Реклама
https://www.bgdnes.bg/krimi/article/17884076 www.bgdnes.bg

Неправомерно са връзвали 104-годишната баба в болницата във Видин

Неправомерно са връзвали 104-годишната жена в болницата във Видин. Това показва вече готовата проверка на Изпълнителната агенция "Медицински надзор" (ИАМН).

Нищенето на случая стартира след излъчен телевизионен репортаж, съдържащ твърдения за 104-годишна жена, връзвана за крайниците, докато е била на лечение в МБАЛ „Света Петка" АД във Видин.

Реклама

От ИАМН допълват, че в репортажа са изразени съмнения от близките на жената за регулярно предоставяне на необходимите ѝ медикаменти по време на нейния престой в болницата.

В хода на проверката инспекторите на ИАМН са констатирали, че в медицинската документация на лечебното заведение се съдържат данни за двукратна фиксация (имобилизация) на пациентката. Записите не съдържат реквизитите, които се изискват според правилата на лечебното заведение - имената на членовете на екипа, осъществили мярката, и имената на медицинските сестри, водещи наблюдението. При втората фиксация в съответния медицински запис не е определeно нейното времетраене, което не би трябвало да надвишава максимално определеното време – до два часа. Документираните действия на медицинския екип не съвпадат в описателната си част със становищата им, дадени в хода на проверката. Съгласно медицинския запис от този ден е фиксиран долен десен крайник с колан, а в становищата на ангажираните по случая служители се твърди, че фиксацията е осъществена с марля и бинт на дясна ръка. По тези констатации в рамките на правомощията на ИАМН проверяващата комисия е информирала работодателя, че са налични предпоставки за образуване на производство по ангажиране на дисциплинарна отговорност съгласно Кодекса на труда, посочват от ИАМН.

Анализът на медицинската документация, свързана с ежедневния прием на лекарствата, които пациентката е приемала преди хоспитализацията, е констатирал съмнения за пропуски в редовното им предоставяне по време на болничния ѝ престой.

Инспекторите на ИАМН не са установили данни за допуснати административни нарушения, които да попадат в обхвата на контролните правомощия на агенцията и да обосновават образуването на административнонаказателни производства, пише БТА.

За установените факти и обстоятелства, с оглед преценка за последващи действия по компетентност, са уведомени Областна дирекция на МВР – Видин и Районна прокуратура – Видин. Министърът на здравеопазването е уведомен с писмо за резултатите от проверката, посочват от ИАМН.

От пресцентъра на изпълнителната агенция съобщиха на 28 март, че ИАМН е започнала извънредна проверка на Многопрофилната болница за активно лечение (МБАЛ) „Д-р Атанас Дафовски" АД и на Центъра за спешна медицинска помощ (ЦСМП) – Кърджали.

Четете още

Болница осъдена за използване на генетичен материал от мъж

Болница осъдена за използване на генетичен материал от мъж

Починали експерти спъват делото за смъртта на родилката Деяна

Починали експерти спъват делото за смъртта на родилката Деяна

Реклама
Реклама
Реклама