Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7293140 www.bgdnes.bg

Създателят на Двора на кирилицата Карен Алексанян: Ще почетем св. Кирил заедно със св. Трифон

Освещаваме паметника на създателите на българската азбука

КОЙ Е ТОЙ

Карен Алексанян е арменски бизнесмен, който живее в България. Той е създателят на Двора на кирилицата в Плиска, където има скулптури на буквите, както и паметници на Кирил и Методий и цар Борис. Впоследствие създава и Алея на писателите, където има не само бележити родни творци, но и чуждестранни автори, които са писали на кирилица.

- Г-н Алексанян, ще почетете ли и тази година на 14 февруари паметта на свети Кирил Славянобългарски?

Реклама

- Всяка година от отварянето на Двора на кирилицата отбелязваме тази дата. Специалното на тази година е, че е юбилейна - 1150 години от неговата кончина. Свети Кирил е починал в Рим на 14 февруари 869 година. Поканихме представители на държави, които са взели азбуката от България - посланиците на Русия, Украйна, Беларус и Казахстан, както и представители на Бесарабия. Имаме потвърждение за присъствие от доста от тях.

- Каква културна програма сте планирали?

- Паметникът на св. св. Кирил и Методий в нашия комплекс все още не е осветен. И волята на Господ е точно на тази дата да го осветим. Ще поднесем венци, ще бъдат представени музикални произведения и стихотворения. Също така поканихме един от най-известните български професори - Анчо Калоянов, който ще изнесе беседа на тема "България - родина на кирилицата".

- Какво представлява паметникът?

- Той е разположен точно срещу монумента на св. цар Борис I Покръстител. Светите братя стоят пред владетеля, който е седнал на трона. В двете си ръце държат глаголица. По мнение на много изтъкнати историци Кирил и Методий през 855 година създават глаголицата. А по-късно, когато цар Борис посреща техни ученици - Климент, Наум и Ангеларий, в Плиска, те по негово нареждане и ръководство създават съвременната форма на българска азбука. В памет на своя учител Климент я кръщава кирилица. Точно затова на паметника те са изобразени, държащи глаголица.

- Българите забравят ли да почитат св. Кирил на 14 февруари?

- Не само в България, но и в целия свят, който използва кирилица, не се знае и не се помни този празник. Затова нашата цел е да обединим всички тези народи, да ги съберем в Двора на кирилицата и да научат истината, че кирилицата е българско изобретение. Че както светите братя, така и техните ученици са българи. Без България нямаше да има кирилица.

- Казвате празник за деня, в който св. Кирил е починал. Защо празнуваме неговото успение?

- Когато почива един човек, това е траур. Когато почива човек, който впоследствие е канонизиран като светец, се казва успение. Това е празник, защото отива към Бог. Има тържества и чествания на тази дата.

Реклама

- Как си обяснявате, че един католически празник като Свети Валентин е много по-популярен на датата 14 февруари?

- Нямам никакво обяснение. Но трябва да напомняме, че на този ден има по-светли и по-близки за нас празници, отколкото е Свети Валентин. Както знаете, това е и денят на Свети Трифон. Празненството за св. Кирил плавно ще премине в св. Трифон.

- Тревожно ли е, че през последните години се налагат все повече чужди празници, които не са свързани нито с православието, нито с българските традиции?

- Българинът има един изключителен културен феномен, който се казва кирилица. Позната е из целия свят. Българите навсякъде трябва да говорят за това нещо, а не за чужди празници. Как другите ще научат, ако самият той не говори?! От самите българи зависи популяризирането на кирилицата. Точно затова каним посланиците на тези държави, за да обясним научно и да обосновем как стоят нещата. Те са образовани хора и повечето факти ги знаят.

- Разкажете ни за кончината на свети Кирил и защо е погребан в Рим.

- Кончината му е в Рим. Още когато е на смъртния си одър, майка му казва, че иска да го погребат в Солун. Тогава папа Адриан II се възпротивява и настоява, че този свят и велик човек трябва да бъде погребан в Рим. Така хората ще могат да му се покланят. И затова е погребан в църквата "Свети Климент Римски". Именно неговите мощи свети Кирил донася в Рим по време на хазарската си мисия. Важно е да знаем, че папата изключително много е уважавал Кирил и затова е настоявал гробът му да бъде в Рим. Това е и причината всяка година на 24 май да има делегации от България и Русия за отдаване на почит.

- Какви бъдещи инициативи планирате в Двора на кирилицата?

- Най-важната и основна инициатива е Алея на писателите. Тя се развива много добре. Слагаме паметници на творци от народите, които използват кирилица. От най-малки народности по 100 000 души до най-големите. Идват чуждите делегации и се запознават с българската история и култура. И всички казват "Благодарим на България, че ни дариха с азбука и за това, че нашият творец стои на българска земя".

- Кои български творци са почетени досега на Алеята на писателите?

- Много са. Всъщност българските писатели са най-много от всички... Иван Вазов, Христо Ботев, Алеко Константинов, Петко Славейков, Никола Вапцаров, Николай Хайтов, Димитър Талев... Може да пропускам някого. Тази година планираме да открием паметници на Захари Стоянов, Йордан Радичков, Любен Дилов, Петя Дубарова и Патриарх Евтимий. Очакваме и чуждестранни делегации с представянето на техни писатели. Примерно на 26 март ще идват якути. Те са най-северният православен народ, живеят в края на Сибир. Много се зарадваха, когато им предложихме техен писател да има в нашия музей. Идват 25 човека, начело с техния министър на културата.

Реклама
Реклама
Реклама