Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/17415746 www.bgdnes.bg

Гонзо се ражда още през 1955 г., вижте историята му

"Мъпет шоу"

Кукловодът Дейв Гьолц дава живот на прочутата кукла

Прясно избраният шеф на Българския футболен съюз Георги Иванов е по-популярен с прякора си Гонзо. Как го получава, кой всъщност е оригиналът Гонзо и защо българският футболист, а по-късно и треньор е наричан така, малцина знаят.

Оригиналният куклен герой Гонзо, американец по рождение, заедно с другите персонажи от любимото на поколения "Мъпет шоу", се ражда във въображението и в кукления театър на Джим Хенсън още през далечната 1955 г. Но световната популярност идва с едноименния сериал, замислен и изпълнен от Хенсън и неговия екип от 1976 до 1981 г. в духа на политическо вариете.

Реклама

Сред главните му герои освен Гонзо Велики са и Жабокът Кърмит, Мис Пиги, Мечокът Фози, Скутър, барабанистът Животното, старците в ложата - Статлър и Уолдорф, и други. Шоуто е известно със своя брутален, шутовски и понякога абсурден хумор, и по-специално с кукленските герои, които често създават шеговити пародии. Във всяка серия участва и по една известна личност. След като шоуто става популярно, много знаменитости изявяват желание да бъдат негови гости. Към края на съществуването си повече от сто известни личности се появяват в "Мъпет шоу". Самото то е номинирано общо 11 пъти от Британската академия за филмово и телевизионно изкуство, като печели два пъти, а също така е номинирано 21 пъти за наградата "Еми", която печели 4 пъти.

Живот на Гонзо дава кукловодът Дейв Гьолц още от самото начало на проекта. Мис Пиги, макар и бидейки дама, постоянно е била в ръцете на двама мъже - първо Франк Оз, а по-късно Ерик Джейкъбсън. Нейният обичан Кърмит оживява в ръцете на създателя си Джим Хенсън, а след гибелта му през 1990 година ролята поема артистът Стив Уитмайър. Мечокът Фози идва с играта на актьорите Франк Оз и Ерик Джейкъбсън, екстравагантният Скутър ни е приветлив поради Ричард Хънт и Дейвид Ръдман.

В последния филм, "Мъпетите", Жабокът Кърмит, Мис Пиги, Гонзо, Животното, Фози и младият Уолтър подемат битка за спасяване на "Мъпет Тиътър" от алчния нефтен магнат Текс Ричман. Героите отново се събират след години, в които всеки е следвал своя самостоятелен път.

Великият Гонзо е бил много зает от последното представление на Мъпетите насам. В "Мъпетите" на "Дисни" Кърмит, Уолтър и бандата откриват, че кариерата на Гонзо отива в канала - буквално. Самият персонаж Гонзо коментира: "Играя магнат водопроводчик. В този филм виждаме какво става, когато се заемам с водопроводни услуги - първоначалния ми избор на кариера. Всъщност актьорството и водопроводът имат много общо - особено по отношение на задръстване и змии."

Прякорът на Иванов от дете

Реклама

Прякорът на Георги Иванов - Гонзо, му е още от дете. Настоящият президент на БФС и легенда на "Левски" тренира в школата на "Локомотив" (Пд), където най-близкият му приятел е Иван Танчовски.

"Мъпет шоу" е изключително популярно в България по това време. Момчетата започват да се обръщат един към друг с имената на двама от героите - Гонзо и Кърмит.

"Днес никой не вика на Танчовски Кърмит, но на мен Гонзо си ми остана", споделял е неведнъж Иванов. И допълва, че никога не се е обиждал от прякора си.

Футболът ни си има и Фози

Освен Гонзо българският футбол си има и още един герой от Мъпетите - това е Фози. С този прякор сред феновете бе известен вратарят Здравко Здравков.

Юноша на "Марица", Фози е взет в "Левски" още през 1988 г. С прекъсване през сезон 1993/94, Здравков се завръща на "Герена" за още година, след което преминава в "Славия", където натрупва 62 мача, а през лятото на 1997 г. заминава за "Истанбулспор", като играе още и за "Аданаспор" и "Ризеспор".

През 2008 г. участва в третия сезон на риалити шоуто "Сървайвър". Напуска преждевременно играта заради сериозни здравословни проблеми.

Четете още

СТРАХ! Боби М. си увеличава охраната

СТРАХ! Боби М. си увеличава охраната

"Гонзо, к*рво!", ехти на Националния стадион

"Гонзо, к*рво!", ехти на Националния стадион

НАХЛУХА в дома на Боби Михайлов! Подозират сплашване

НАХЛУХА в дома на Боби Михайлов! Подозират сплашване

Жоро Тошев с яростна атака към Гонзо

Жоро Тошев с яростна атака към Гонзо

Реклама
Реклама
Реклама