Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7297192 www.bgdnes.bg

Засаждаме живи мартеници

Обличаме барбита във вълнени конци 

Червено-бели татуировки са хит 

Живи мартеници за засаждане са хит тази година, показа проверка на "България Днес".

От година на година майсторите на един от най-българските символи са все по-изобретателни и напоследък все по-малко разчитат на китайски творби. Ръчно изработените модели могат да се закачат на дрехите, да украсят дома или да се сложат в автомобила. А когато решите да свалите мартеницата, не е нужно да я изхвърляте. Може да я засадите. Пилетата, сърцата и цветята са пълни със семена от босилек. Трябва само да отлепите хартиената част, да намокрите добре и да поставите в саксия с влажна пръст.

Баба Марта вече шета из страната, като в почти всеки град има сергии за мартеници. Продавачи отбелязват, че засега търсенето е слабо. Основните клиенти за момента са хора с близки в чужбина, които бързат да изпратят червено-белите конци, за да стигнат те навреме при роднини и приятели. За да впечатлят своите купувачи, тази година майсторите са пуснали дори татуировки, вдъхновени от българските шевици. Татусите са временни, така че след като премине еуфорията около 1 март лесно може да премахнете екстравагантната мартеница.

Реклама

Нестандартни предложения не липсват и за децата. Жени масово започнаха да правят дрехи с червена и бяла прежда, с които обличат барбита. Тоалетите на куклите мартеници са изплетени на една кука и предизвикват фурор сред малките момиченца. Новородени бебета, увити в пашкули с традиционни цветове, също не липсват на пазара. Търговците всяка година се съобразяват и с китайския календар. 2019 година ще премине под знака на дивата свиня. Затова на почти всеки стелаж "грухти" по едно прасе.

Куче продава благотворително

Кучето Мон помага на онкоболни деца, като продава мартеници в Пловдив. Цялото име на четириногата дама е Мадам Фльор де Мон Шмитфийлд Беър и тази година ще обиколи всички училища и детски градини в града, за да изработва мартеници заедно с децата.

След това със събраната сума собственичката й Велислава Костадинова ще зарадва някой малчуган, който се бори с коварното заболяване.

Доли ТАЧЕВА

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама