Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7297222 www.bgdnes.bg

Въоръжени гардове пазят козички

След набезите в зоопарка в Благоевград

Откраднатите кокошки и душманите им в неизвестност

Въоръжени гардове пазят стресираните козички в зоологическата градина в Благоевград.

Крутите мерки идват след зачестилите набези на апаши, които отмъкват животни от парка. Последните жертви на наглеците бяха няколко кокошки и петел. От зоопарка признаха, че козичките са в стрес, като вероятно усещат, че те може да са следващите жертви на кражбите. От вандалските прояви се стресирал и лъвът - апаши отмъкнали част от оградата му, но той не се е възползвал от възможността да избяга.

През годините зоопаркът често има проблеми с набезите на близко живеещите роми. Те ходят при клетките, режат мрежите и отмъкват животни, чиито следи впоследствие се губят. Извършителите на последното злодеяние още не са открити, макар че по случая тече разследване. Не е ясна и съдбата на похитените кокошки и петел.

Реклама

"Крадците не са открити, но знам, че разследващите органи работят по случая. Мерките за сигурност са засилени - три пъти през нощта служители на общинската охрана минават на оглед покрай всички клетки. Освен това има мобилни екипи от жива охрана, които проверяват сигурността през всичките 24 часа в денонощието", коментира пред "България Днес" Кирил Манов, главен инспектор в дирекция "Обществен ред" към общината в Благоевград.

Той поясни, че е пуснат доклад до общината, с който да се вземат мерки за възстановяването на оградата на зоопарка. В момента по нея има дупки, през които крадците се промъкват и вземат жертвите си. Манов призна, че най-голяма сигурност за животните ще има през месец май тази година, когато започва поставянето на камери за видеонаблюдение в зоологическата градина. Чрез тях ще може да се вижда всеки недоброжелател, който се опитва да отмъкне обитател на парка.

В парка се стягат за мащабен ремонт на част от клетките, за да бъдат осигурени по-големи пространства за маймуните, дивата свиня, благородния елен и други обитатели. Ще бъде построена и нова карантинна сграда, в която ще бъдат настанявани новопостъпилите животни.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама