Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7144405 www.bgdnes.bg

Банева моли за милост

Задържането на семейството било изключително зрелищно

Иска да я пуснат, за да си гледа децата, съдът отказа

Отказ да излезе на свобода получи Евгения Банева. Богаташката бе изправена в сряда пред френски съд с искане да си тръгне от ареста в град Ница.

Евгения е поискала разрешение да излезе навън, за да може да се грижи за трите си деца, които в момента са поверени на техен приятел.

Реклама

"Съдът отказа да освободи г-жа Евгения Банева", коментира пред "България Днес" френският адвокат на семейството - Винсент Пенард. Той посочва, че тепърва ще започне процедура за екстрадирането им в България.

"На следващото си заседание съдът ще разгледа редовността на европейската заповед за арест", каза още адвокатът на семейството Пенард.

След заседанието Банева е върната в ареста в град Ница. Там вече втора седмица е и мъжът й Николай Банев. Двамата бяха арестувани на 26 октомври на летището във френския град. Макар и официални снимки да не бяха разпространени, местните медии описват задържането им като изключително зрелищно. Почти всички пътници, които са се намирали по това време на едно от най-натоварените летища във Франция - Кот д'Азур, са станали свидетели на закопчаването на Банев и съпругата му.

По време на ареста са присъствали и трите деца на Баневи - дъщеря им на 13 години и близнаци на 9 години.

"Предадени са на приятел на семейството", посочва адвокатът.

Пред френски медии, които са проявили интерес към ареста на богатата фамилия, адвокатът на семейството посочва, че е учуден защо е била задействана европейска заповед за арест.

"Семейството живее във Франция, но пътува до България за всички празници", подчертава Винсент Пенард. В деня, в който получават белезници, семейството тръгва за България, за да празнува рождения ден на Евгения на 28 октомври. Това така и не се случва и Банева прекарва личния си празник зад решетките. Адвокат Винцент Пенард добавя още, че всички сметки на фамилията са блокирани, а имотите им в България основно претърсени.

Съпрузите бяха задържани от френската полиция по искане на нашите власти заради подозрения за данъчни престъпления и присвояване. Разследването е за източване на завод "Полимери" в Девня, приватизиран от Банев през 1998 г. От 2010 г. заводът не работи, от 2013 г. е в несъстоятелност, а през 2017 г. е препродаден за 14,5 млн. лв. Според обвинението клиентите на "Полимери" превеждали парите не по сметките на дружеството, а по офшорни сметки на Баневи, обясни шефът на Спецпрокуратурата Иван Гешев методите на източването. Имало и случаи на взимане на пари от касата на "Полимери". В резиденцията им край София били открити документи за собственост на офшорните фирми, злато и скъпоценности "в потресаващи размери".

Реклама
Реклама
Реклама