Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7095468 www.bgdnes.bg

Кремират лъва Славчо

Починалият лъв Славчо от плевенския зоопарк "Кайлъка" ще бъде кремиран.

16-годишният хищник, който беше покосен от тумор на бъбреците, ще бъде изгорен в столичния екарисаж. Това заяви пред "България Днес" Красимир Миков, директор на общинското предприятие, стопанисващо животинския кът. Информацията за кончината на животното беше потвърдена и от кмета на Плевен Георг Спартански.

"При Славчо имаше тежката комбинация от старост и болест. Аутопсията показа, че е имал тумор на бъбреците. Опитахме се да му помогнем, но не можахме да го спасим", уточни Миков.

Реклама

От фирмата, която стопанисва зоокъта, добавиха, че се е наложило лечение на лъва от пролетта. Състоянието му се е подобрило за малко, но след това отново се е влошило. Не помогнало и лечението с антибиотици и Славчо издъхнал. Той е живеел в плевенския зоопарк "Кайлъка" заедно с половинката си - 16-годишната лъвица Симба. Тя е в много добро здраве, но я описват като изключително лоша майка. Тя е пристигнала в "Кайлъка" с решение на съда, тъй като преди това е била отглеждана в частен имот.

"Два пъти раждаше малки и двата пъти не успя да ги отгледа. Лъвчетата починаха заради лошите грижи. Имаше моменти, в които дори ги оставяше под дъжда", обясни директорът на общинското предприятие.

"Започнали сме процедура по осигуряването на нов лъв в зоопарка. По-вероятно е да ни бъде предоставено животно от България, а не от чужбина. Предстои да бъдат проверени условията, които при нас са много добри. Имаме и договор с лицензирана касапница, която осигурява качествено месо на хищниците. Ще отнеме време, докато получим нов лъв, но вярвам, че ще се случи", каза още Миков, уточнявайки, че почти сигурно ще бъде млад екземпляр.

"България Днес" припомня, че наскоро почина и лъвът Дидо от ловешкия зоопарк. Хищникът също беше възрастен и имаше проблеми със стомаха, заради които спря да се храни и издъхна.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама