Реклама
https://www.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/17765099 www.bgdnes.bg

Кило и половина пъстърва хваща Ивайло, ето на коя река ври от риба...

Риболовецът води десет минути жестока борба, но успява да пребори големия екземпляр 

Над 1,5-килограмова пъстърва успява да улови спинингистът Ивайло Иванов на река Огоста. Риболовецът се похвали сам пред "България Днес".

Реклама

Трофейната риба е уловена на известната река Огоста в Монтана, където изобилието от балкански пъстърви радва хиляди риболовци.

"Улових красивия екземпляр в късните следобедни часове. Бях се позиционирал малко под язовирната стена. Използвах въдица с акция 2-8 грама, но примамката бе ключова. Използвах силиконова камола с дължина 3,5 см и бяла на цвят, за която се знае, че пъстървата обожава. Силиконът бе закачен на кукичка с волфрамова глава, която тежи 2 грама", споделя риболовецът с какво е успял да примами големия хищник. 

"Борбата беше жестока. Ударът бе толкова силен, че разви около 10 метра влакно само за първите 30 секунди. После борбата бе около 10 минути, но накрая я надвих, бавно и спокойно, за да не я нараня. Когато я извадих, разбира се, с мокри ръце, защото балканската пъстървата е изключително нежна риба и лесно умира, видях колко е голяма реално. Беше около 55 см и тежеше малко над 1,5 кг", разказва за хубавия си улов Ивайло.

"Направих си няколко снимки и след това веднага я върнах в реката, както трябва да прави всеки риболовец, независимо дали самата река и водоем го изисква или не", смята спинингистът. 

Най-голям фурор се получава по река Огоста в района на град Монтана, под стената на едноименния язовир. Там от години се поддържа отлична популация от балканска пъстърва, но режимът е строг - "хвани и пусни". Всяка уловена риба трябва да бъде върната обратно във водата независимо от състоянието й с цел да се запази числеността на тези толкова ценни риби, точно както прави Ивайло.

Повечето любители на този риболов залагат на изкуствени примамки в преследването на речните хищници. Воблери, блесни или силикони - това е основното, което е необходимо за улова на балканските пъстърви. Други все пак залагат на стръв като бели червеи, ручейници и камоли, които водните обитатели също няма да откажат да хапнат.

СПОДЕЛЕТЕ С НАС ВАШИТЕ ЛОВНИ И РИБОЛОВНИ ТРОФЕИ. Разкажете ни любопитна лакърдия с пушка или въдица в ръка. Независимо колко е голяма рибата ви, покажете ни я. Изпращайте снимките и разказите си е-mail: [email protected] или с писмо на редакционния адрес и ние ще ги публикуваме.

Четете още

(МНОГО СНИМКИ) Силиконка е най-секси рибарката у нас

(МНОГО СНИМКИ) Силиконка е най-секси рибарката у нас

Пъстървите от река Искър се отчитат добре

Пъстървите от река Искър се отчитат добре

Уловиха НАЙ-ОГРОМНАТА пъстърва в България!

Уловиха НАЙ-ОГРОМНАТА пъстърва в България!

Започна риболовът на балканска пъстърва

Започна риболовът на балканска пъстърва

Реклама
Реклама
Реклама