Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7172420 www.bgdnes.bg

Другар на Кела закопчан за наркобанда

Двадесет в кауша, тарашат фенклуб на „Левски“ за дрога

Спецпрокуратурата погна Томито Черния и двамата му синове

Бившата дясна ръка на Пламен Дишков-Кела - Тодор Атанасов, е сред арестуваните при грандиозната акция на спецпрокуратурата и ОДМВР - Бургас, която се проведе във вторник. Двадесет души осъмват в кауша след зрелищен тараш, като най-известният сред тях е именно Томито Черния и двамата му синове. Той е емблематичен играч на бургаския ъндърграунд, като името се спряга заедно с приятелства и предателства с най-големите ганстери - Димитър Желязков-Очите и Пламен Дишков-Кела. Твърди се, че от години Черничкия успява успешно да лавира между отломките на ВИС и СИК, като поддържа отношения и с двете страни на контингента. Съден е заедно с Любен Джубрилов за участие в банда лихвари, но и двамата са оправдани. Оказва се основен защитен свидетел срещу бившия адвокат на Очите по имотно дело - Венцислав Чамурджиев. Адвокатът и Черничкия са приятели от деца, но това не спира Черния да стане основен свидетел срещу другаря си.

При спецакцията на полицията във вторник са претърсени няколко адреса. Тарашена е колата на Томито - мощна G-класа, с която се фука по бургаските улици. Това съобщи директорът на ОДМВР Бургас старши комисар Калоян Калоянов. Той уточни, че акцията се провежда съвместно с ГДБОП и под надзора на софийските спецпрокурори, които отдавна наблюдават бандата.

Реклама

"Операцията е по линията на наркоразпространението, а сред задържаните има знакови лица от местния ъндърграунд", коментират още ченгетата.

Томито Черния е изведен от дома си рано сутринта от две маскирани ченгета. Останалите арести са извършени във фенклуба на "Левски", тъй като част от задържаните били сред най-активните фенове на отбора. Техни авери коментират, че полицията не е открила наркотици в клуба и че обектът не е място за разпределение на дрога. Акцията продължи през целия ден, а дрога е конфискувана, издават от спецпрокуратурата.

Засега не е ясно дали Томито Черния е тартор на организираната престъпна група, която нищи прокуратурата. Ясно е само, че явно е сменил попрището. Името му дълго време се свързваше с разследването на лихварство и участие в банда за рекет. По време на делото, което се води няколко години в специализирания съд, тезите на обвинението падаха една след друга, а само един от задържаните бе признат за виновен и се размина с условна присъда.

Докато Томито бе във фокуса на процеса, става ясно, че той се е познавал с легендарния Пламен Дишков-Кела. В папките по делата, в които Томито участва, надлежно разказва за приятелството си с Кела и засечките им в грандхотел „Поморие“, където той се лекува, докато се води арестуван.

"Видяхме се с него край големия басейн. Аз често ходя на СПА процедури там, обичам да поддържам отлична физическа форма, пък и имам дискова херния от спорта", коментира след срещата в местните медии самият Томито Черния. По думите му при срещата между двамата Кела е бил в инвалидна количка, държали му и патерици наблизо, наблюдавали го двама униформени полицаи.

"България Днес" потърси информация за акцията от свои източници, които твърдят, че задържането на Томито е отмъщение. Неведнъж той е ползван в дела като дежурен свидетел, казват запознати. Това потвърждава след проблемите с Темида и бизнесменът Чамурджиев, който познава Черния от дете. След това Томито се обръща срещу него, като свидетелства по делото в полза на прокуратурата.

Реклама

"Не съм очаквал, че ще го накарат да ме топи за такива тежки престъпления. Но той си е абсолютен маргинал, цял живот не е работил, винаги се е занимавал само с лихварство. Половината град (бел. ред. - Бургас) е пропищял от Томи Черния. Тормозят хората, бият ги, вземат им насила парите", споделя в интервю след проблемите с Темида Чамурджиев.

Твърди се, че още през 2014 година е имало оплаквания в полицията срещу Тодор Атанасов от негови длъжници, но нищо реално не е направено. Към момента той е с чисто досие.

Плаща висока цена

След като е закован за лихварство, Томито Черничкия предава аверите си наред, разкриват разследващите. Така плаща висока цена за свободата му и акумулира гнева на предадените. Налага му се да пропее и срещу Кела. Според запознати с разследването, именно той е човекът, който издава местонахождението на Пламен Дишков-Кела в Португалия, след като провеждат няколко телефонни разговора помежду си. Кела е разследван като дългогодишен партньор на Черния в лихварството, но доказателства в тази насока - достатъчно, за да бъде съден, така и не са открити.

Реклама
Реклама
Реклама