Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7186639 www.bgdnes.bg

Ивайло Иванов, кмет на с. Бутан: Лозенце и градинка има бащата на Валери Симеонов

Полицаят на селото работи и нощем

- Г-н Иванов, какво се случва в Бутан? В рамките на няколко дни в селото ви беше обрана къща на бащата на депутата Валери Симеонов и пребита инкасаторка на ВиК.

- Това на фона на спокойния живот в селото са редки случаи, не са масова практика. Село Бутан е спокойно място, но да, така се случи...

Реклама

- Но този ваш съгражданин, пребил служителката на ВиК, не за пръв път посяга.

- Разбира се, че не е за пръв път. Още повече че ние постоянно сигнализираме органите на реда! Предишния път, преди около четири години, се случи така, че полицията си свърши работата, но извършителят впоследствие се оказа... "неизвестен". А в него намериха вещи на жертвата - мобилен телефон, разпознаха го после. Надявам се обаче този път да не е така.

- През 2014 г. местните жители призоваваха жандармерия да се нанася в селото, оплакаха се, че ги е страх. Сега как стоят нещата, хората отново ли се чувстват застрашени?

- Аз съм кмет от 2011 година и общо взето селото е горе-долу спокойно. Особено в последните години. Успяхме да се преборим да назначат едно от местните момчета в полицията. Той беше част от общинската полиция, след това си спечели конкурс момчето, преместиха го. И откакто е в редиците на полицията, спокойствието в селото е по-осезаемо, по-различно е. Сега понеже има доста голямо ромско население, не е тайна, че повечето от кражбите се извършват от тази прослойка.

- Колко жители има в селото?

- Ние сме 3500 души.

Реклама

- И на 3500 жители имате едно момче полицай?

- Ами в община Козлодуй сме четири населени места, за тях отговарят четирима полицаи. Но да, едното от момчетата е от село Бутан и това до голяма степен ни облекчава, облекчава и работата на полицията. Защото той постоянно е тук, сред хората, в селото, дори и след работно време, така да се каже, си е на работното място.

- Тогава на какво се дължи това струпване на престъпност в последните дни?

- Така се случи, в събота стана обирът на господин Симеонов на къщата, полицията вече работи, вчера следобед още бяха в къщата, правиха огледи, сравняват. Очакваме вицепремиерът да ни гостува тази вечер (вторник вечерта - бел. ред.), тъй като имаме празник, палим тържествено светлините на елхата.

- Той разказа пред "България Днес", че заради камерите, които е сложил на дома на баща си, престъпниците вече са заловени.

- Той самият престъпник е застанал пред камерата! Отрязал е действително кабела, носи някакъв чорап, но всъщност се вижда кой е. Оказа се, че е от селото, това е прохождащ престъпник, първо провинение му е, надявам се и последното. Но моля ви, на мен непрекъснато ми звънят за такива неща! Всички журналисти станаха криминалисти! Дайте да говорим за хубави неща! А не човек като си пусне радиото или телевизията, и му се говори само за кражби и убийства, той да си каже - ами аз защо да съм по-различен, защо и аз да не крада и убивам?

Ето, подготвихме чудесно тържество в кметството за празниците, които идват, поканихме групата "Виво Монтана", имаме чудесна детска духова музика, дори има и конкуренция между двата състава от дечица. Чакаме и Дядо Коледа с файтона да дойде, разбрахме, че е тръгнал към Бутан със Снежанка. Направихме чудесно тържество в центъра, осигурихме вино чрез приятели и дарители. Ето, още един пример - господин Симеонов винаги ни помага в инициативите, с негова помощ осигурихме възстановяване на паметник на загиналите от войните, тъй като неговият дядо е участвал в тях.

- А баща му постоянно в селото ли си живее?

- Не, не постоянно. Пътува си човекът, тук си поддържа само градинката - зеленчуци, ябълки, зимнината си прави човекът. Лозенцето му е хубаво. Ние сме кметство, малка, спокойна община.

- Наскоро вашият колега, кметът на село Протопопинци Ваньо Тодоров, се принуди да постави чучело на полицай в селото си, за да ограничи скоростта на шофьорите. Имате ли подобни проблеми?

- Имаме проблеми, но повечето са обикновени пакости, правят ги нашите дечица и с възпитателни методи се опитваме да ги ограничаваме. Иначе селото в последните няколко години успя да се развие доста добре икономически - доста проекти спечелихме, развихме бетонния възел, много високо ниво имаме на заплатите за региона. Изгражда се в момента в центъра на селото малък хипермаркет, това е голямо нещо за такова населено място. Аз когато започнах последния си мандат през 2015 година, безработните бяха 350 души, а сега, този месец, са едва сто и трима. Има заетост, отвориха автомивка последния месец.

- След като хората имат хубави заплати и поминък, защо съгражданите ви продължават с набези и кражби, а полицаят ви работи и след смяната си?

- Знаете, винаги ще ги има такива неща. Навсякъде ги има. Не можем да се преборим на 100% с тази престъпност. Общо взето обаче мисля, че нещата са в рамките на нормалното.

- Как гледате на факта, че вече местната власт ще може да определя така наречения данък стара кола?

- Все пак трябва да пазим природата, нали така? Добре е местната власт да получава повече правомощия, тъй като тя е най-близо до хората и постоянно е между хората. И тя е, която чувства най-добре болките и проблемите им, тъй като старата поговорка гласи - "Бог високо, цар далеко". Затова може би още един мандат ще се опитам да направя - имаме много работа по инфраструктурата, по ВиК. Аз предишния мандат успях да реша един от най-сериозните проблеми на селото - липсата на вода през летните месеци. Сега обаче предстои подмяна на голяма част от водопроводите, а тези неща са свързани с много работа и контакти, които благодарение на подкрепата на господин Симеонов и негови депутати успявам да правя за Бутан.

- Говорите само за помощ от Валери Симеонов. Никой друг от властта ли не помага на селото, особено в регион, който никога не се е славел с богатство?

- Този регион винаги е бил червен. Последните години се печели от ГЕРБ и това, което те правят за техните кметове, и това, което отделят, е видимо. Затова хората трябва да си преосмислят подкрепата и да гласуват за тези, които реално решават проблеми, а не за тези, които обещават решения по време на избори.

Вярно, трябват още работни места, но пък и напоследък все по-често работодателите се оплакват от квалификацията на хората, от липсата на съвестни работници. Така че, от една страна, искам още работни места, но, от друга, трябва да има качествени кадри, които да ги запълнят. Ще се ангажирам, разбира се, и с този проблем.

Реклама
Реклама
Реклама