Архимандрит Дионисий: Смъртта на дядо Кирил не бе естествена

Приятел
Автор: БД Онлайн

Архимандрит Дионисий: Смъртта на дядо Кирил не бе естествена

Дионисий смята, че седем патриарси трябва да четат очистителни молитви

Не може да сме срещу гей парадите, а да мълчим за гей скандалите в църквата

КОЙ Е ТОЙ

Архимандрит Дионисий доскоро бе предстоятел на патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски". Заради зарята и духовия оркестър на Великден бе отстранен от поста преди повече от месец. Оттогава е със забрана за богослужения. Единствено пред "България Днес" духовникът разкрива неподозирани тайни за църквата и подробности около живота си след напускането на предстоятелския пост.

Борислав РАДОСЛАВОВ

- Отче, измина повече от месец след раздялата ви със Светия синод, направихте ли равносметка за себе си?


- Извършвал съм всяко нещо със съзнание, че така е редно и възможно най-правилно. Относно зарята - не само в Гърция, но и в Русия може да бъде забелязана. Няма нищо, което да ме безпокои. В интервю митрополит Николай призовава всички млади духовници да не се страхуват. Няма нещо, от което да се притеснявам, камо ли да се страхувам.


- Вярно ли е, че има топла връзка между вас?


- Имаме безспорна връзка, защото всеки духовник поменава онзи, който го е ръкополагал. А мен в дяконски чин са ме ръкополагали презвитерски митрополит Николай и митрополит Галактион. Що се отнася до по-близка пряка връзка, имаше между мен и патриарх Неофит.


- Какви са отношенията ви сега?


- От 20 май с патриарх Неофит не съм се чувал и виждал с изключение на един прием в руското посолство, когато го съзрях.


- Не си ли говорихте там?


- Тъй като мисля, че до голяма степен съм се превърнал в някакъв акцент, то ако този акцент бъде в полезрението на българския патриарх, той има своите методи да ме потърси. Но не го е сторил.


- Кой остана до вас от синода?


- Никой от Светия синод не остана до мен. Това е естествена реакция. Останаха хората, които имат други морални качества и ме познават отпреди.


- Кой ви разочарова най-много?


- Като активен член на църквата 20-а година не мисля, че има нещо, което може да ме шокира и изненада. Имаше персонажи, които са били до мен само с цел лично облагодетелстване. Все пак живеем на Балканския полуостров и нравите са си такива. Може би беше положително, че не бяхме на всеправославния събор на о. Крит, иначе и той вероятно нямаше да се състои.


- Правилно ли не участва църквата ни?


- Нивото на българския клир не е на нивото на останалите църкви и не мисля, че можем да провеждаме каквито и да било задълбочени диспути, камо ли богословски. Вероятно затова и бягаме, като показваме някакво мъжество в момент, в който няма пред кого - нямаме публика.


- С отказа си не заехме ли руската страна?


- Не заехме руската, а уникалната страна, която си е типично наша - ако може да саботираме каквито и да било процеси.


- Какво е състоянието на църквата сега?


- Отсъстващо! Не мисля, че църквата е близо до хората.


- Кой и защо пречи?


- Самата църковна система! През последните 70 години е тотално обърната и обслужва едно към едно програмата, която е заложена за нея от Антон Югов (прочут кадър на БКП, бивш министър на вътрешните работи от 1945 до 1949 г. и министър-председател, свален през 1962 г. - б.а.). Системата в църквата е унищожаваща и не може да бъде променена с нови хора. Никой не може да ви каже какво иска да представлява тя през 2050 година, какво очаква да се случи, какви са нейните желания, мечти и амбиции. Може ли един човек да не мечтае, камо ли една институция, свързана само с духа?


- Как се чувствате сега, когато не служите?


- Аз още не съм известен официално защо не свещенодействам. Нямам дори бележка, че и есемес даже.


- Сега ходите ли в църква?


- Да, редовно посещавам. Имам нужда да бъда на място, което се явява като посолство на Рая на земята. Но кой храм посещавам, няма да кажа. Ходя при свещеници, които са ми приятели и при които се чувствам неомразен. Защото как да бъда на място, където едва ме издържат?


- Значи не влизате в "Александър Невски"?


- Бих ли могъл да отида там при една такава ситуация?!


- Кое ви липсва най-много?


- Липсват ми хората, които се черкуват в катедралата. Не мога да изоставя тези хора. Интересно ми е Светият синод къде ги изпраща за изповед, след като те са се изповядвали при мен. Те искат отново при мен, но аз няма как да го извърша. Връзката със Светия синод аз не съм я скъсал, а те я късат постоянно. Но със смъртта на патриарх Максим стабилността на църквата напълно изчезна.


- Спряга се името на митрополит Николай за бъдещ патриарх. Как гледате на една такава опция?


- Той е митрополит на половин България и има достатъчно възможности да бъде водеща фигура. Дали би бил български патриарх, не зная дали той желае. Защото на една общност от вярващи това надали е желателно. Спомнете си при възрастта, на която беше Максим, много се говореше кой ще го наследи. Когато се проведе църковният събор, имаше доста изненади. Заместник-председател на Светия синод беше Варненският митрополит Кирил, за чиято смърт виждате, че не се говори. А кой би приел, че една такава смърт е естествена? Много моля! Той бе спряган за наследник на патриарх Максим. По никакъв начин не се търси обяснение от църквата. Не само разследващите трябва да обясняват. Трябва църквата да обясни как преживя смъртта на този човек. Аз се замислям как може да забравим един митрополит, който беше професионален гмуркач и плувец. В неговите бели дробове не беше открита вода, а уж се бил удавил.

- Кой и защо имаше интерес него да го няма?


- Триъгълникът на църковната власт е сформиран от някогашната Държавна сигурност, която не е изчезвала. Системата й надали е разрушена, а и самите хора ги има. Не само тя, но и да не забравяме самата БКП. Нейните членове, ако могат да се размножат на осем партии в парламента, това не означава, че те нямат своите принадлежности в миналото. Затова трябва да се види какво е било при избора на Кирил за Варна, кога и как са се състояли нещата, а впоследствие до избора му за заместник-председател и до неговата смърт. Трябва анализ. Необходим е един църковен обществен дебат за неговата смърт. Не мисля, че активни митрополити в БПЦ са желани. А той беше активен.
Системата, изграждана от десетилетия от Антон Югов, е програма за развращаване на БПЦ! Скандалите, които са шумни навън, не се коментират вътре. Да вземем гей скандалите - не можем да имаме призиви срещу гей парадите, а за съществуването на този проблем вътре в клира да се мълчи.

- Как може развратената ни църква да тръгне нагоре?


- Чрез очистване! Седем патриарси, но без участието на нашия следва да бъдат поканени тук и да четат очистителни молитви на тази земя. Много сме зле! Много! Колкото повече един човек е със зависимости и обвързаности, толкова повече той е изтласкван нагоре.


- Нека посочим конкретни имена.


- Всички! Има ли свещеник в "Александър Невски", който да е в бунт срещу мен и да е племенник на Ловчанския митрополит? Има! И имайки предвид, че Светият синод в едва сформиран кворум взима решения спрямо мен. От 15 митрополити бяха седем. Тогава митрополит Йоан беше извикан от о-в Крит, за да може да състави този кворум. Явно се е знаело, че този всеправославен събор няма да е с наше участие, и затова може българският представител да бъде призован тук, за да се организира един инквизиционен процес. Крайно време е всъщност на площад "Св. Александър Невски" да се вдигне клада, на която да бъда изгорен. Та благодарение на тези 8 гласа от 15-те ни митрополити се взема решение с участие на този човек, който все пак е в родствени отношения със страна по казуса. Изборът на църквата по отношение на мен и другата страна казва категорично тя какво предпочита. Аз го приемам и продължавам напред!

Втора инстанция тресна кмета на Септември

Втора инстанция тресна кмета на Септември

За виновен по обвинение в укриване на данъци е признат и на втора инстанция кметът на Септември Марин Рачев. Апелативният съд в Пловдив потвърди наложеното на управника наказание от две години и половина условно с четиригодишен изпитателен срок. Отделно магистратите постановяват, че Рачев трябва да плати и глоба в размер на 115 106 лв

Цепи се империята на фараонката Ружа

Цепи се империята на фараонката Ружа

След ареста на брат й Константин в САЩ Нови босове слагат ръка на структурата, завлякла над 4 млрд. долара от инвеститори по целия свят Разпада се империята на изчезналата финансова аферистка Ружа Игнатова, която ФБР издирва заради завлечени над 4 млрд. долара от наивни инвеститори с мечти за бързи печалби в целия свят чрез криптовалутата OneСoin.

Искат пандиз за наркодоктора Ники Дългия

Искат пандиз за наркодоктора Ники Дългия

По обвинение в трафик на колосалните 106 кг хероин се изправя днес пред Апелативния съд в Пловдив бившият доктор на националния отбор но бокс Николай Тодоров - Ники Дългия. На първа инстанция медикът, сочен за близък до покойния висаджия Константин Димитров-Самоковеца, бе оправдан с мотив, че доказателствата за създадения от него наркоканал не са

2 млн. от Стайко Стайков иска КПКОНПИ

2 млн. от Стайко Стайков иска КПКОНПИ

В полезрението на комисията антикорупция след проблемите си с прокуратурата е попаднал синът на олигарха Миню Стайков - Стайко, показа проверка на "България Днес". Повод е финансова ревизия, която установява драстично разминаване между легалните му доходи и притежаваното имущество. Това дава основание на Комисията за противодействие на корупцията

Мнения

Споделете

CAPTCHA изображение

Най-четени

Разпродават хотелите на Цветан Василев

Разпродават хотелите на Цветан Василев

За продажба е обявена поредната част от хотелската империя на скандалния банкер Цветан Василев, показа проверка на "България Днес". На организирания днес търг в София са извадени имоти на дружеството "Хелт енд Уелнес" с начална цена 4.4 млн. лева. Дружеството притежава терени и хотели в най-добрите туристически дестинации на България

"Пайнер": Андреа, няма място за теб при нас!

"Пайнер": Андреа, няма място за теб при нас!

В отворено писмо "Пайнер" отвърна на нападките на бившата си певица Андреа, която ги атакува около последния концерт на музикалната компания. Публикуваме текста без редакторска намеса: "В дните около концерта "Планета на 18" бивша певица от каталога на фирмата заля мрежата с измислиците си. Длъжни сме да внесем малко реалност и нормалност.

Ники М. приключи с "Левски"

Ники М. приключи с "Левски"

Николай Михайлов най-вероятно повече няма да играе за "Левски", научи "България днес". Стражът приключва втория си период в родния клуб, въпреки че има договор за още 1,5 г. В момента вратарят не тренира с тима, а се подготвя отделно. Официалната информация е, че има контузия в левия глезен. Не се очаква да попадне в групата за последните два мача

Галена пунтира Ивайла Бакалова

Галена пунтира Ивайла Бакалова

Драма на хоризонта! "Ти защо ми ползваш снимките, ма?! Ама, оу!" Галена и Ивайла Бакалова се фукат с подозрително еднакви снимки от различни краища на света - чалгаджийката е в Лас Вегас на турне, бившата Мис България - в Дубай. В интерес на истината първа си пусна кадъра Бакалова, Галена малко закъсня.

Дидо Мачев неузнаваем с брада

Дидо Мачев неузнаваем с брада

Актьорът Диян Мачев стана неузнаваем, видяха папараците на "България Днес". Джобносантиметровият комик пусна такава брада, че дори най-големите му почитатели трудно го разпознават на улицата. Дидо стана популярен като водещ на забавната тв игра "Семейни войни" и бе обявен за българския Дани де Вито, заради приликата си с американския актьор.

Икарди блокира сестра си

Икарди блокира сестра си

Нападателят на "Пари Сен Жермен" Мауро Икарди е зачеркнал сестра си Ивана и не иска да има нищо общо с нея. Причината е войната й с жена му Уанда Нара. Сексапилната роднина на голаджията не може да понася снаха си. И не го крие. Ивана не пропуска възможност да нападне Уанда. "Брат ми и аз не сключихме мир - признава Ивана

Стефан Данаилов спасява жена от смърт

Стефан Данаилов спасява жена от смърт

Стефан Данаилов е спасил от смърт съпругата на известен наш актьор. Благодарение на Мастера жената, която е започвала да развива анорексия, се е оправила напълно и днес е щастлива със съпруга си. Коя е тя, кой е мъжът й и какво точно се е случило четете в утрешния брой на вестник "България

Хокеист се хвали с яка канадка

Хокеист се хвали с яка канадка

Руският хокеист Никита Щербак може и безуспешно да си търси отбор, но е намерил супер жена. Тя се казва Лори и е зашеметяващ канадски модел. Двамата се запознават, докато Никита играе в първенството зад океана. След като договорът му с "Онтарио" изтече, Щербак се прибра в родината си и взе със себе си жената

Теди Кацарова с куче в банката

Теди Кацарова с куче в банката

Изключително добра компания си има певицата Теди Кацарова, докато чака стриктно в банков клон, видя "България Днес". Теди изчака реда си, а до нея чинно седи любимото й куче, порода йорки. Въпреки че в много банкови офиси влизането на животни е забранено, Теди без проблем изчаква с декоративното куче.

Фейсбук разкрива убийствата на Дарина и Никол

Фейсбук разкрива убийствата на Дарина и Никол

Мотивът на Викторио Александров да убие половинката си Дарина Министерска и бебето им Никол се крие в чатове във фейсбук. Това твърди подсъдимият за двойното убийство, стана ясно от искане на защитата му. Вчера в Софийския градски съд започна процесът срещу бившия сотаджия за разстрела на приятелката му и едногодишната им дъщеричка

Най-коментирани

Бащата на Хасан и Ибрахим без работа

Бащата на Хасан и Ибрахим без работа

Вече четвърти месец бащата на пианистите Хасан и Ибрахим е безработен. Филиалът на Центъра за спешна медицинска помощ "Шумен" в Каолиново отказва да възстанови Денис Игнатов на поста фелдшер, след като той отсъства една година, за да е до децата си в Германия. Мъжът признава, че не е в състояние да плаща месечната такса на синовете си във Висшата

Ники М. приключи с "Левски"

Ники М. приключи с "Левски"

Николай Михайлов най-вероятно повече няма да играе за "Левски", научи "България днес". Стражът приключва втория си период в родния клуб, въпреки че има договор за още 1,5 г. В момента вратарят не тренира с тима, а се подготвя отделно. Официалната информация е, че има контузия в левия глезен. Не се очаква да попадне в групата за последните два мача

Скандал с победителя в "Игри на волята"

Скандал с победителя в "Игри на волята"

Фенове плачат, губят съня си  Зрители гневни, че фаворитът с тежък характер Юлиян не взе 200 бона  Страховит скандал се вихри след финала на "Игри на волята"! Интернет гърми от недоволство и настоява, че истинският победител е отпадналият Юлиян, а не Добрин, който спечели 200 хиляди лева. Зрителският вот показва, че 52,

Теди Кацарова с куче в банката

Теди Кацарова с куче в банката

Изключително добра компания си има певицата Теди Кацарова, докато чака стриктно в банков клон, видя "България Днес". Теди изчака реда си, а до нея чинно седи любимото й куче, порода йорки. Въпреки че в много банкови офиси влизането на животни е забранено, Теди без проблем изчаква с декоративното куче.

Албена Вулева: Депресирам се тук, изчезвам!

Албена Вулева: Депресирам се тук, изчезвам!

"Депресирам се в България. Прекалено мрачен, скучен и еднообразен е животът тук. Усилията, които полагаме, са обезсмислени. Идвам за малко и веднага бързам да се върна в Протарос, където разликата е огромна - усмихнати хора, нищо, че не са богати, а тук само мизерия и тъпотия". Така Албена Вулева обясни защо ще остане само седмица у нас

Фейсбук разкрива убийствата на Дарина и Никол

Фейсбук разкрива убийствата на Дарина и Никол

Мотивът на Викторио Александров да убие половинката си Дарина Министерска и бебето им Никол се крие в чатове във фейсбук. Това твърди подсъдимият за двойното убийство, стана ясно от искане на защитата му. Вчера в Софийския градски съд започна процесът срещу бившия сотаджия за разстрела на приятелката му и едногодишната им дъщеричка

Слави бесен на екипа си

Слави бесен на екипа си

След отказа от регистрация в "7/8" валят глоби Дългия ядосан, че хората му не направили предварителни проверки Грандиозен скандал е спретнал Слави Трифонов на екипа си след отказаната партийна регистрация. Забранени символи слагат край на опита да бъде регистрирана ПП "Няма такава държава". Според Софийския градски съд (СГС) символът на партията,

Кубрат се бие с Джошуа на стадиона на "Тотнъм"

Кубрат се бие с Джошуа на стадиона на "Тотнъм"

Кубрат Пулев е все по-близо до мач срещу Антъни Джошуа за световната титла. Мениджърът на шампиона Еди Хърн призна, че започва преговори с щаба на българина, който е официален претендент за пояса на IBF. Другият вариант пред Джошуа е среща с украинеца Александър Усик. "Сега Пулев е претендентът на IBF, а Усик е този на WBO - каза Еди Хърн

Лоренцо готов за шейх

Лоренцо готов за шейх

Лоренцо ли е това?! Или е някой млад шейх, наследник на петролен кладенец и собственик на харем красавици! Колкото и да прилича на второто, този момък от снимката всъщност е Лоренцо. Нова снимка от пътешествието на Софка и Гринго в Близкия изток ни показва Лоренцо в Абу Даби. На фона на ослепително бял ислямски дворец синът на ромската перла е в

Хранят болни с хляб върху тоалетна хартия

Хранят болни с хляб върху тоалетна хартия

Сухи филии хляб и един кренвирш върху тоалетна хартия. Такава болнична храна се предлага в едно от здравните заведения в страната, алармира в социалните мрежи Цветин Цеков. Мъжът постъпил за болничен престой на 29 ноември и останал потресен, когато му сервирали вечерята. "Можеше поне в една тарелка да се постави това угощение, но нищо,

Актриса с шал на краката

Актриса с шал на краката

На краката вместо на врата си сложи шал актрисата Лорина Камбурова. Студеното време в София вероятно я вдъхновило да разчупи визията си. Лорина изглеждаше странно, но със сигурност й е било топло, така че импровизацията си

Бензема забъркан с актриса

Бензема забъркан с актриса

Звездата на "Реал" (Мадрид) Карим Бензема бе забъркан в афера с актрисата Естер Експозито от американското списание "Пийпъл". Преди около месец тя беше свързана с Килиан Мбапе от ПСЖ. Изданието твърди, че 19-годишната испанка е покорила сърцето на голмайстора на "белия балет". Двамата се виждали от известно време

Фейсбук разкрива убийствата на Дарина и Никол

Фейсбук разкрива убийствата на Дарина и Никол

Мотивът на Викторио Александров да убие половинката си Дарина Министерска и бебето им Никол се крие в чатове във фейсбук. Това твърди подсъдимият за двойното убийство, стана ясно от искане на защитата му. Вчера в Софийския градски съд започна процесът срещу бившия сотаджия за разстрела на приятелката му и едногодишната им дъщеричка

Български бизнесмен плаща за евромандат в Брюксел

Български бизнесмен плаща за евромандат в Брюксел

Български бизнесмен финансира австрийски евродепутат да си купи втори мандат и се жали пред медии, че не си получава парите обратно. Скандалът гръмна в Австрия, след като местният „Дер Щандарт“ публикува твърденията на сънародника ни, че евродепутатката Барбара Капел му дължи 55 бона. Името на българина не се разкрива

ЕК: Софиянци дишат отрова

ЕК: Софиянци дишат отрова

Въздухът в София е реално опасен за човешкото здраве. Тази позиция публикува Европейската агенция по околна среда към Европейската комисия. Според нея въздухът в София е с най-високо замърсяване и е реално опасен за човешкото здраве. По данни на агенцията пикът на смога е бил в неделя срещу понеделник, но и в момента има опасни частици във въздуха.

Бащата на Хасан и Ибрахим без работа

Бащата на Хасан и Ибрахим без работа

Вече четвърти месец бащата на пианистите Хасан и Ибрахим е безработен. Филиалът на Центъра за спешна медицинска помощ "Шумен" в Каолиново отказва да възстанови Денис Игнатов на поста фелдшер, след като той отсъства една година, за да е до децата си в Германия. Мъжът признава, че не е в състояние да плаща месечната такса на синовете си във Висшата

Бекъм коледно се забавляват

Бекъм коледно се забавляват

Дейвид и Виктория Бекъм вече са обзети от коледния дух. Те заведоха три от децата си в "Зимна страна на чудесата". Това е тематичен парк с атракциони, който отваря врати в Хайд парк в Лондон всяка година преди празниците. И ако Вики не се престраши да вземе участие в забавленията, то бившият капитан на Англия щуря наравно с Ромео, Круз и Харпър

Илия Лингорски добре подготвен за студа

Илия Лингорски добре подготвен за студа

Помните ли отличника Женя от сериала "Васко да Гама от село Рупча"?! Е, днес той е голям и зрял мъж, който добре пази здравето си. Илия Лингорски бе уловен от папараците на "България Днес" на разходка из столицата. Финансистът добре бе пресметнал студа навън и се бе подготвил за него. Филцова шапка с широка периферия и кожени ръкавици предпазиха

Гаджето на Де Хеа влиза в "Новите съседи"

Гаджето на Де Хеа влиза в "Новите съседи"

Половинката на вратаря на "Манчестър Юнайтед" Давид де Хеа - Едурне, ще се изявява в ново амплоа. Красивата испанска певица започва кариера като актриса. Първата роля на блондинката ще е в популярния и у нас сериал "Новите съседи". В него тя ще си партнира отново с Паз Падила. Актьорът е заедно с нея и в момента в журито на музикалното риалити Got

"Фермата" събра Красимира и Димитър

"Фермата" събра Красимира и Димитър

За някои предаването "Фермата" може да е само шоу, но за други е фактор, променящ живота! Риалитито се оказва съдбоносно за Красимира и Димитър Калайджиев, които след края на предаването продължават да поддържат изключително близки взаимоотношения. "България Днес" засече двойката в столичен ресторант да обядват, а впечатление прави,