Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/12658283 www.bgdnes.bg

Майка обикаля Балкана, за да лекува болната си дъщеря

Родителката събира билки и прави мехлеми, 15-годишната Ели ходи с патерици 

Доли ЛУКАНОВА

Майка героиня обикаля планини, за да събира билки. С тях прави мехлеми, с които помага на болната си дъщеря.

Вени Георгиева и семейството й са от пазарджишкото градче Белово. Когато ражда първата си дъщеря Ели преди 15 години, всички са много щастливи. На две години и половина момиченцето се разболява от гнойна ангина и отключва автоимунно заболяване.

Реклама

"Болестта засегна нервната система на Ели и оттогава сме по лекари. Дъщеря ми се движи с помощта на патерици и специални ортези, които да държат крачетата й изправени. Има проблеми и с ръцете, но ходи на училище, пише и не се отказва. Тя е много борбено и лъчезарно дете. Никога не сме се оставяли на отчаянието", споделя пред "България Днес" Георгиева.

Въпреки скъпите операции и ортопедичните продукти семейството успява да свърже двата края. И Вени, и съпругът й работят здраво, за да не се лишават от нищо.

"Миналата година имах нужда от финансова помощ. Така реших да си помагам с билковите мехлеми, които правя от години у дома за моето семейство", разказва борбената майка.

От малка тя е закърмена със съветите на баба си за най-различни природни илачи. В сезона на билките обикаля Рила планина и Еленския балкан, за да бере лайка, мента, жълт кантарион, розмарин, коприва и какво ли още не. С тях приготвя най-различни чудеса - от мехлеми за хрема и мазоли до маски за коса и тяло.

"Приготвянето на мехлемите е свързано с много четене и проучване. В Англия съм работила като психиатрична сестра и имам малко медицински познания, които също използвам", допълва Георгиева.

Днес 15-годишната Ели е 9-и клас в Езиковата гимназия в Пазарджик. По време на ваканциите или ако й остане време след уроците, не пропуска да помогне на майка си.

"Давам й да стрива билки или да тегли маслата, които ми трябват. С поръчките много ми помага също, както и с отглеждането на втората ми дъщеря, която е на 5", допълва гордата майка.

Реклама
Реклама
Реклама