисьорът на лентата Максим Генчев: Филмът "Ботев" да се гледа в училище

Народът е зажаднял за национални герои 

КОЙ Е ТОЙ

Максим Генчев е роден на 28 септември 1954 г. във Видин. Завършва ВИТИЗ през 1980 в класа на проф. Крикор Азарян. Има над 60 театрални роли, с три национални награди, през 1984 г., 1987 г., 1989 г., и номинация за "Аскеер" през 1998 г. С над 25 роли в чуждестранни игрални филми и български телевизионни сериали. След като през 2008 г. режисира "Гераците", а през 2015 г. лентата "Дякон Левски", Генчев приключи снимките и по игралния филм "Ботев".

- На 6 януари честваме 174 години от рождението на Христо Ботев. На каква фаза е реализацията на филма за поета революционер и неговата чета, която заснехте?

Реклама

- На финалната права сме. Лентата е предадена за постпродукция, което е една от най-трудоемките дейности. Това включва качествения звук, цветовите настройки, подходящата музика. Изобщо експониране на филмовото действие такова, каквото зрителят очаква. А и да бъде изненада.

- Ясни ли са датата и мястото на премиерата?

- 3 март. Филмът заслужава да излезе премиерно на националния ни празник. Имаме договор "Ботев" да се излъчва по кината, а БНТ ще активира рекламата. Отделно имаме и график за прожекция в общините, които са дарили средства за реализацията на лентата. Също ще посетим и населените места, от които са най-много участниците във филма. Ще поздравим хората, ще се качат на сцената и ще ги удостоим с необходимото уважение.

Обмисляхме вариант за премиера в НДК, но в тази пандемична ситуация би било прибързано. Най-вероятно първата прожекция ще бъде в кино "Люмиер". Там има достатъчно място за хората. Освен София за нас важни са Калофер, Варна, Бургас, Враца, Плевен, Стара Загора. Там, откъдето е имало най-много четници. От Габрово е бил само един - Никола Войновски, но той заслужава да бъде почетен от цяло Габрово.

- Каква е равносметката от идеята за заснемане на филм за Христо Ботев до реализацията му? През какво преминахте с екипа и участниците?

- И след опита с "Дякон Левски" разбрах, че пътят на тази ниша в киното, ако мога така да я нарека, е правилен. Народът има нужда от филми за националреволюционерите, да издига националния дух. Да придаде един патос и вдъхновение на хората. Изненадан съм, че за две години с продуцента Деси Ковачева, целия екип, актьора Деян Жеков, който гениално пресъздаде образа на Ботев, Матей Генчев и всички останали участници успяхме. А две години е минимален срок дори за филм, финансиран от държавата. Има ленти, които по 5-6 години се бавят, а държавата е наляла средства в заснемането им.

- С какво държавата участва във филма "Ботев"?

Реклама

- Държавата не дава пари за такива проекти. Обикновено тя финансира филми, които взимат субсидии от Европейския съюз. И се прави филм, който отива на различни фестивали. Проблемът е, че народът забравя историята си и нямаме национално самочувствие. Затова необходимостта от филми и литература, посветени на нашата история и родолюбие, е задължителна за образователната система. А филми като "Ботев" определено имат образователен характер.

Ако филм разказва за дрога или други явления, Министерството на образованието ги подкрепя и препоръчват на директорите на училища да бъде гледан. Ще проверим дали това ще проработи и за "Ботев", като напишем официално писмо до просветното министерство. Ако счетат за необходимо, могат да препоръчат на школските директори да гледат филма и да го ползват за учебните занятия. Би могло да поканят и екипа на филма, за да се прожектира в училищата и да събеседват децата на живо с лицата от лентата. Да се създава самочувствие на подрастващите и на живо да видят истинската история.

- Какво следва след филма за "Ботев"? Има ли вече план?

- Сега ме интересува романът "Предсказателят" на Галина Златарева, който разказва за цар Иван Шишман. Като действащо лице вътре е и патриарх Евтимий. Въобще темата за българската история ми е любима. Но е много скъпо. Вземете която и да било серия от "Викинги" - целият бюджет на "Ботев" и Дякон Левски" е за 5-10 минути от нея. Без средства не става, а животът става много скъп.

- Кметът на Калофер Румен Стоянов е сред главните действащи лица във филма "Ботев". Как се справи?

- Поканих го да изиграе Перо Македонеца. Беше абсолютно автентичен. Дори актьор не би могъл така да го изиграе. Като се бие - бие се. Като го раняват - пада ранен. Като умира - умира. Истински самороден талант. Също като Драго Ошавков от Бургас - юрист, който също играе една от главните роли. Общо взето, изскочиха много интересни хора, които, без да са учили актьорско майсторство, се справиха блестящо.

- Какво е посланието ви за новата, 2022 година?

- Ще цитирам една мисъл на Бенковски. "Ако видиш връх - изкачи го. Ако няма връх - ти стани връх и го изкачи. За пълна свобода или смърт". Малко е революционно и метафорично моето пожелание, но искам хората да бъдат здрави, щастливи, със самочувствие и да не се страхуват от пречките, които им се изправят - трябва да ги преодолеят.

Реклама
Реклама
Реклама