Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7104890 www.bgdnes.bg

Готвят линч за Северин по пътя към Русе

Отцепват летището, суперотряд ескортира циганина

Линч за циганина Северин, който е единственият задържан за жестокото убийство на журналистката Виктория Маринова, се готви в България. Десетки се канят да завардят пътя към летище София в сряда вечер, когато се очаква да пристигне у нас самопровъзгласилият се за "разбивач на тесни гъзове". Освен това организирани групи щяло да има и по пътя към Русе, твърдят от крайдунавския град.

21-годишният Красимиров е обвинен за зверското престъпление срещу 30-годишната тв водеща Виктория Маринова, открита мъртва и гола в храстите на крайбрежната алея в Русе. Според разследването Северин пил и друсал цяла вечер, след което се отправил натам, за да продължи купона. Там засича Виктория, която тича по алеята, подготвяйки се за маратон по бягане на следващия ден. Северин я удря с юмрук в носа, чупи го и я завлича в храстите, където я изнасилва брутално дори след като е издъхнала, задушила се в собствената си кръв, разкриват разследващите.

Реклама

След престъплението, оставяйки тялото на жертвата си в срамна поза и ограбвайки я, Северин бяга в Германия при майка си. Заловен е 4 дни по-късно. Вещи на Вики и кръв от жертвата по дрехите му са открити при обиските в дома на леля му. Северин е записан и на видеокамери, докато бяга от местопрестъплението с калъфа за телефон на Виктория в ръката си.

От МВР, прокуратурата и летище София потвърдиха, че са взети всички мерки за сигурност, за да може Северин да бъде откаран в Русе жив и здрав и изправен пред съда. В ареста той ще остане 72 часа. Очаква се след това прокуратурата да поиска постоянното му задържане, за да не духне отново.

Възмутени граждани, сред които и приятели на Вики, вече са се организирали да посрещнат Северин още в столицата с протест и плакати. За да се избегнат саморазправи, суперотряд на Съдебна охрана ще придружава обвинения циганин след излизането от летището, след което отново с конвой той трябва да бъде отведен до ареста в крайдунавския град.

Часове след като се разбира кога обвиненият за убийството ще кацне на родна земя, в социалните мрежи започва инициатива "Да посрещнем Северин". Събитието е с часови интервал от 18:15 до 22:40 на летище София. Автор на инициативата е затворен профил, именуван само като Daniel Smith.

В описанието на страницата пише: "Здравейте. Ромчето Северин се връща в България. Нека го посрещнем. Сряда, 17-и, 18:15 или по-вероятно 22:10 - полет от Франкфурт." Не се уточнява целта на посрещането. Близо 100 души се отбелязват в събитието броени минути след като е създадено. Малко по-късно то е премахнато от администраторите във фейсбук.

"Организирани са най-малко 5 автомобила, които да участват в ескорта на обвинения за зверското убийство. Поради огромното гражданско недоволство всяка информация за пристигането на заподозрения се пази в пълна тайна. Районът около летището ще бъде отцепен", лаконично коментираха пред "България Днес" от ресорните институции.

Желанието за мъст у българите се засилва, след като става ясно, че Северин е признал за удар в лицето на Виктория, но не и за изнасилването въпреки категоричните доказателства и биологичен материал от него по трупа й. Ако поддържа тази своя версия на частични самопризнания, Северин ще може да се възползва от възможността да съкрати наказанието си с 1/3. Ако признае изцяло, ще отърве доживотния затвор. Тъй като е издирван с европейска заповед за арест, по закон задължително трябва да поиска и предсрочно условно освобождаване.

Реклама
Реклама
Реклама