Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7149126 www.bgdnes.bg

Огнена прокоба тегне над родопско село

Петима възрастни и 2-годишно дете останаха без дом през зимата.

Пожар изпепели къщата им от гредоред в смолянското село Момчиловци, въпреки храбрите действия на доброволци и огнеборци да спасят постройката. Семейството Костадинови - мъж и жена на 83 и 74 години, двамата им синове, внучката и 2-годишната им правнучка били в къщата, когато огнените езици тръгнали от комина. За кратко време пожарът изпепелява покрива и най-горния етаж, а първият и вторият са наводнени.

С камбанен звън местната църква известява, че има пожар, и цялото село се втурва да гаси. Огнеборците идват половин час по-късно, тъй като им отнема време да се придвижат от Смолян. Въпреки усилията на местни и пожарникари къщата изгаря.

Реклама

"Къщата гореше като факла! Трагедията е голяма! Семейството е настанено при роднини, има осигурени храна и дрехи. Започваме дарителска кампания за ремонта на къщата, като очакваме експерти да кажат колко ще струва ремонтът. Въпреки трагедията животът продължава. Температурите в планината вече падат под 0 градуса", коментира пред "България Днес" Сийка Суркова, кметица на Момчиловци.

Тя сподели, че тежка прокоба тегне над родопското село - за около две години това е третият пожар, който унищожава дом в Момчиловци. И всичките инциденти са в отоплителен сезон, когато хората не могат да останат на улицата. При два от инцидентите проблемът започнал от комините, а при третия - от късо съединение. Последната изгоряла къща е близо до изпепелената през 2016 г. сграда на приемната майка Роска Николова.

Заради пожарите местните жители ще правят курбан, с който ще призоват закрилника на семейството и дома св. Мина да пази хората и къщите им.

При предишните два инцидента в дарителски кампании са събрани 30 000 и 24 000 лева, с които семействата да започнат живота си отново. В Момчиловци на няколко места са поставени дарителски кутии, предстои и разкриването на банкова сметка за помощ на семейство Костадинови.

Суркова призна, че голямата надежда на жителите на Момчиловци е да имат местна пожарна, която да може да реагира веднага при огнен инцидент.

Реклама
Реклама
Реклама