Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7207253 www.bgdnes.bg

Болният Чоков се разходил и до Галиче

Бившият кмет е засечен в кръчма, докато е под "домашен арест"

Готвят нов арест за осъдения за побой и палежи селски управник

В родното си с. Галиче е забелязан скандалният бивш кмет на селото Ценко Чоков, който би трябвало да не мърда от жилището си в София, където изтърпява наложения му "домашен арест". Според жители на Галиче Чоков е бил там преди седмица, научи "България Днес". По думите на местни хора бившият селски управник не изглеждал притеснен от факта, че е видян далеч от столицата, която няма право да напуска.

"На Ценко не му пука от нищо и продължава да си прави каквото си иска, без да се притеснява", коментират жители на селото. Твърдят също, че Чоков най-вероятно е пристигнал в Галиче, за да нагледа "феодалното си владение", както и да се порадва на първородния си внук, който се появи на бял свят, докато той беше в ареста.

Реклама

Само седмица след като екскметът се разходил до селото, той е засечен да се храни в ресторант в столичния квартал Драгалевци. Това показват снимки, разпространени от Нова телевизия вчера. На кадрите пуснатият заради изключително тежкото си здравословно състояние под "домашен арест" Чоков изглежда свеж и в добро настроение. Няма и помен от носилката, на която беше каран в спецсъда, за да чуе присъдата си от четири години и половина за отвличане, побой и палеж.

На масата на Чоков има още двама мъже. Сред компанията жители на Галиче разпознаха Цеци Тинчев-Ландърса, който е шеф на охранителна фирма, близка до Чоков. Хора на Ландърса за заподозрени за зверски побои над двама от свидетелите по делото срещу Ценко Чоков в спецсъда. Единият от пострадалите е Емил Маринов, който отнася як бой с бухалки през пролетта. Неговият син също е нападнат и бит преди три месеца. Това се случва малко преди апелативният спецсъд да промени мярката на Чоков от "задържане под стража" в "домашен арест". Името на Ландърса като съпричастен към тези две престъпления е посочено публично в ефира на национална телевизия. Според запознати Цеци Тинчев е един от най-доверените хора на ексуправника на Галиче. Те допускат, че срещите на Чоков с Ландърса са били регулярни и на тях босът на охранителната фирма е получавал директни задачи за изпълнение от шефа си. Жители на Галиче споделят, че след ареста на кмета им една година имало спокойствие в селото, след което отново започнали зулуми. Те подозират, че актовете на посегателства срещу свидетели по делото срещу Чоков са ставали не без неговата намеса. Като пример се посочва и последният палеж, който стана преди няколко дни. Тогава бяха изпелени два обора, собственост на един от най-отявлените врагове на бившия кмет - Веселин Тушинов.

След публикуването на снимките с Чоков от кръчмата в Драгалевци Апелативната спецпрокуратура се самосезира и поиска мярката на Чоков да бъде променена в "задържане под стража". Това става, след като направената проверка установява, че той е нарушил "домашния арест" в понеделник, на 17.12.2018 г., и е посетил столично заведение.

"Същевременно в Апелативната специализирана прокуратура постъпи и информация от МВР за установеното отклонение от мярката за неотклонение на подсъдимия Ценко Чоков, в която допълнително е уточнено, че лицето не се придвижва с болнична носилка, с която последния път се яви в съдебно заседание пред Апелативния специализиран наказателен съд, а е установен в питейно заведение, намиращо се в кв. Драгалевци, София", съобщиха от апелативната спецпрокуратура.

По делото срещу Ценко Чоков бе подсъдим и неговият син - Мартин. Той получи наказание от четири години затвор заради закани за убийство, лихварство и побой. Мартин Чоков също бе пуснат под "домашен арест", а делото срещу сина и бащата в момента върви на втора инстанция - апелативен спецсъд. Жители на Галиче разкриват, че Чоков-младши също нарушавал наложената му мярка за неотклонение. Полицията била уведомена за това още през пролетта, но до момента не е известно да са настъпили последици за наследника на скандалния кмет.

Погнаха вещите лица

Оттам допълват, че Районната прокуратура в София е образувала наказателно производство за даване на невярно заключение за здравословното състояние на Ценко Чоков от вещи лица пред Апелативния специализиран наказателен съд. След заседанието на 29.09.2018 г. съдебният лекар Цветелин Гатев заявява, че грижите за Чоков в ареста на затвора са достатъчни. "Заболяванията му са добре лечими в болницата на затвара. Компенсиран е захарният диабет, по отношение на радикулита не са полагани достатъчно грижи", обяснява вещото лице д-р Гатев. Апелативният спецсъд мотивира по-леката мярка на Чоков с дългия му престой в ареста и тежките му заболявания. Магистратите посочват и че няма доказателства Чоков да е ръководил организиран престъпна група, за което и престъпление той не е признат за виновен от първата съдебна инстанция, която му дава наказание от четири години и половина затвор.

Реклама
Реклама
Реклама