Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/12060877 www.bgdnes.bg

Кмет погнат от Темида заради детски градини

Вместо в спеца делото ще започне в Окръжния съд в Силистра

Сезгин Алиибрям е обвинен за длъжностно присвояване, свързано с обществени поръчки за над 350 хил. лв.

За поръчки, свързани с три детски градини, е погнат от правосъдието кметът на Ситово Сезгин Алиибрям, научи "България Днес". Подхваща го спецпрокуратурата за длъжностно присвояване, но вместо да стане клиент на Темида на столичната ул. "Черковна", той ще отговаря пред Окръжния съд в Силистра. Тъй като месеци наред делото пред спецмагистратите не може да започне, то ще бъде преместено по подсъдност заради закриването на спецправосъдието.

Реклама

Местният първенец е обвинен за обществена поръчка от 2016 г. Като длъжностно лице той е поискал от Министерството на финансите да отпусне пари за трите детски градини в селата Искра, Любен и Ситово, като за целта е обявена обществена поръчка. След това е отменено обявлението за класиране на участниците с мотива, че са установени нарушения, които не могат да бъдат отстранени. След прекратяването на поръчката тя е разделена на отделни процедури - за проектиране и за строителство.

Според разследващите на няколко пъти кметът е присвоил чужди пари, като е разпоредил да се преведат суми от сметката на общината към сметката на търговското дружество "Т и Т инженеринг" ООД. Преводът е на основание сключени договори за строителство на детски градини, а плащанията са за неизпълнени строително-монтажни работи (СМР) на завишени цени, които не са включени в офертата, сочат от обвинението. Само една от сумите е за над 350 хил. лв. Спецпрокуратурата смята, че Сезгин Алиибрям се е разпоредил заради "добрите си отношения" с управителите на фирмата.

Първата специнстанция решава да върне делото на прокуратурата заради нарушения. Едно от тях е, че не ставало ясно защо кметът се е "решил на такова нещо". Апелативните съдии отсичат, че няма пропуски, които да налагат връщане на делото. По тяхно мнение описаното в обвинителния акт е достатъчно като данни.

Те не се съгласяват, че липсва описание на обстоятелствата за конкретните действия на подсъдимия. Смятат, че е посочено как той е подписал платежно нареждане, на базата на което са преведени сумите, уточнени са времето и мястото. Освен това разследващите са уточнили, че кметът е подписвал приемно-предавателни протоколи, което е квалифицирано като изготвяне на документи с невярно съдържание.

Според съдия Биляна Вранчева в обвинителния акт не са описани факти за категоризацията на СМР. Колегите й от втората инстанция обясняват трите категории - неизпълнени СМР, СМР на завишени цени, които въобще не са предвидени в офертата и договора, и СМР на завишени цени, предвидени в офертата и договора.

Съдия Венелин Иванов и останалите му колеги обсъждат, че няма нарушения, които да нарушават правата на кмета. Затова постановяват процесът да започне. Понеже процесът се търкаля месеци наред, накрая се оказва, че той няма как да стартира в София. С разпореждане от 12 юли спецмагистратите го изпращат в Силистра. Те се позовават на промените в Закона за съдебната власт, с които се закрива спецправосъдието.

Реклама

Проверка показа, че в интернет могат да се открият документи за възлаганата поръчка за основен ремонт и реконструкция на три от забавачките в общината - "Мир" в село Искра и "Щастливо детство" в село Любен и в село Ситово, като са давани пояснения за нея от възложителя.

Сезгин Алиибрям е на 50 години. На поста си е избран през 2015 г., а 4 години по-късно е преизбран. Издигнат е от ДПС, чийто член е от 1992 г.

 Търсят се заседатели

Процедура за избор на съдебни заседатели към Окръжния съд в Силистра открива на последното си заседание Общинският съвет в Ситово. Временна комисия ще подбира кандидати за мандат 2023-2026 г., като не е изключено на някой от избраниците да му се наложи да определя съдбата на кмета, коментират запознати.

Реклама
Реклама
Реклама