Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7245665 www.bgdnes.bg

6 години затвор грозят акушерка

Д-р Таня Пашева от Сливен в болнични, удължават разследването

Борислав РАДОСЛАВОВ

До шест години затвор може да получи д-р Таня Пашева от Сливен за смъртта на новородено бебе преди месец. Разследването срещу нея се води за причиняване на смърт по непредпазливост или немарливо изпълнение на служебните задължения. Това сподели пред "България Днес" наблюдаващият прокурор Ваня Белева-Терзиева.

Трагичният инцидент стана на 11 декември в сливенската многопрофилна болница "Д-р Иван Селимински". Новороденото момиченце на Галя и Пламен Желязкови почина при раждането, водено от д-р Пашева. Според гинеколозите пеленачето е родено мъртво, но родителите са категорични, че има лекарска грешка и детето е издъхнало, след като се е появило на бял свят.

Реклама

Бащата споделя, че майката Галя е приета в лечебното заведение на 10 декември вечерта. Получила силни болки, но дежурните в отделението я накарали да чака до сутринта. Когато раждането започва, д-р Пашева натискала с всички сили родилката по корема, докато излезе бебето.

Пламен дошъл на свиждане малко преди обяд. Тогава научил фаталната вест. Той е убеден, че ако бебето е било извадено със секцио предишната вечер, както съпругата му настоявала, крайният изход нямало да бъде фатален. Още на следващия ден почерненият татко подава жалба в районната прокуратура в Сливен, където е образувано досъдебно производство.

"Аутопсията вече е готова и очаквам данните. След нея ще има и други експертизи, което означава, че двумесечният срок за разследване със сигурност ще бъде удължен. Все още е рано да се говори за убеждение дали има извършено престъпление и дали ще има дело и присъда", сподели още наблюдаващият прокурор.

Докато тече разследването, д-р Таня Пашева е в болнични, съобщиха пред вестника от лечебното заведение в града. Данни да е подавала молба за напускане, за каквато съобщи директорът на болницата д-р Васислав Петров малко след трагедията, липсват.

Обвинение към същата лекарка имаха и родителите на починалата родилка Ренета Томова, а именно, че екипът й е нанесъл изключително тежки травми, "скачайки" върху корема й, като по този начин счупили ребрата й и това причинило смъртта й. Самата родилка казала пред своя приятелка, че раждането било варварско.

Реклама
Реклама
Реклама