Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7249844 www.bgdnes.bg

Плачеща икона твори светкавични чудеса

За първи път в България 

Свети Ефрем Нови лекува на момента

Плачеща икона на св. Ефрем Нови Чудотворец пристига за пръв път в България!

Светинята идва заедно с частица от мощите на светията. Днес те ще бъдат изложени на поклонение през целия ден за благословение на вярващите в храм "Свети Николай" във Враца. В 16,30 часа пред иконата с мощите на свети Ефрем Нови ще бъде отслужен молебен за здраве и душевно спасение на християните от Негово Високопросвещенство Врачанския митрополит Григорий.

Утре - Атанасовден, се очаква светото изображение да твори чудеса в пернишкия храм "Свети Иван Рилски". Там отново ще бъде изложена през целия ден.

Реклама

Ефрем Нови е наричан светец светкавица, защото прави чудеса още при изричането на молитвите и хората се изцеляват веднага. Делата му са особено популярни в Гърция и Румъния. Миряните считат, че светията помага за страшни болести като рак, психични разстройства, сърдечни заболявания и други.

Свети Ефрем е роден в Трикала през 1384 г. 14-годишен бяга оттам, за да не го направят мюсюлманин турските орди, и се озовава пред портите на манастира "Благовещение" в днешния град Неа Макри. 27 години живее в името Господне. Въпреки всичко турците го хващат.

Те го измъчват цели осем месеца и половина, използвайки всякакви варварски прийоми за изтезание. След като го бият и унижават, го закачат надолу с главата на старо черничево дърво край манастира. След това забиват в корема му дебел запален кол и заковават светията с остри пирони за черницата. Там Ефрем предава духа си на Бога. Това става на 5 май 1426 г., когато блажената душа прелетява и се преселва в Божиите ръце. Пет века по-късно свети Ефрем се открива чрез съновидение, казвайки: "Родих се на 14 септември - деня на Кръста. На този ден започнаха и мъченията ми. Починах 42-годишен".

Мощите му са открити от монахиня Макария след 524 години забвение. Паметта не свети Ефрем се почита на 5 май - датата на кончината му.

Мироточи цяла седмица

Икона на свети Ефрем Нови беше заснета в храм в Молдова да мироточи цяла седмица. На видео, заснето от свещеник в църквата, се вижда как светото изображение "плаче", а мирото се събира в поставени под нея съдове.

Реклама
Реклама
Реклама