Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7114307 www.bgdnes.bg

Мегаменте евро и долари печатат в Несебър

С разбита свръхмодерна печатница за фалшиви пари се похвалиха на специална пресконференция от ГДБОП и спецпрокуратурата. Нелегалната фабрика за ментета се помещава в подземията на несебърския хотел "Кантилена", обяви зам. главният прокурор Иван Гешев. При операцията са задържани четири човека, отговорни за създаването и функционирането на печатницата. Сред тях е и собственикът на хотела. Други двама са пловдивчани с богати криминални биографии. Срещу тях има множество разследвания за производство на фалшиви пари и документи.

Четиримата са арестувани в момент, когато лично изготвят поредната партида подправени банкноти. При обиските в печатницата и на още няколко адреса спецченгетата откриват 11 570 000 фалшиви евро и 1 900 000 долара.

Реклама

Направеният анализ показва, че избълваните от несебърската фабрика ментета са с изключително високо качество. Подобни на тях до момента не са задържани никъде в Европа. Спецченгета коментираха, че дори и за професионалисти е изключително трудно да направят разлика между истинските пари и тези от Несебър.

"Банкнотите имат всички елементи на защита, воден знак и светещи линии, както истинските", поясни наблюдаващият прокурор Евгения Деянова.

Високото качество е оценено от престъпния свят и клиенти не липсват, обясниха криминалисти. По думите им продукцията на несебърската фабрика се купувала и от бандити в Западна Европа. Тарифата била 6 процента от стойността за еврото и 20 процента за подправените долари.

До разплитането на схемата се стига след сигнал от американската "Сикрет сървиз" и агенти на Европол. След помощ отвън бяха разбити и фабриките за нелегални цигари на Миню Стайков и Бирмата, припомнят магистрати. Макар да действат у нас, и то години наред, родните ченгета така и не забелязват незаконната им дейност.

По неофициална информация чуждите служби подават на готово мястото на нелегалната печатница и имената на замесените. Така антимафиотите от ГДБОП започват да наблюдават бандата още в началото на годината. Арестите се бавят заради необходимостта да се хване фабриката в действие.

"Една такава печатница не работи постоянно, тя работи веднъж на няколко години, като произведените банкноти се натрупват на различни места, докато бъдат пласирани", поясни шефът на ГДБОП Ивайло Спиридонов.

Реклама

След дълго чакане печатницата най-после е пусната отново в действие миналата седмица и следват арестите.

Спецченгета припомниха, че това не е първата акция в хотел "Кантилена". Преди четири години там бяха задържани трима души, ползвали хотела като депо за разпределение на дрога. Тогава бизнесменът Стойно Вергов, който се представи за собственик обяви, че няма нищо общо с наркотиците.

Самият Вергов участва в няколко фирми, свързани с печатарство, показва проверка в Търговския регистър. Съдружници там са му няколко чужденци и регистрирани в чужбина компании. Една от компаниите притежава и свръхмодерна печатарска машина.

Реклама
Реклама
Реклама