Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6408705 www.bgdnes.bg

Писателят Христо Стоянов: Откраднаха книгата ми

Пускат я безплатно в интернет, без да ми платят стотинка

КОЙ Е ТОЙ

Христо Стоянов е един от най-нашумелите у нас писатели през последните двадесет години. Заради скандалната си книга "Скритият живот на една помакиня" той се оказа единственият следствен писател у нас. Романът е по действителен случай и разказва за младо момиче с мюсюлманско изповедание, което ражда и убива детето си.
В сюжета младото момиче отива да учи в града, където се среща с местен полицай и се влюбва в него. Тя е изпълнена с надежди за нов живот и съпротива срещу властващия морал на старите мюсюлмани. Баща й е деспот, който пред очите на момичето осакатява майка й от бой само заради това, че е светнала крушката.
По-късно момичето се самоубива, а нейният брат повтаря трагичния живот на сестра си. Той е изнасилен от мюсюлмани, които години след това са осъдени да платят минимална глоба за деянието си.
Преди броени дни книгата бе разпространена безплатно в интернет, без да се плати и стотинка за труда на автора. Каква е ответната реакция на Христо Стоянов, четете в следващите редове.

Борислав РАДОСЛАВОВ

- Г-н Стоянов, как разбрахте, че книгата ви е пусната свободно в интернет?
- От мои познати. Казах им, че не е свободно ползването й и за нея трябва да се заплати. Но пред мен те намериха "Скритият живот на една помакиня" свободно да се разпространява в интернет.
- Къде точно?
- Във фейсбук група "Безплатни електронни книги". Тя се афишира едва ли не като търговско предприятие. Това ме изуми. Явно никак не й върви на тази книга. Въпреки 18-те й издания.
- Защо?
- Първо ядох бой в Смолян. Избиха ми всичките зъби. Помаците, където ме срещнеха, беше голям бой и заплахи. Мама си отиде благодарение и на това. Спираха я помакини и й казваха, че ще й направят еди-какво си. А тя бе на 70 години. Дори бях следствен заради тази книга. Защото помаците скачаха от едната страна, а от другата държавата я забраняваше. Заведох дело в Страсбург, което е от няколко години. След като минах всички инстанции тук за 12 години, сега делото е там. Съдя държавата за това, че бях привлечен като следствен за литературно произведение. Всъщност това е единствената книга у нас, заради която авторът й е следствен.


- Кой и защо е публикувал творбата?
- Знам само, че книгата е публикувана за свободно ползване от Емилия Енева от Ямбол. Тя ме блокира във фейсбук, защото гузен негонен бяга. Написах писмо до нея. Интересно е как може някой да открадне чужд труд. Иначе двете администраторки на този фейсбук профил се казват Поли Вълкова и Виолета Пешева. Тези госпожи не могат ли да разберат, че да публикуват над 100 000 заглавия трябва да разполагат с документ, че авторските права са свободни. Не може да обичаш литературата и да скачаш срещу български писател. Независимо дали съм аз. Това, че вдигам скандал сега, е не заради мен, а заради всички, които ни чака подобно нещо.
- Какво ще предприемете?
- Най-крути мерки. Бесен съм. Би трябвало след този материал прокуратурата да се самосезира за кражба на интелектуална собственост. Аз плащам ли си данъците? Плащам ги благодарение на тази книга, защото живея единствено от моите книги. Нямам спонсор и не тежа на врата на никой. През това време ме обират. А чрез това и държавата, защото я лишава от моите данъци. А аз искам да си ги платя.
- Ако не се самосезира държавното обвинение, ще подадете ли сигнал?
- Задължително. Ето и още една "весела" история. Глобяват ме 10 лв. от КАТ преди време. Два часа по-късно си плащам. Половин година след това в НАП ми излиза изпълнително дело за 10 лв. И там ги платих. А накрая ми излиза и за трето плащане. По три пъти да си плащам фишовете ли? Държавата защити ли ме? Какво прави тя?
- Как се роди идеята за "помакинята"?
- Книгата е по действителен случай. Бях кореспондент във вестник "Новинар" и тогава излезе история за ученичка, която родила бебе в пансион и го удушила. А после го натикала в сак и го пъхнала в шкафче. Говорих с момичето и написах материал, който беше челен. А след това написах и книгата. Романът е едно предупреждение какво представлява и какво се случва с криворазбрания ислям в Родопите.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама