Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7193476 www.bgdnes.bg

Всичко поскъпва!

Коледна секира с цените заради тока

1,50 лв. за баничка, хлябът и колбасите също рязко нагоре 

Всичко поскъпва!

Причина за това е, че само за няколко седмици електроенергията за бизнеса на свободния пазар е поскъпнала с над 350%. Дружества в страната вече обявиха, че ще ограничат производствата си заради високите цени.

Заради това всички продукти тръгват рязко нагоре. Дори баничките поскъпват, установи проверка на "България Днес". Новата им цена може да достигне 1,50 лева, твърдят пред вестника хлебопроизводители.

Реклама

Заради ситуацията се прогнозира увеличение с 5-10 на сто на цената на основни продукти, сред които и хляба.

"10% от стойността на всяка закуска и от стойността на всеки произведен хляб е електрическата енергия. Една баничка в момента струва 1,20 лв. Трябва да вдигнем цената й с 25 стотинки и става близо 1,50 лв., което е много", коментира хлебопроизводителят Димитър Бешиков. Подобен скок се очаква и при най-купуваните типове хляб.

"Електричеството се използва в съхранението на зърното, преработването на брашното, опаковането на продуктите и изобщо в целия процес на производство на хляб. Ако ме питате дали веднага ще има поскъпване или по-късно, не мога да кажа. Големите търговски вериги сключват договори за доставка на хляб, които са за няколко месеца напред. Хлябът си има себестойност и свободният пазар определя колко да струва", коментира пред "България Днес" Мариана Кукушева, председател на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите.

Увеличение очакват и месопреработвателите, тъй като около 15% от цената всеки колбас се определят от електричеството. "Увеличение при колбасите би имало с около 5% от крайната цена. Ако кажем, че един колбас струва 10 лв., то увеличението ще бъде с около 50-60 стотинки", обясни Атанас Урджанов от Асоциацията на месопреработвателите.

От Комисията за енергийно и водно регулиране увериха, че при битовите абонати няма място за притеснение и електроенергията за домакинствата няма да поскъпва.

Реклама
Реклама
Реклама