Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7134923 www.bgdnes.bg

Арести в Сърбия за аферата с БГ гражданство

Полицейска акция в Сърбия продължи разплитането на аферата около издаването на българско гражданство на чужденци с фалшиви документи. При операцията на местната антикорупционна прокуратура са задържани четирима души, сред които лекар и служител в община Пирот. В съобщението си за операцията сръбската полиция обяви, че другите двама арестувани са плащали на лекаря за фалшиви медицински уверения за хора от Сърбия. Рушвети прибира и служителят на общината в Пирот, за да удостовери, че сърбите имат български произход. Фалшивите документи се подавали пред българските власти.

От сръбската прокуратура отказаха официално да отговорят на въпрос дали арестите имат общо с проведената у нас акция срещу организирана група за търговия с българско гражданство. При нея бяха задържани председателят на Държавната агенция за българите в чужбина Петър Харалампиев, главният секретар Красимир Томов и двама посредници - Петя Симеонова и сърбинът Марко Стойов. Според прокуратурата двамата държавни чиновници прибирали чрез посредниците между 5 и 8 хил. евро от кандидати за българско гражданство, за да им издадат документ, че имат български произход.

Реклама

Източници, близки до разследването у нас, потвърдиха пред "България Днес", че има връзка между арестите в София и Пирот. По думите им сръбските ченгета са действали по информация, получена от България. Твърди се, че сръбските документи са пренасяни у нас от арестувания посредник Марко Стойов. Самият той отговарял за набирането на кандидат-българи в Сърбия, лично подавал молбите пред родните власти и се грижел за останалите формалности, сред които и удостоверение от агенцията на Харалампиев.

Междувременно впечатления за поведението на шефа на ДАБЧ Петър Харалампиев публикува във фейсбук и световноизвестният аниматор Тео Ушев. Негови приятели бързо кръстиха приличащия на сценарий за скеч разказ с шеговитото заглавие "Бай Ганьо на летището във Виена". Според Ушев той е станал свидетел на следните разговори, провеждани от Харалампиев.

Летището Виена. Кафене.

Тел. разговор 1:

„Защото му даваш пари! Не му давай, бе!“.

Тел. разговор 2:

„Глей са, накратко, щото съм извън Европа (?!) В Украйна съм, там некво представяне на ново българско кино (!?) Тая вечер се връщам, да. След два дни съм с Валери Симеонов в Босна, да ги опрайме там. И в понеделник съм в делегацията на президента в (нечленоразделно). Ела после при мен да видиме, да пиеме кафенце, чайче, квото там пиеш. Еее, може и шотландско“.

(Б.а. - тук вече се обръщам. Захапал огромен кренвирш. Корпулентни телеса, розова риза, розова вратовръзка, характерно изражение, издадена челюст, чело 2 пръста. Оказва се по-далеч от мен, отколкото чуваемостта предполага.)

Тел. разговор 3:

„Слушай са - ако не ходиш на лекции, спирам ти парите! Тая вечер си легаш, утре на лекции, аз ти плащам да ходиш на лекции“.

Засичам този субект няколко пъти до излитане на самолета за София. Чува се от километри. Вече е събрал и компания. Пие швепс от кутийка. Преди да се качи, я смачква и оставя на рафта за чекиране. Правя му забележка. „Няма кошчета“ - отговаря арогантно и продължава на руски.

Коридор на самолета. Същият субект: „Аз знам 6 езика, бе! Ама като ходим на официални делегации, им говорим на български! Унижавам ги така!“.

Реклама
Реклама
Реклама