Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7252001 www.bgdnes.bg

Най-възрастният шахматист в света Левон Ованезов: На 95 сексът не ми е чужд!

Живея с граната в главата, не ме е страх от смъртта

"Всичко в живота ми е умерено. Не преминавам границите с нищо - и аз правя секс, пия по малко, ям и месо, макар че имам алергия, но духът ми е висок - не се давам на смъртта и не ме е страх от нея." Тези думи сподели пред "България Днес" най-уважаваният човек във Варна - 95-годишният действащ шахматист Левон Ованезов.

Животът на най-уважавания човек във Варна заслужава поклон, смята кметът на града Иван Портних. Минал през годините на войната, изживял всички онези катаклизми на арменския геноцид и стигнал до днешни дни, Левон продължава да се състезава на шахматната дъска и с надежда очаква всеки турнир. "Дълголетието ми се дължи на дисциплината от спорта и на умереността във всичко. Питахте ме за секса - пак ще кажа - когато с нещо се прекалява, човек си отива твърде рано. Моите впечатления са, че сексът не удължава живота. Напротив - при честото съвкупление "изтича" онова сиво вещество, което е в главната кора на човека - в мозъка, и той по-бързо си отива от този свят. Това не означава, че не правя секс. И аз съм бил женен, и три деца имах, макар единият ми син вече да е покойник. Но тези порнографии, които разпространяват медиите с оглед да засилят секса, само могат да ни навредят. Всичко трябва да се прави с мярка, с взаимност", сподели Ованес тайната на дългия си живот.

Реклама

Високият 1,65 м шахматист, който е бил охрана на самия Георги Димитров, се радва много на актрисата Стоянка Мутафова. "Тя прави добро, а добротворството и добронамереността са нещото, което аз много харесвам - това е духовна щедрост и златна корона на човечеството", обясни ни Левон. 95-годишният шахматист винаги е бил щастлив със съпругата си Луси. Двамата имат три деца, като двама от тях са близнаци. "Единият ми син почина, другите двама - синът Оханес и дъщерята Такухи, са в чужбина. Той е в Италия, а тя в Лондон", обяснява шахматистът ни, който в годините се е изправял срещу съперници като Боби Фишер, Михаил Тал, Нона Геприндашвили и Михаил Ботвиник.

"Освен дълголетието и друго ме прави "необичаен - живея с парче граната в главата, останало от участието ми във войната", казва Ованезов. Тази година на 25 октомври той навърши 95 години. Съвсем млад постъпва доброволец в Осми приморски полк и участва във Втората световна война. Преди атаката на предградията на Ниш се сформира група от 18 доброволци, които трябва да преминат фронтовата линия и да разузнаят разположението на огневите опорни точки на противника. Първият доброволец е картечарят Ованезов. На следващия ден полкът атакува противника. Левон Ованезов от Осма щурмова рота обстрелва амбразурата, но неговата картечница застава под прицел. Той хвърля граната, но е обсипан с картечен огън, а до него пада мина и парче от нея го удря в лицето. Целият е в кръв, а е ранен и в рамото. Лекува се и отново тръгва със своя полк напред. "Оттогава ми е парчето в главата. Но толкова пъти се срещнах със смъртта, че вече не се страхувам от нея", категоричен е възрастният герой. След демобилизацията Левон Ованезов завършва средно образование, а после и висше икономическо във Варна. Продължава да работи в корабостроенето и става един от най-добрите заварчици. Прави най-сложните детайли на корабите.

Левон играе шах от 17-годишен. Заминава да учи в школа за организационни работници в Пловдив, където става шампион и взема кандидатмайсторско звание. По-късно е завеждащ по организационните въпроси в Градския комитет. Става шахматен съдия и до днес участва във всички съдийски форуми по шах у нас. Печелил е много партии по шах и купи през годините.

През октомври 2017 г. ветеранът, вече 94-годишен, побеждава в лондонски клуб съперник на партия по шах и предизвиква бурни овации. Левон Ованезов е почетен гражданин на Варна. Навършил скоро 95 години, най-старият действащ шахматист в света, участващ годишно най-малко в 24 турнира, винаги е сред хората. Хората го обичат и защото дава без пари имота си за дом на шахмата. Това се случва през 1990 г. "Домът е частен, носи моето име. Негов председател съм и предоставям безвъзмездно личния си апартамент и двор - градината за лятна работа, за редовните седмични турнири и вериги от състезания по шах. Всички разходи са за моя сметка, но на най-младите шахматисти трябва да им се даде пример", сподели Левон, който е приютявал и гросмайстори като Веселин Топалов, Антонина Георгиева и други видни личности.

"Не мога и ден, без да играя шах. Не мога и ден, без да се движа и да излизам, да съм сред хора. Затова стигнах 95, а тази година ще стана и на 96 години", споделя големият Левон Ованезов.

Реклама
Реклама
Реклама