Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7245707 www.bgdnes.bg

25 000 волта горят деца на жп гара

Божидар е в тежко състояние, Поля оцеля по чудо 

Иво АНГЕЛОВ

25 000 волта!

Толкова е електрическото напрежение по вагоните на жп гарата в старозагорското село Калитиново.

Търсенето на висок адреналин и манията сред тийнейджърите да се снимат на екстремни места често водят до инциденти. Не липсват и трагични случаи. Последният е от събота в Калитиново, когато 14-годишният Божидар се качи върху вагон, за да си направи селфи и да се похвали пред приятели. Образувалата се волтова дъга го изхвърля на метри, а изгарянията по тялото му са близо 60 процента. Лекарите в Клиниката по изгаряния в Пловдив се борят за живота му.

Реклама

"През последните години децата ни започнаха да търсят силни усещания и логично се стига до инциденти. Те не са само на гарата в Калитиново, но в цяла България. Преди 4 години имахме много тежък инцидент. Тогава 14-годишната Поля по същия начин се качва на вагон, за да си направи селфи. Образува се волтова дъга и й причинява 90% изгаряния по тялото. По чудо детето оцеля, но години по-късно има тежки последствия за нея, с които не е ясно дали някога ще се пребори", разказа пред "България Днес" кметът на Калитиново Иван Костадинов.

Той признава, че от години заедно с БДЖ и институции се борят срещу тийнейджърското хоби. "С информационни кампания няма да стане. Нужно е поставянето на охрана. Във времена на съкращавана на персонал ние ще се опитаме да назначим хора, които постоянно да пазят, за да не влизат деца и да не се качват по влаковете", смята Костадинов.

Жп гарата в Калитиново е привлекателно място за екстремни изпълнения за подрастващите от Стара Загора. От областния град до гарата разстоянието е около два километра и безпроблемно може да се стигне пеша. Възможно е и придвижване с влака, като цената на билета е левче. Преди време селото получава 200 000 лева по европейска програма, за да си обнови гарата. Ремонтирана е основната сграда, поставени са съвременни коловози, има хотелска част, съблекалня и дори стая за бебета.

На мястото на сегашното старозагорско село Калитиново в миналото е имало турски чифлик с тъмница (джурал). Край чифлика прииждали заселници от околните села заради плодородната почва и така се образувало селото, наречено Джуранлии.

Слабият охранителен контрол и близостта до Стара Загора превръщат гарата в желано място за селфита. Съученици се обзалагат кой ще си направи най-вълнуващата снимка и кой ще събере най-много харесвания в социалните мрежи. В търсене на популярност младежите стигат до крайности, които сериозно застрашават живота им.

Реклама

Костадинов разказа, че последния инцидент тежко са преживели и двете деца, които са били в компанията на пострадалия Божидар. "Говорим за деца на 9-10 години, които са със сериозен психологически стрес. Те са станали свидетели на всичко и реално са спасили приятеля си, след като са подали сигнал. Говорих с инспектората по образование в Стара Загора за мерките, които да се предприемат, за да могат децата по-бързо да преживеят случилото се. Никой не е застрахован дали няма да има нов инцидент, защото снимки се правят не само по влакове, но и на трафопостове, където също е опасно", добави кметът на Калитиново.

Нова мода: Стоиш пред засилена кола

Една от най-новите моди сред подрастващите е стоенето до последния момент пред идващ автомобил.

"Синът ми ми разказа, че негови връстници хващат басове и залагат пари кой ще издържи най-дълго пред засилена кола. Целта е детето да отскочи в последния момент. Сами разбирате колко е опасно това", каза още Иван Костадинов, който е разтревожен от тийнейджърските предизвикателства.

Селфи в движение

Едно от най-екстремните родни изпълнения беше през 2017 г.

Млад мъж си направи селфи, като се провеси през прозореца на движещ се влак. Стратимир Георгиев пътува по линията Варна - София и размишлява как да запомни иначе скучното си пътуване, в резултат на което се появява селфито. Младият мъж преценява, че опасност няма. Той планира кадъра няколко седмици по-рано.

По думите му дистанцията между него и стълбовете е била поне 3-4 метра, а разстоянието до жиците над 2-3 метра. "Сметнах, че реален риск няма в тази ситуация", каза още Георгиев.

Реклама
Реклама
Реклама