Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7209179 www.bgdnes.bg

Килърът с вилицата от хотела на Брендо: Убих я,защото беше демон!

Радвам се, че я убих!

Тя е демон, змия!

Пращат го до месец в психиатрия, вещите лица: Прави се на луд!

"Радвам се, че убих. Тя е демонът! Тя е змията, даде ябълката на жена ми, а жена ми на мен." Смразяващи признания, без да му мигне окото, направи в съдебна зала убиецът с вилицата Димитър Ръжев. Думите му проехтяват в гробната тишина и оставят в смут присъстващите. Погребалният агент обяснява без свян и притеснения как е затрил любовницата си - 24-годишната Златена Стоянова от Гълъбово. Тя е открита от ченгетата със забита в окото вилица в хотела "Рила" в центъра на София.

Съдът праща наркомана за 30 дни в лудницата в Ловеч, където в стационар ще се опитат да разберат дали се прави на луд, за да избегне зандана, или наистина не е на този свят. Вещите лица обаче са категорични, че имат съмнения дали не играе.

Реклама

Потресаващото убийство в хотел "Рила", извършено в малките часове на понеделник, разтърси обществото. Момичето е млатено без причина с бутилка от уиски в главата. Смъртта й настъпва след неравна борба с палача, който се отървава с одрасквания по главата от отчаяните опити на девойката да спаси кожата. Златена издъхва от черепно-мозъчната травма в комбинация с душене с ръце, но окото й остава отворено и погребалният агент Димитър Ръжев го затваря с вилица - "за да не го гледа". Пред полицаите казва просто: "Трябваше!".

В залата става ясно защо смята така.

"Тя е проститутка! Плащах й всеки път, за да спя с нея. Да, била е с мен и в Стара Загора, и в Пловдив", обяснява отношенията си с жертвата Димитър.

Твърди, че Златена го карала да пие алкохол и да шмърка наркотици. По време на убийството е неадекватен, но говори спокойно за случилото се сега, когато е с пранги. Явно е, че помни всичко и не се притеснява.

От полицията са категорични, че Златена не е дала повод за ужасяващата смърт, която я е сполетяла. Момичето няма регистрация за проституиране, била е безработна. Тя плаща хотела и запазва стаята, в която се настанява на 15 декември.

Според вещите лица обаче Ръжев се прави на луд, за да избегне наказание. Има документи за параноидна шизофрения и от малък е по психиатрии. Личният му лекар от Пловдив потвърждава това. Това заболяване според вещите лица се характеризира с активни периоди и периоди на ремисия. Трябва да се пият хапчета по лекарско предписание. В последно време Димитър признава пред съда, че се самолекувал и не ходел на лекар. Като не си пиел хапчетата, се чувствал "идеално". Затова спрял да ги пие ден преди да се настани в хотела.

"Бях надрусан и пиян", признава в съда. Пил предимно уиски, а във фаталната стая на хотел "Рила" ченгетата откриват две сгъвки с наркотици, които се изследват.

Реклама

Със Златена се виждали от няколко месеца. Макар да не е женен, Димитър потвърди, че е живял заедно с майката на децата си доскоро. Тя обаче го напуска, а от село Брестник казва, че бяга панически с отрочетата си заради системен тормоз, жесток бой и заплахи за палежи. Ръжев има друга версия.

"Не съм я бил. Тръгна си, защото заобича повече децата. Повече спеше с децата, отколкото мен!", оплаква се от скамейката той.

Пред вещите лица разкрива, че имал халюцинации. Виждал библейски символи, а Златена била "змията на греха".

Пред съда Ръжев не пожела да се защитава. Каза, че всичко е "идеално" и "Каквото Господ реши".

По време на беседите с психолозите бил видимо спокоен.

"Определяме го като защитно поведение и симулация на психично заболяване. Описваше с ярки детайли обстановката по време на убийството, което говори, че осъзнава и ръководи постъпките си. Същевременно твърдеше и че не помни" , коментираха експертите. Именно те предлагат да го настанят в стационара в Ловеч за изследвания. Категорични са, че параноидната шизофрения не е пречка да бъде съден.

"Това не е състояние на невменяемост. Той твърди, че е спрял лечение, но това щеше да се изразява в психопатични симптоми. По време на разпитите беше изключително спокоен", подчертават вещите лица.

Изготвят се ДНК експертизи на материала, открит под ноктите на жертвата. Изследват се наркотиците, които е приемал, както и дали жертвата е била под влияние на забранени субстанции. От мобилния телефон на Златена става ясна и кореспонденцията между двамата, която за момента е тайна.

Нова работа

Нова работа е трябвало да започне Димитър, който е бил уволнен от погребалната агенция, където карал катафалка. Толкова много му харесвало да си прекарва времето със Златена, че се отказва от възможността, разкри смият той в залата.

"Хубаво ми беше с нея", заявява Димитър.

Не признава, че са го изгонили от агенцията заради неадекватното му поведение. Твърди, че сам напуснал. Колегите му са в категорични, че не е бил неадекватен постоянно и се гаврел с паметта на мъртвите - с пиперливи шеги, неугледен външен вид и записване в църквата.

Реклама
Реклама
Реклама