Сървайвърката Меги Дерм: "Скорпиънс" ми бяха клиенти

Приятел
Автор: Емилия ИВАНОВА

Сървайвърката Меги Дерм: "Скорпиънс" ми бяха клиенти

Работя на две места, за да издържам приюта си 

Миглена Дерменджиева, по-известна като Меги Дерм, е родена на 4 юли 1974 г. в Ямбол. Завършва руската гимназия и отглежда добитък, буби, домати и други агрокултури. През лятната ваканция работи в местното Трудово кооперативно земеделско стопанство, като със спечелените пари си купува дрехи за училище. От малка прибира и се грижи за изхвърлени и ранени животни. На 18 година емигрира в Германия. Впоследствие развива верига нощни барове. Когато се завръща в България, основава благотворителна фондация "Добрите феи". У нас стана по-известна с участието си в "Сървайвър".

- Миглена, защо решихте да заминете в чужбина?

- През април 1992 г. семейството ми емигрира в Германия. Няколко месеца по-късно и аз ги последвах. Бяхме приети в бежански лагер в Халберщадт, но там нямахме възможности за работа и живот и заминахме за Хамбург. Първоначално ни се налагаше да живеем в кораб за бежанци, разположен в река Елба. Стаите бяха обзаведени с двуетажни легла за по 16 човека.

В началото татко и батко си намериха работа в строителството, а аз и мама започнахме нископлатена работа като камериерки. След 2 години къртовски труд и изучаване на немски започнах работа като ръководител на персонала и организатор в реномирана гастрономна фирма в Хамбург. Там придобих солиден опит в сферата на ресторантъорството и шоубизнеса.

- Как успяхте да отворите толкова много нощни заведения в чужбина?

- Основах собствена Интернационална агенция за танцьори и танцьорки. Веднага след дебюта си в шоусредите получих атрактивно предложение за работа като шоумениджър във верига елитни барове в Германия и Швейцария. Бяха ми клиенти легендарните "Скорпионс". Тази работа ми достави нужните контакти. Съумях да се възползвам от предоставената ми възможност и моите шоупрограми се изпълняваха в много заведения в цяла Германия, в Цюрих, на островите Майорка и Ибиса.

- Защо изоставихте добре устроения си живот в Германия и се върнахте в България?

- След дълги размишления и терзания реших да се завърна окончателно в родината си, за да се грижа за деца, лишени от родителски грижи, и пострадали животинки. Изкарах обучения за приемен родител и скоро след това взех под крилото си първото ми приемно детенце - малко момиченце Гергана на още ненавършени 3 годинки. Грижих се за общо 6 приемни деца. Първите 5 години напълно доброволно, без трудово възнаграждение и след това като професионален приемен родител. Духовна майка - кръстница съм на общо четири момичета - Йоана, Ангелина, Гергана и Карлена.

Години наред освен за деца, лишени от родителски грижи, се грижа за изхвърлени и пострадали кучета и котки. Инициатор съм на протести във връзка със защита на животните.

- И така се стигна до осиновяването на сина ви Божидар?

- Освен бизнес дама, авантюрист и идеалист аз се чувствам като закрилник и покровител на нуждаещи се деца и бездомни животни. През 2000 г. за първи път посетих дом "Здравец", дом за деца, лишени от родителски грижи, в село Победа, община Тунджа. Трогната и просълзена от съдбите на изоставените дечица, станах постоянен дарител и гост на дома. Редовно носех на децата подаръци, прекарвах време с тях, водих ги на ресторант с почерпка до насита, с програма от кукления театър, с томбола, танци и игри. Към тях се присъединяваха и децата от дом "Юрий Гагарин" в Ямбол.

В дома в село Победа срещнах момченце на 3 годинки, което завинаги остана в сърцето ми. Когато затвориха дома за сираци в селото, прехвърлиха детето в дом в Стара Загора, а аз започнах да се грижа за малчуганите от този дом. Всички те се превърнаха в мои дечица. Наричаха ме Кака Меги и до ден днешен поддържам контакт с много от тях. Придружавах ги в първия учебен ден на училище, водих някои от тях на море, вземах ги на гости у дома си в София, неотлъчно бях до тях по време на футболните турнири между отбори на деца, лишени от родителски грижи.

По Коледа на 2006 г. тригодишното момченце от дома ме попита дали не искам да му стана майка. Това днес е синът ми Божидар, който гордо носи името ми Мигленов Дерменджиев. От тогава двамата сме неразделни!

- Как се справяте с толкова много неща?

- Не ми беше лесно да съм едновременно бизнес дама, покровител на деца, лишени от родителски грижи, спасител на изхвърлени кучета и котки и същевременно самотна майка с проблемно дете от дом, но и за миг не съжалявам за решението си. С времето чрез много обич и работа - грижи, ласки, възпитание и личен пример, Боби се превърна в прекрасно, възпитано и добро дете. Днес той е на 23 години. Учи за програмист, след като завърши с отличие Софийската духовна семинария. На 18 септември тази година Боби се ожени за прекрасно момиче, което аз обикнах още в мига, щом я видях. Те двамата продължават моята фамилия - Дерменджиеви.

- Освен за деца се грижите и за животни. Как се развива благотворителната ви фондация?

- Като председател на "Добрите феи" заедно с други неправителствени организации внесохме предложения за промяна на закона за защита на животните. С големи усилия успяхме да се преборим и през 2011 г. са приети от парламента така желаните промени за инкриминиране на насилието към животни.

През 2015 г. се преместих в родния си град Ямбол. Тогава посетих общинския приют за безстопанствени животни към община Тунджа в село Роза. Разстроих се и се разгневих от лошите условия на живот, които заварих. Проведох разговори със секретаря и кмета на община Тунджа. След представяне на актуалната ситуация и предложение за безвъзмездно доброволно сътрудничество получих за себе си и други доброволци от Фондация "Добрите феи" постоянен достъп до приюта с цел подобряване условията на живот на изхвърлените животни. Тогава, освен че храних кучетата, прибирах всички болни или пострадали при инцидент у дома си за лечение. На някои от тях намирах стопани както у нас, така и в Германия.

Мечтаех да създам приют за безстопанствени животни по европейски стандарт, където кучетата да имат нормален начин на живот. През 2016 г. кметът Георгиев ми даде писмено обещание, че щом фондацията има регистриран приют, общината ще отдаде дейността за намаляване популацията на безстопанствените животни. Разчитайки на това, закупих селскостопански имот и с помощта на доброволни дарители изградих и регистрирах приют за безстопанствени животни. От тогава насам минаха 6 години в празни обещания от кмета.

- С какво се занимавате в момента?

- Приютът на Фондация "Добрите феи" работи с пълен капацитет, без да имаме обещаното общинско финансиране, без държавно, европейско или от чужди организации финансиране. На самоиздръжка сме. Налага се да работя на две места и същевременно да отдавам стаи и студио в София под наем, за да мога да се справям с приюта. Сама чистя в приюта и храня животните. Разходите са огромни, имайки предвид, че ние не приемаме просто бездомни кучета, а само тежко пострадали или болни животинки. Леченията често не са по силите ни, тъй като основно аз и доброволецът Радостин Даскалов плащаме за тях. Благодарна съм, когато получаваме дарения от отделни лица, добри и състрадателни хора, въпреки че те са крайно недостатъчни.

- С друго занимавате ли се?

- Освен ангажираността ми към бездомни кучета и приемната грижа за деца, лишени от родителски грижи, работя и като ръководител и координатор на Център за обществена подкрепа за деца и семейства в риск. В стихията съм си, когато работя на терен и реално помагам на деца и възрастни в нужда.

- Разкажете за участието си в "Сървайвър"

- Обожавам да се впускам в нови предизвикателства и изведнъж спонтанно реших да участвам във втория сезон на "Сървайвър". Моя бе култовата реплика "Сега ще оцеляваме, после ще обясняваме!", която вървеше в рекламите преди излъчване на предаването. Хрумна ми, когато ни се налагаше да се топлим през нощта едни други, оставени без багаж и допълнителни дрехи и без подслон на самотен залив. Наученото там след това много ми помогна в живота.

 

Да Помогнем

Получател Фондация Добрите Феи, IBAN: BG22UBBS80021096278730, SWIFT: UBBSBGSF ИЛИPayPal: [email protected]

ЕКОНТ, гр. Ямбол, офис: "Автогара Батак", тел.: 0877 747 400

"Времеубежище" е сред най-добрите книги на 2022 г. в класация на "Гардиън"

"Времеубежище" е сред най-добрите книги на 2022 г. в класация на "Гардиън"

Романът "Времеубежище" на Георги Господинов е сред най-добрите книги на 2022 г. в класацията на британския вестник "Гардиън" , предаде БНР. Авторитетното издание публикува своя подбор на водещите книги за годината, издадени във Великобритания и представени в различни категории - художествена литература, документалистика, детска литература

Милица Гладнишка: Пандемията ме разори

Милица Гладнишка: Пандемията ме разори

"Загубих всичките си спестявания по време на пандемията", изплака в интервю Милица Гладнишка. "Определено откачих, защото повече от година не можех да работя, а нямах и много спестявания", разкри още пеещата актриса. Най-страшното за нея обаче била смъртта на доста нейни приятели и техните родители. "Аз също ходех на свиждания, носела съм храна

Анелия обичала новия колкото Коко Динев

Анелия обичала новия колкото Коко Динев

"Обожавам Любомир! Обичам, обичана съм и много щастлива!" Това разкри за новия мъж в живота си Анелия в тв интервю. Певицата и бизнесменът, които живеят под един покрив, са невероятно щастливи. Анелия бе категорична, че това е вторият мъж след бащата на детето й Коко Динев, на когото безрезервно е отдала сърцето си. "Запознахме се на събитие

Ергенът и гаджето украсиха елхата

Ергенът и гаджето украсиха елхата

Готов за Коледа е първият ерген на България Виктор Стоянов. Мачото буквално монтира дървото, под което очаква белобрадият старец да му донесе подаръци за него и за любимата му Мария. Виктор залага на изкуствена украса, а не на традиционното живо дръвче. Ергенът показа как с винтоверт забива болтовете, за да стои стабилна елхата му

Най-четени

Актрисата Диана Димитрова:
Преди пет години бях насилена!

Актрисата Диана Димитрова: Преди пет години бях насилена!

"Преди пет години бях насилена от човек, чието име няма да кажа. Не знам как да се изразя, още не мога да си простя, че не взех мерки тогава". Това споделя с днешна дата звездата от "Откраднат живот" Диана Димитрова. Виновникът, който актрисата няма да обвини публично, вероятно ще се разпознае, но с днешна дата тя иска да му каже само следното:

Мая Илиева на премиера в операта

Мая Илиева на премиера в операта

Заедно с голяма компания елегантни приятелки Вдовицата на Георги Илиев изгледа любимата "Кармен" без охрана Мая Илиева посети премиерата на класиката "Кармен" в Софийската опера, видя "България Днес". В стилен сив лоден, маратонки от "о кутюр" и елегантен черен гащеризон, една от най-емблематичните вдовици у нас два часа раздава на макс аплаузи

Габровска се снима с фалос за 1 млн. долара

Габровска се снима с фалос за 1 млн. долара

Пробив прави кандидатка за кметица  110% съм на линия, разпален е притежателят на скъпото мъжко достойнство Керън Лий - надз. Бившата кандидатка за кметица на Момин проход, а днес актриса в голи сцени Диана Габровска ще снима с един от най-емблематичните актьори във филми за възрастни - Керън Лий. Британецът от Дерби застрахова фалоса си за 1 млн

17-кратният победител в "Последният печели" Симеон Димитров:  В 1-ви клас откриха таланта ми

17-кратният победител в "Последният печели" Симеон Димитров: В 1-ви клас откриха таланта ми

Тогава класната ми установи, че имам много логична мисъл. Не знам дали съм много умен  "Всичко се реши с един въпрос за хан в битката срещу Димитринка Илиева. Тя просто го знаеше, аз не го знаех. На мен това ми се струва забавно, тъй като историята е една от най-силните ми сфери, а аз отпаднах на исторически въпрос

Дъщерята на Гала стяга нова къща

Дъщерята на Гала стяга нова къща

Дъщерята на водещата Гала - Мари Константин, обзавежда нова къща. Изявяващата се като инфлуенсър брюнетка показва засега само просторния двор на бъдещия си дом. Според нейни изчисления цялостният ремонт ще отнеме много време и най-рано през пролетта с приятелят й Константин ще се нанесат в новия дом

Гущерова разкри част от имението

Гущерова разкри част от имението

Светлана Гущерова показа съществена част от палата, в който живее със съпруга си. Плеймейтката и майка на три деца се шири в огромно имение. Светлана издаде част от дома си, след като оповести изображение в социалната мрежа. На него се вижда безкрайният коридор, осеян с много

Цветелина Бориславова носи на ръце бeлия си пудел

Цветелина Бориславова носи на ръце бeлия си пудел

Влюбена и много нежно се държи с кучето си Цветелина Бориславова. Бизнес дамата дори не разрешава на белия си пудел да стъпи на земята, а го носи на ръце. Снимки: България

Жената на Краси Радков опроверга раздяла

Жената на Краси Радков опроверга раздяла

Станислава се върна на сцената, добави фамилията на мъжа си към своето име на афиша Край на спекулациите, че се е разделила с мъжа си Краси Радков сложи съпругата му Станислава. Тя се появи отново на сцената след дълго отсъствие. Преди дни блондинката направи премиера със спектакъла "Възкръсналия", освен това получи роля и в сериала "Мен не ме

Ето го гаджето на дъщерята на Радев

Ето го гаджето на дъщерята на Радев

Фотосензация! Йоан Георгиев ще е кавалер на бала на Дарина догодина Мотошампион влюбен в щерката на президента Мотошампионът Йоан Георгиев е силно запленен от красивите къдрици на дъщерята на президента Румен Радев - Дарина. Двамата бяха щракнати от топфотографите на вестника да прекарват цял следобед заедно

Прецакват жителите в наводнените села

Прецакват жителите в наводнените села

Местните може да останат без работа, след като през декември само един автобус ще вози пътници от Карлово към Богдан и Каравелово "Не стига, че останахме без къщи, а сега ще останем и без работа заради липса на транспорт!" От това се опасяват жители на засегнатите от наводненията карловски села. Те потърсиха "България Днес"

Най-коментирани

МОМИЧЕТО НА БЪЛГАРИЯ ДНЕС

МОМИЧЕТО НА БЪЛГАРИЯ ДНЕС

Мирела вече с нетърпение чака снега, но се учуди, когато научи, че снежинките изобщо не са бели. Частиците лед, от които е съставен, всъщност са безцветни. Светлината, отразена от фасетираната повърхност на снежинките, създава белия му

Шакира не била гадже с учител по сърф

Шакира не била гадже с учител по сърф

Колумбийката продължава да е сама, грижи се за децата Бившата половинка на футболиста на "Барселона" Жерар Пике - певицата Шакира, влезе в обяснителен режим по повод на твърдения в медиите и социалните мрежи, че е станала гадже с учителя по сърф Горка Езкурдия. От екипа на колумбийската звезда официално и писмено обявиха: "Комуникационният екип

"Времеубежище" е сред най-добрите книги на 2022 г. в класация на "Гардиън"

"Времеубежище" е сред най-добрите книги на 2022 г. в класация на "Гардиън"

Романът "Времеубежище" на Георги Господинов е сред най-добрите книги на 2022 г. в класацията на британския вестник "Гардиън" , предаде БНР. Авторитетното издание публикува своя подбор на водещите книги за годината, издадени във Великобритания и представени в различни категории - художествена литература, документалистика, детска литература

Милица Гладнишка: Пандемията ме разори

Милица Гладнишка: Пандемията ме разори

"Загубих всичките си спестявания по време на пандемията", изплака в интервю Милица Гладнишка. "Определено откачих, защото повече от година не можех да работя, а нямах и много спестявания", разкри още пеещата актриса. Най-страшното за нея обаче била смъртта на доста нейни приятели и техните родители. "Аз също ходех на свиждания, носела съм храна

Циганската кралица е розова пантера

Циганската кралица е розова пантера

В розова пантера се превърна Парис Фюри, съпругата на световния шампион по бокс в тежка категория Тайсън Фюри, който защити пояса си срещу Дерек Чисора в събота вечер. Жената на Циганския крал се похвали, че си е поръчала специално за събитието нова розова рокля, с която дефилираше гордо през цялото време

Анелия обичала новия колкото Коко Динев

Анелия обичала новия колкото Коко Динев

"Обожавам Любомир! Обичам, обичана съм и много щастлива!" Това разкри за новия мъж в живота си Анелия в тв интервю. Певицата и бизнесменът, които живеят под един покрив, са невероятно щастливи. Анелия бе категорична, че това е вторият мъж след бащата на детето й Коко Динев, на когото безрезервно е отдала сърцето си. "Запознахме се на събитие

Ергенът и гаджето украсиха елхата

Ергенът и гаджето украсиха елхата

Готов за Коледа е първият ерген на България Виктор Стоянов. Мачото буквално монтира дървото, под което очаква белобрадият старец да му донесе подаръци за него и за любимата му Мария. Виктор залага на изкуствена украса, а не на традиционното живо дръвче. Ергенът показа как с винтоверт забива болтовете, за да стои стабилна елхата му

Виктор Калев: Не вярвах, че Мими и Развигор ще ми ръкопляскат

Виктор Калев: Не вярвах, че Мими и Развигор ще ми ръкопляскат

"И в най-смелите си мечти не съм вярвал, че хора, които цял живот са ме вдъхновявали с неизмерния си талант, един ден ще имам привилегията да ме аплодират!", призна пред почитатели обичта си към музикалното дуо Мими Иванова и Развигор Попов талантливият актьор Виктор Калев. Авторският концерт-спектакъл на комика "Грамофонът"

Анте оцеля срещу "Левски"

Анте оцеля срещу "Левски"

Победата на "Лудогорец" над "сините" дава глътка въздух на треньора Треньорът на "Лудогорец" Анте Шимунджа получава глътка въздух след победата на неговия отбор над "Левски" с 2:1, която класира разградчани на четвъртфинал в турнира. Очакванията бяха, че при провал срещу "сините" словенският специалист ще бъде уволнен

Стоичков се моли за Пеле

Стоичков се моли за Пеле

Христо Стоичков и цялата световна футболна общност се молят за живота на легендарния футболист Пеле, който е в болница. Според информации от бразилските медии Краля на футбола е на смъртно легло, след като организмът му вече отхвърля химиотерапията. "Във футболното царство Краля винаги ще е един! Моето вдъхновение да вкарвам голове

Георги Тошев обмисля нова книга

Георги Тошев обмисля нова книга

След успеха на биографичните си книги Георги Тошев е замислил нов проект. Писателят журналист обикаля из София и не спира да говори по телефона. За финал Тошев се видя със свой приятел. Снимки: България

Петя Буюклиева на пазар с мъжа си

Петя Буюклиева на пазар с мъжа си

На пазар с мъжа си отиде Петя Буюклиева. Огнената певица и съпругът й носеха найлонови торби с покупки и побързаха да се приберат в дома си. Снимки: България

Лена на протест

Лена на протест

На протест срещу хартиената бюлетина се появи в четвъртък вечерта Лена Бориславова. Бившата говорителка на кабинета "Кирил Петков" се беше пременила с шапка с помпон и дълго разговаря със свои съмишленици. Снимки: България

Илон Мъск изрита Кание Уест от Туитър

Илон Мъск изрита Кание Уест от Туитър

Кание Уест е отстранен от Туитър и обвинен в "подстрекаване към насилие" заради обидни туитове само два месеца след последната му забрана там, предаде Би Би Си. Американският рапър, който се подвизава под името Ye, публикува поредица от туитове - единият от които изглежда показва символ, съчетаващ свастика и еврейска звезда

Прилично предложение, което не се отказва

Прилично предложение, което не се отказва

Важи само три дни. От днес Специална промоция за хората, които искат да четат смислени издания през 2023 г., предлага "Медийна група България" на 2, 3 и 4 декември. Те могат да се абонират за вестниците и списанията на най-авторитетната  издателска компания с 15% отстъпка за всеки период, който пожелаят - 12, 6, 3, 1 месец

Теди Велинова в синода

Теди Велинова в синода

В Синода на среща отиде Теди Велинова. Моделката паркира до катедралата "Св. Александър Невски", разгледа плетките и дантелите на бабите около него, не си купи нищо и се шмугна през вратата на Светия синод. Какво ли ще прави там? Снимки: България

153 нови случая на COVID-19 и петима починали

153 нови случая на COVID-19 и петима починали

Новите потвърдени случаи на COVID-19 у нас за последното денонощие са 153, сочат данните на Единния информационен портал. Направени са 3161 теста, което означава, че делът на положителните резултати е 4,8 процента. Петима са починалите с доказана коронавирусна инфекция за последното денонощие. Към днешна дата в болница са 368 души с диагноза

Валери Йорданов: Страхувам се за живота си, ще съдя директора на Народния театър

Валери Йорданов: Страхувам се за живота си, ще съдя директора на Народния театър

"Цяла нощ не съм спал и на сутринта бях в болница с 27,3 кръвна захар. Извадил съм си медицинско и отивам при адвоката, ще заведа лична жалба срещу директора Васил Василев, защото той е позволил това нещо". Това каза актьорът Валери Йорданов по време на пресконференция на министъра на културата проф. Велислав Минеков

Вергов перка с колело

Вергов перка с колело

Само за миг да изгрее слънцето, и Юлиян Вергов се мята на велосипеда. Артистът не пропуска нито една възможност да се придвижва с колело и винаги ползва велоалеите. Снимки: България

Нора Шопова стана майка на момченце

Нора Шопова стана майка на момченце

Телевизионната водеща Нора Шопова роди първото си детенце. Тя е станала майка на момченцето Вихрен, което се появи на бял свят вчера. Щастливата новина сподели тя в профила си в инстаграм с две снимки от периода, в който все още е бременна. "Вихрен проплака днес. 30.11.22 Любов е. Щастие е", пише Шопова под снимките